Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Ne vem kaj je mojemu kakiju letos tako všeč, da se je okitil z ogromnimi listi. Sploh Tipo ima dosti listov, večjih od moje dlani. Uradno nič gnojenja, nekaj malega zastirke z lubjem, ki se počasi spreminja v humus.
Razmišljam, ali bo to imelo kaj vpliva na količino in kvaliteto pridelka.
So mogoče "krive" letošnje vremenske razmere?_________________mfranc
Razmišljam, ali bo to imelo kaj vpliva na količino in kvaliteto pridelka.
So mogoče "krive" letošnje vremenske razmere?_________________mfranc
mravlja je napisal/a: |
Se mi zdi, da je letos na vsem sadnem drevju vse večje... listi, plodovi... tudi nova (pri)rast kaže na to. Kot da je to posledica dvoletne "abstinence" v pridelku? |
Jah, pri meni je kar se sadja tiče zelo pozitivno samo pri kakiju. Kivi Hayward je star že cca 40 let in sem ga tudi na novo formiral, porezal nazaj. Sedaj šele "gradim" novo krošnjo. Kaki Soreli je doma že skoraj deset let (bolj točno bi vedel Babaco) in se ne more in ne more vživeti na mojem grunteku; prava rahitična mona . Violeta je bila spomladi porezana do tal in bom šele naslednje leto iz novih poganjkov formiral krošnjo. Marelice so bile spomladi prizadete od pozebe, nakar je ena od treh izgleda na poti v večna lovišča .
Povprečje je hudo podpovprečno _________________mfranc
-
- Kraj: Domžale
Katero sorto pa imaš, AB? Moj Tipo še nima takšne barve.
Poskusil se bom držati tega nasveta. Čeprav iz skromnih izkušenj vem, da je bil prav božansko okusen Tipo, ki je cmoknil z drevesa ko je bil že totalno omehčan ._________________mfranc
sreco je napisal/a: |
Kakije tipo se nabira, ko se barva začne spreminjati z rumene na oranžno. Tako obrani zdržijo dalj in tudi težav s ptiči, sršeni itd. ni. |
Poskusil se bom držati tega nasveta. Čeprav iz skromnih izkušenj vem, da je bil prav božansko okusen Tipo, ki je cmoknil z drevesa ko je bil že totalno omehčan ._________________mfranc
-
- Kraj: Domžale
mfranc je napisal/a: |
Katero sorto pa imaš, AB? Moj Tipo še nima takšne barve. |
Saj to, ko bi vedel ... menda Vanilija. Tako je pisalo na listku gor.
Takrat sem mislil, da bodo to potem trdoužitni plodovi.
To je prvo drevo, ki sem ga kupil in posadil in še nisem imel dovolj znanja.
Potem naslednje pomlad, ko sem si čez zimo dovolj prebral, sem ugotovil, da morda nisem kupil najbolj primerne sorte in da ne bo trdoužitna, razen v primeru oplojenih plodov.
Pa še nekaj mi je kmalu postalo čudno. In sicer, nikakor nisem mogel na deblu nedvoumno najti cepljenega mesta.
Je bila pa sadika res že kar velika in z dokaj debelim deblom. Kupljeno v Živex-u.