Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Meni je Sunflover po okusu boljša._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes sem nabral nekaj listja asimin. Uf, kako ima ta reč močan vonj, že kar malo neprijeten.
Ne morem se spomniti, na kaj me spominja - tudi na eno drugo rastlino ...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

E tako! Pa so dozorele tudi v Vitanju oz. v kotlini z ne preveč idealno klimo. Smile So kar dolgo rabile, prejšni teden so začele dol padat.

Zadnje dneve sem odpadle zorel tako, da sem jih čez dan imel na soncu, čez noč pa v topli sobi.

Kako so dobre!!!_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

zuf je napisal/a:
Kako so dobre!!!

Ja... Jaz sem ob vsem branju prejšnjih let, kakšen vse da je okus, stalno zraven mislil "ja pa ja", ker sem vajen, koliko ostane od raznih lepih opisov rastlin. In potem presenečenje - vse je res.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Fajntim ima nenadoma neko široko ponudbo sort asimin. Pogledam prek tedna in kaj napišem. https://www.fajntim.si/eksoticne-rastline-posebnosti/asimina
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Genetsko podobne skupine asmin - če komu prav pride - najdeno tukaj: https://etd.ohiolink.edu/!etd.send_file?accession=ohiou1466428938&disposition=inline

- Taylor in Wilson

- Zimmerman, PA Golden 1 in 3, Prolific, Susquehanna

- Sweet Alice, Greenriver Belle, Potomac, Rappahannock, PA Golden 4, Wabash

- Wells, Sue, Middletown

- Sunflower, Shenandoah, Davis, Overleese, IXL, Taytwo, Mitchell, NC-1, Rebecca’s Gold
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Fajntim ima velike (120 - pa do 150+ cm) s cvetnimi popki: prima, sunflower, overleese, davis, wilson - - vse ostalo pa je dosti manjse (50-70 cm), vendar mocne podlage, mestoma so lahko ze problem ven strlece debele korenine. Res siroka izbira, smo vzeli belle in sidley.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Nekaj plodov sem olupil in zamrznil.

Zdaj sem prvih par odmrznil. Na splošno zelo dober vtis.

V skrinjo so šle zelo zrele s širokim spektrom okusov od banane prek ananasa do vanilije in rum punča (ne se smejat, vse to se mi prikazuje pri močni zrelosti - tudi jaz ne bi verjel na besedo).

Recimo, da zmrzovanje malo zmanjša širino palete oziroma da začne banana močno prevladovati. Če si malo neučakan in je sredina še na pol ledena, je celota nekako kot bananin sladoled z malo ruma Smile

Glavna sprmemba je pri teksturi, ki je v svežem stanju podobna kot zrel mango, torej mehka, a še vedno čvrsta - odmrznjena pa veliko bolj mehka, "uvela", četudi še ne zdrizasta.

V seštevku... To je zelo dober način shranjevanja.
Nazadnje urejal/a crtj 07 Feb 2019 16:54; skupaj popravljeno 2 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Torej po uživanju zamrznjenih plodov ni nobenih nezaželenih stranskih učinkov ?!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Povej, koliko časa naj čakam za presojo, zdaj je ravno ena šla Smile
Odgovori