Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ena zanimivost: lani jeseni sem delal kompostno zastirko po vrtu. Poleg vseh ugodnih dejavnikov v zvezi s tem je omembe vredna še ena malenkost - opazil sem par "sejančkov" leske Very Happy

Jih moram populit, preden gre v konkretne korenine Rolling Eyes_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ali pa če en grm pustiš, pa boš imel palice za paradižnike lepo pri roki Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

letos že 3-to leto dajem v košaro jeseni veliko listja od bambusov, hrasta in drugih reči, tudi zdrobljene vejice. tako imenujem gredico dolgo nekaj manj kot 5m in široko 1,5m okrog katere sem spletla stranice kot pri košari. takrat sem na ledino katero so nekoč orali in ni ravna a je podaljšek vrta dala nekaj kartona in stare koprene, ter začela nalagati vsaj 30cm na debelo. če je bilo pri roki tudi potresla nekaj zemlje. saj ta naredi, da listje hitreje zgnije. že prvo leto takoj na pomlad sem skopala luknje dala sadike paradižnikov in sadike zasula. tri leta po takem delu je še vedno opaziti nekompostirano listje a je veliko bolje, ker se plast počasi dviguje. tu in tam najdem še kakšen košček kartona.

letos sem enako naredila in vse zastrla na debelo s senom. saj je ta zame najbolj pripraven materijal za humus na gredicah, seveda poleg stajskega gnoja.

šele nekaj dni po tem ko posadim rastline se lotim zastiranja. in tako ti jaz nekaj dni po sajenju paradižnikov ob šestih zjutraj pridem do košare, da rastline najprej zalijem in potem zastrem in...v vogalu najbližjem nezaprti lesi dva Helsin Yunction Blues ležita kot mrtva na bojnem polju. jih zravnam in potisnem nazaj (sedaj lepo rasteta). s pogledom se sprehodim po 5 meterski košari med paradižniki in si rečem, da listje nisem tako simetrično med njimi nagrmadila. pogledam malo okoli po travniku in zagledam nekaj 5cm lukenj, lepo pod kotem od 20 stop. divlja svinja si rečem. pogledam še enkrat ostalih 40 paradižnikov (po dva v luknji). junaki stojijo strumno, navpično in nekateri imajo že cvetove. hja, divlja svinja je zelo družabna in je vedno v tropu. pošteno zarije nos v zemljo in jo totalno preorje, razmeta. torej te niso bile v gosteh. pri kopanju lukenj sem večkrat našla debele ogrce...kdo jih ima radi seveda poleg že omenjene živali... zelo simetrično spodkopavanje večletnega nasutja levo in desno po sredi gredice... paradižniki nepoškodovani, če odštejem tista prva dva ležeča...ne more biti drugo kot pameten jazbec. je dosti velik, tih, samotar in ima radi bele polne beljakovin ogrce._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Žlehtnoba

lpmami je napisal/a:
Ali pa če en grm pustiš, pa boš imel palice za paradižnike lepo pri roki Wink

Heheh, nič bat, že imam dve leski, tako da je pozno pozimi/zgodaj spomladi precej veselo, ko je treba očistit vse šibe, ki so zrasle tekom prejšnje sezone Very Happy

Pa to res včasih kar ne moreš verjeti - kakšna šiba se najde, ki v dolžino meri precej prek 2m pa je za krepak prst debela Laughing
Mogoče bi mi nekdo najraje ušesa navil, ampak nad obe leski grem ponavadi kar z motorko - gre hitreje kot pa vsako šibo posebej s škarjami..._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hočeš reči, da požagaš cel grm - kako visoko pa?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Žlehtnoba

Ne, ne, z žago samo te mladike (~šibe, dolge k pondelk Very Happy), ki se namnožijo okoli grma. Sam grm pa krajšam/režem s škarjami za veje.

Da pa ne bom čisto mimo teme: vse skupaj (ta zeleni odrez) zmeljem in zmečem na kompost (leska, trta, sadno drevje... ma tega se kar nabere). Potem skozi sezono travno odkos, žive meje pa še nisem kompostiral (se mi je zdelo, da bojo tiste dolge vejice preveč, pa vidim in berem, da je čisto ok - bom tudi to začel prakticirati). Od letos gre v ta kup še organko kompostna osnova. Morda s tem v zvezi vprašanje za tiste, ki tudi organko uporabljate: a je treba organko vsebino vkopati v kompostni kup ali lahko samo potresem po njem?_________________go with your instinct to live as you want
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vkoplji, sonce, veter, svetloba ne bodo pogodu prebivalcem tvojega organka.
Žlehtnoba

Aha, super, hvala! palec gor_________________go with your instinct to live as you want
Ipoo

Odgovor Napisal/-a Ipoo »

Nekaj strani nazaj sem opazil, da ste govorili o ličinkah črne bojevniške muhe. Zanima me, če jih je morda kdo že videl oziroma imel v kompostu v okolici Logatca. Lansko poletje sem jih poizkusil privabiti z razpadajočo zelenjavo in mesom, pa sem privabil le navadne muhe :(. Kot ste že omenili, bi rad ličinke uporabljal za hranjenje kokoši.
jure54

Odgovor Napisal/-a jure54 »

Zivjo!
Me kdo nauči kompostirat WC gnojnico! Zbiram jo ločeno, izpiralna voda je iz izvirska, dišav ne uporabljam. Zberem je 1m3 mesečno.

Tudi kompostiranje OLCNIH tropin je zelo aktualno, saj jih je pri torklah na voljo na tone.
Nekateri jih jemljejo za kurjavo-naredijo si brikete, nekateri za kompost.
S čim bi jih bilo dobro mešat in koliko, da bi jih predelali mikroorganizmi in gliste? Lp
Odgovori