Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2019
Brbr, pridna!!! Jaz sem imel poljino pripravljeno šele v petek, ker je bilo prej premokro. V petek sem potem uspel posaditi Portugalca, vse ostalo pa še čaka na odcejanje. Očitno bo potrebno glede na padavine zadnjih dni kar dolgo čakati.
To sezono bom poizkusil še s sorto GARDACHO brez zarodnih stebel, kakšen kilogram in pol. Pa nekaj glavic trgovinskih in iz ene glavice česna, ki sem ga prinesel iz Barcelone - nadel sem mu partizansko ime "Katalonc". Slednji je že začel odganjati, torej je zagotovo zgodnja sorta. Sicer pa sem vse te poizkusne posadil že lani, tako da imajo že 1 sezono prilagajanja.
@pep, španskih sort je veliko. tako da bi rabil biti bolj natančen. Sam imam tri, ki izhajajo iz Španije, a so semenski gojeni v Sloveniji - www.aspega.si.
To sezono bom poizkusil še s sorto GARDACHO brez zarodnih stebel, kakšen kilogram in pol. Pa nekaj glavic trgovinskih in iz ene glavice česna, ki sem ga prinesel iz Barcelone - nadel sem mu partizansko ime "Katalonc". Slednji je že začel odganjati, torej je zagotovo zgodnja sorta. Sicer pa sem vse te poizkusne posadil že lani, tako da imajo že 1 sezono prilagajanja.
@pep, španskih sort je veliko. tako da bi rabil biti bolj natančen. Sam imam tri, ki izhajajo iz Španije, a so semenski gojeni v Sloveniji - www.aspega.si.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Imam isti problem z namočeno zemljo, deloma stoječo vodo.
Čakala bom, če se bo še v novembru dovolj osušilo, da posadim. Pa na grebene bom sadila, tako kot lani.
Sem kar na trnih, ker se mi je doslej na tem vrtu jesensko sajenje zelo dobro obneslo in sem bila obakrat zadovoljna s pridelkom.
Upam, da mi bo uspelo saditi še jeseni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Čakala bom, če se bo še v novembru dovolj osušilo, da posadim. Pa na grebene bom sadila, tako kot lani.
Sem kar na trnih, ker se mi je doslej na tem vrtu jesensko sajenje zelo dobro obneslo in sem bila obakrat zadovoljna s pridelkom.
Upam, da mi bo uspelo saditi še jeseni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Jaz sem sadila danes, dokler me ni pregnal dež - ni mogel počakati do popoldne, da bi dokončala. Uspela sem posaditi tretjo gredo do konca (20m). Četrta greda (predvidoma do polovice) pa bo počakala. Verjetno jutri ne bo nič, torej štartam na petek, ko je ves dan za korenino in tudi vremenarji obetajo soho vreme (za zdaj).
Zemlja je kar mokra, se je oprijemala sadilnega klina. Ker pa razen sadilnih lukenj zemlje nič ne premikam, mislim, da ji kakšne bistvene škode ne delam. Le deževnki so vznemirjeni in takoj prilezejo na plano, ko v njihovi bližini naredim luknjo. No, pa kaj hitro spet zlezejo nazaj. Jih je pa zelooo veliko: Tako je površina vsa grudičasta od njihovih iztrebkov. Sem zelo vesela. Komaj čakam, da posadim česen do konca in vse skupaj zastrem s senom in listjem, da bodo imele moje pridne živalice kaj mleti čez zimo.
Pravijo, da je česen bolje saditi jeseni (tudi spomladanskega), ker mu godi obdobje nizkih temperatur. No, letos tole z nizkimi temperaturami bolj slabo kaže. Če bo šlo tako naprej, ga bomo lahko sadili tudi še decembra
Aja, Bicikel, hvala za pohvalo. So tvoji že vsi v zemlji?_________________naredimo svet lepši
Zemlja je kar mokra, se je oprijemala sadilnega klina. Ker pa razen sadilnih lukenj zemlje nič ne premikam, mislim, da ji kakšne bistvene škode ne delam. Le deževnki so vznemirjeni in takoj prilezejo na plano, ko v njihovi bližini naredim luknjo. No, pa kaj hitro spet zlezejo nazaj. Jih je pa zelooo veliko: Tako je površina vsa grudičasta od njihovih iztrebkov. Sem zelo vesela. Komaj čakam, da posadim česen do konca in vse skupaj zastrem s senom in listjem, da bodo imele moje pridne živalice kaj mleti čez zimo.
Pravijo, da je česen bolje saditi jeseni (tudi spomladanskega), ker mu godi obdobje nizkih temperatur. No, letos tole z nizkimi temperaturami bolj slabo kaže. Če bo šlo tako naprej, ga bomo lahko sadili tudi še decembra
Aja, Bicikel, hvala za pohvalo. So tvoji že vsi v zemlji?_________________naredimo svet lepši
60 stročkov, kolikor sem se jih namenila saditi letos (poleg že prej omenjenih zarodnih čebulčkov) sem uspela dati v zemljo še pred dežjem. Obrestovalo se mi je, da sem gredico pred nastopom "deževne dobe" pokrila s folijo in je bila zemlja ravno prav vlažna, ne pa pacasta. Tale dežek jih prav lepo zaliva. Uporabila sem samo glavice iz lanskih zarodnih čebulic, ki so se poleti bolje obdržale in listi niso bili prezgodaj posušeni. So pa tudi te naredile po več strokov in to ne ravno majhnih.
Računam, da bo dovolj. Strok na dan, več pa samo, če kuham kaj golažu podobnega. Že to je napredek. Ko sem ga še kupovala, sem letno porabila manj kot 20 strokov. Sama nekdaj nisem bila ljubiteljica česna in nekako ni našel poti do lonca in mize. Poleg tega imam doma obilo čemaža in še kitajski drobnjak za v solate.
Zraven lahko prištejem tudi ca 20 "zakasnelčkov" od lani, ki se že kažejo kot krepke rastline.
Zraven lahko prištejem tudi ca 20 "zakasnelčkov" od lani, ki se že kažejo kot krepke rastline.
brbr je napisal/a: |
Pravijo, da je česen bolje saditi jeseni (tudi spomladanskega), ker mu godi obdobje nizkih temperatur. No, letos tole z nizkimi temperaturami bolj slabo kaže. Če bo šlo tako naprej, ga bomo lahko sadili tudi še decembra Aja, Bicikel, hvala za pohvalo. So tvoji že vsi v zemlji? |
Me prehitevaš Ne moji bodo danes (upam) posajeni šele do polovice vse količine. Gardos in Kraški še čakata na dovolj suho vreme. Čez praznike se ni dalo nič delati, pa ravno v ta namen sem imel prosto. Zdaj pa čez teden ni variante, pridem domov in je tema.
Je pa dovolj toplo, tako da neke panike res še ni.