Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... sigurno tudi tu doli, verjamem, da celo kak sosed. Ampak potem se moram organizirati in prilagajati, trenutno pa sem v "smotano nepremkaljivo-pičlo komunikativen mode" Če dam primerjavo, kot kostanjev med decembra, recimo.

Jah, največkrat potem pridem k pameti in popustim. Počakmo še dan ali dva. No, pa saj tudi še jabolka niso dol popadala.

Aha, jabolka. Verjetno tudi tu igra vlogo zrelo in umedeno sadje? Pri sušenju je že tako.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ja, smo ga delali tudi na "prostem" - ko začneš, je zunaj še toplo. Mislim, da ob steni ravno zmrznil ni, preverjal pa tudi nisem - rezultat je bil odličen.

ps: po pogovoru doma lahko zapišem: dotična zima tedaj ni bila prav mrzla, kot bi naj zima bila...
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Poskusi s zmletimi. Delaj iz tega kar imaš. Ne nakoplji si še več dela.

Poskušaj, raziskuj, opazuj!

Jaz sem lani zmlel nekaj hrušk za šnopc. Pa niso prišle do kotla, ker je prej ratal klobuk na njih.

Jaz imam kis v sodih do trenutka pred točenjem. Če imaš za druge ljudi, mora bii lep kis, ni fajn če se naredi mrenica ali klobuk v flaši.
In ta sod je bil celo zimo zunaj, je zmrzoval. Pa še kar dela klobuke Very Happy

Ko boš delal kis, imaš lahko tudi zunaj na soncu, samo to pospeši vrenje. Ampak pomoje je najbolje da vre počasi. Nevem a sem to kje prebral, ali se mi zdi, preveč burno ni dobro. Tudi če gledaš da so vsi fermentirali v kleteh.

Kot pri vsem s sadjem je isto, da mora biti sadje čimboljše kvalitete._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Juglans, če imaš še material, tukaj je recept za kis s Pohorja. Moja teta ga tako dela od vekomaj:
- jabolka nareže, obreže vse grdo stran in jih da v čeber/lonec/eno posodo in pokrije s krpo
- potem jih take pusti 2-3 dni. Da "ciknejo" in dobijo malo kislega vonja
- nato jih zalije s hladno vodo, spet pokrije s krpo in to je to
- jabolk ne odstranjuje
Pravi, da je njen letošnji iz prvih redčenih jabolk že gotov in je odličen.

Super recept za super zaposlene ljudi Smile
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Kakšna so najnovejša dognanja, da se kis ne razkisa? V spominu imam pretakanje vsakih 6 mesecev, je še kakšen ukrep?

Po ca 3 tednih je ratal iz soka precej oster kis, ki pa ga sumim, da bo šel hitro po poti razkisanja... Klobuka žal ni.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Ne poznam najnovejših dognanj. Kis (pravzaprav bakterije kisanja) ne sme imeti zraka na razpolago, zato naj bo nalit v posodo (steklenice, steklene balone ipd.) tako, da nad njim ni zraka.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tonček je napisal/a:
Ne poznam najnovejših dognanj. Kis (pravzaprav bakterije kisanja) ne sme imeti zraka na razpolago, zato naj bo nalit v posodo (steklenice, steklene balone ipd.) tako, da nad njim ni zraka.

To ni res, ocetno kislinsko vrenje je aerobeno.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Mah, saj to vemo še iz osnovne šole. Ampak, če je zrak prisoten, se ocetnokislinske bakterije množijo naprej in delajo klobuk, ki je substrat za druge aerobne mikrobe, ki ga razkrajajo in na koncu požrejo še kis. Iz prakse lahkom povem, da imam več kot 10 let star kis, ki je še vedno zelo kisel. Se nam je pa že pokvaril (razkisal), ko je bil predolgo v sodu.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Prad kratkim sem čitala članek o izdelavi jabolčnega kisa (Ašičevega) v samostanu Pleterje. Menih, ki se zdaj ukvarja s tem je dejal, da je potrebno klobuk vsake toliko odstraniti. Da so v klobuku le tenka plast spodaj aktivne/žive bakterije, vse drugo pa so odmrle. In, da klobuk preprečuje dotok kisika in zato se lahko kis razkisa.

Moje izkušnje so sledeče: v prvem letu izdelave so mikroorganizmi v kisu zelo aktivni. Takoj, ko klobuk odstranim in kis prezračim, se na površini naredi nov. Kis zračim/pretočim na 2-3mesece.

Po enem letu kis dokončno pretočim v steklenice do roba in zaprem. Tako kis zori naprej. Vendar tak kis, če ima zrak še vedno tvori tenek klobuk. Mislim, da kis dozori - postane stabilen šele po enih dveh letih.

Trenuto uporabljamo kis, ki je bil "nastavljen" jeseni 2015 in dokončno pretočen jeseni 2016. V steklenici, ki jo za hranjenje uporabljam v kuhinji, se v tem kisu le tu pa tam še naredi kakšna mrenica._________________naredimo svet lepši
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mogoče je prav ta mrenica znak "živega", naravnega, zdravega kisa.
Pa saj ni moteča...
Odgovori