Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Takole ena bilanca letošnje sezone:

- kar se komposta tiče, sem postal "samooskrben" (jeeeej Smile

- letos s pomočjo bokaši kompostiranja proizvedel cca 800l uporabnega komposta

- zgoraj omenjena količina je zadostovala za zastrtje cca 40m2 vrta (vse številke so zgolj ocena "tako na okroglo")

Dodatna opažanja:

- bokaši kompostiranje ugodno vpliva na favno samega komposta (poleg resnično ogromne količine deževnikov opazil tudi ličinke majskega hrošča enormnih velikosti)

- prej omenjene ličinke majskega hrošča... Sprva me je ratalo kar strah, kaj za en hudič jih je nafutral, da so tako velike; taka, največja recimo, je bila naslednjih gabaritov: cca 7-8cm v dolžino / 2 cm v širino, skratka, res "favna, kot se šika"

- vse, česar sem se letos eksperimentalno lotil v zvezi z bokaši kompostiranjem, mi je zatolklo dvome, da je sploh možno ustvariti tak kompost v taki količini...

Še ena opazka: letošnji česen je že pogledal ven (upam, da ga to ne bo oviralo, ko nastopijo nizke temperature)._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Žlehtnoba je napisal/a:

- bokaši kompostiranje ugodno vpliva na favno samega komposta (poleg resnično ogromne količine deževnikov opazil tudi ličinke majskega hrošča enormnih velikosti)

- prej omenjene ličinke majskega hrošča... Sprva me je ratalo kar strah, kaj za en hudič jih je nafutral, da so tako velike; taka, največja recimo, je bila naslednjih gabaritov: cca 7-8cm v dolžino / 2 cm v širino, skratka, res "favna, kot se šika"
.

Ti ogrci so bolj verjetno od zlate minice. Majski hrošč jih odlaga tja, kjer bodo imeli primerno hrano - sveže korenine - to je v trato in vrt. Glede na velikost bi bilo lahko celo od rogača, a ta se menda naseljuje le v trhle štore.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ena takale bodoča zlata minica se je enormno zredila na korenini rdečega radiča.
Boga jaz in moj radič😕 Če ga ne voluhar, pa zgnije, če ne zgnije, ga pa ličinka minice ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: na radiču bi rekla, da pa je bil majski/junijski hrošč. Na videz je ličinke kar težko ločiti. Šele glede na najdišče se da bolj točno predvidevati.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Je bila tako zajetna, da če bi jo zložila skupaj, je krepko večji volumen kot majski hrošč. Ne bom pa trdila, no, nisem ne vem kakšna poznavalka.
Še ta posebnost (vsaj zame): tako čvrsto kožo je imela, da sem jo s kamnom na zemlji kar težko prepolovila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pa prev nevarno špricne vse naokoli, če te stvore od ogrcev malo nerodno kresneš !
Jaz jih tudi vsakič, ko kaj premetavam kompostni kup, najdem več deset.
Razmišljam, da bi jih naslednjič nabral v eno vedro in potem nesel sosedovim kuram ...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

jure54 je napisal/a:
Zivjo!
Me kdo nauči kompostirat WC gnojnico! Zbiram jo ločeno, izpiralna voda je iz izvirska, dišav ne uporabljam. Zberem je 1m3 mesečno.

Tudi kompostiranje OLCNIH tropin je zelo aktualno, saj jih je pri torklah na voljo na tone.
Nekateri jih jemljejo za kurjavo-naredijo si brikete, nekateri za kompost.
S čim bi jih bilo dobro mešat in koliko, da bi jih predelali mikroorganizmi in gliste? Lp

Zdravo.

Gnojnicoi bi definitivno lahko kompostiral s pomočjo lesnih sekancev, žagobvine ipd. Oz ravno obratno, s pomočjo gnojnice bi se ta material odlično skompostiral. En kubik sekancev takole na oko potrebuje vsaj 700L vode, da se dobro namoči in skompostira....

Tropinam ne potrebuješ nič dodajat, mogoče le bokaši posip, v kolikor nimaš namena premetavat kup.

Lep pozdrav._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Glede kompostiranja oljčnih tropin je napisana diplomska naloga:
Zanimivo za prebrat.
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_husic_vanes.pdf
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Že nekaj časa mečem na kup travo od košnje , listje, itd. Vedno traja zeloo dolgo, da rata kompost. Sedaj sem začel to malo študirati. Razmerja rjavi /zeleni del itd.

Zanima me ena zadeva. Ali premetavanje (nekateri ga odsvetujejo) bistveno pospeši razgradnjo.
Imam kar nekaj orehovega listja. Ali je res tako zelo škodljivo?
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Orehovi listi vsebujejo juglon, ta zavira rast drugih rastlin.
Odgovori