Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Poplavna hidroponika

crtj-admin
Site Admin

Poplavna hidroponika

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Bolj ko berem in razmišljam o poplavnem sistemu, bolj mi je všeč. Finta je v tem, da so korenine glavnino časa v zraku, sicer omočene ali vsaj vlažne, s tem se naj bi dalo pridelati precej bolj naraven pridelek.

Danes sem nabavil nekaj peska, drobnega perlita, vermikulita in pomice 3-6, v resnici so bolj 5 do 10.
Perlit in vermakulit se napijeta z vodo in je zraka v substratu bolj malo, predvsem pa je substrat na vrhu moker, kar mi ni všeč zaradi izparevanja in alg ter plesni.
Pomice vsrkajo veliko manj vode, predvsem je pa ne zadržujejo v medprostoru, tako da je edino ta uporabna. Z odlivanjem vode namreč srkamo sveži zrak v medprostor substrata.
Ostane še pesek, probal 2, 0,2-2mm in 1-2mm. Oba sta neuporabna, ker se napijeta vode. Debelejšega nisem našel. Kema ga dela a bi moral v Merkurju naročiti celo paleto.
Glinopor imajo povsod precej velik, deklarirano 4-8mm, zato z njim zaenkrat ne bom eksperimentiral.

Zaenkrat se bom lotil experimentiranja, naročil se 2 x po 4 tele pumpice (da dobim vsaj 4) Ultra-quiet DC 12V 4.2W 240L/H Flow Rate Waterproof Brushless Pump Mini Submersible Water Pump QR30E
https://s.click.aliexpress.com/e/bqE48ppA

Se je kdo že ubadal s poplavnim sistemom? Od substrata je zelo odvisno kako zalivati.
Moja ideja je, površina prekrita s cca 6cm sibstrata, v katerem bodo rasle posejane solatke, ki jih bom počasi redčil, tako da ne bo presajanja.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pozdravljen,
Kje boš postavil sistem, v stanovanju, temperatura?
Kako boš poskrbel za dovolj svetlobe?
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Mi je nerodno, pa res ne vem, kaj so pomice?

Lepo bodimo, Mil
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nisi edina.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Nekaj od Vetise Wink https://www.vetisa.si/index.php?id=180

V svetu in pri nas poznamo Pumice, oz. Plovec https://sl.wikipedia.org/wiki/Plovec_________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nas je več takih, ja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi jaz sem za pumice zvedela šele tukaj. Plovec pa poznam, ja, že dolgo.
Oldi

Potem je pravilno plovec, pomice je pa češki izraz, Vetisa naj bi bila češka firma.
Izgleda kot lomljen pesek z zaobljenimi robovi. Teža je malo manjša kot voda, ko se napije vode se teža poveča za cca 20% in večidel potonejo.
V hidroponiki nadomesti pesek z dodatno 20% vpojnostjo.

V vermakulit sem posadil 8 vrst solate za sadike.
Motovilec sem posejal na plovec, na katerega sem posul toliko vermakulita, da seme ni ušlo v špranje. Čez sem posul še dober cm plovca.

Zadeva naj bi bila v utilitiju s temperaturo v glavnem med 15 in 18°C. Osvetljeval bom z LEDicami, ki bodo ogrevale pridelek do optimalne temperature za solato 20-25°C. Gre za komoro iz stirodura pokrito z al pločevino na kateri so privite 3W "starbase" LEDke. Najbolj me bo motila vlaga se mi zdi, če je komora preveč odprta, se hladi, zaprta bo pa prevlažno. Še hujša frka je, ker bi rad solato direktno posejal, višek pa pobiral kot berivko, zato prekrivanje substrata odpade.

Mimogrede sem našel diplomsko o tankoplastnem sistemu, zanimivo.
Oldi

V vsemogoče kombinacije teh treh substratov, pesku in dveh zemljah sem 2 dni nazaj posadil solato in motovilev. Temperatura ~21°C.
V 48 urah so na plano pokukale prve solatke in komatsune v vermakulitu zalitem z vodo.
Odgovori