Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Kot sem rekla, sem včeraj kozarce do vrha (z namenom, da bi bilo čimmanj zraka v kozarcih) zalila s prekuhano slano vodo. Pokrove sem na pol privila.
Danes se je v kozarcih začelo pospešeno dvigovanje mehurčkov. Ker so pokrovi malo priviti, se uhajanje plina prav sliši. Seveda izteka tudi tekočina, kar pa ni problem, saj so kozarci postavljeni v kar globok pekač.
Kefirja in zeljnice (še) nisem dodala. Če bo potrebno, bom naredila tako, kot predlagaš, Figula. Glede na današnje dogajanje, sem optimistična._________________naredimo svet lepši
Danes se je v kozarcih začelo pospešeno dvigovanje mehurčkov. Ker so pokrovi malo priviti, se uhajanje plina prav sliši. Seveda izteka tudi tekočina, kar pa ni problem, saj so kozarci postavljeni v kar globok pekač.
Kefirja in zeljnice (še) nisem dodala. Če bo potrebno, bom naredila tako, kot predlagaš, Figula. Glede na današnje dogajanje, sem optimistična._________________naredimo svet lepši
Podajam poročilo o mojih kisančkih...
Kisanje sem uspešno pripeljala do konca. V dveh kozarcih sem naredila še dvakrat intervencijo, ker se je mrena ponovno pojavila. Tako sem vsakič previdno odstranila mreno in potem še kar nekaj zgornje tekočine in jo nadomestila z zeljnico (kupljeno). Po 3 tednih sem kozarce povsem zaprla. enega sem shranila v hladinik, druga dva pa v prostor, kjer prezimujem rastline in shranjujem ozimnico (cca 10st). Kozarca sem postavila v črno platneno vrečo, da ne bi bila izpostavljena svtlobi. No, kozaci niso dolgo zdržali, ker so tako pripravljene paprike naravnost odlične. Dosti boljše so kot paprike vložene v kisu. So neverjetno hrustljave in odličnega okusa. Zdaj smo načeli zadnji kozarec .
Ena prvih letošnjih zaobljub je, pridelati več paprik in jih več tudi shraniti na ta način.
Bom pa vsekakor pripravo vzela bolj zares - pri tem poskusu paprike niso bile povsem sveže nabrane. Misli, da je minil kakšen dan predno sem se spravila na delo. pa tudi pazila bom, da bodo obrane na dan za plod/cvet. V knjigi je lepo napisano, da je, v izogib težavam, potrebno kisati le sveže obrano zelenjavo._________________naredimo svet lepši
Kisanje sem uspešno pripeljala do konca. V dveh kozarcih sem naredila še dvakrat intervencijo, ker se je mrena ponovno pojavila. Tako sem vsakič previdno odstranila mreno in potem še kar nekaj zgornje tekočine in jo nadomestila z zeljnico (kupljeno). Po 3 tednih sem kozarce povsem zaprla. enega sem shranila v hladinik, druga dva pa v prostor, kjer prezimujem rastline in shranjujem ozimnico (cca 10st). Kozarca sem postavila v črno platneno vrečo, da ne bi bila izpostavljena svtlobi. No, kozaci niso dolgo zdržali, ker so tako pripravljene paprike naravnost odlične. Dosti boljše so kot paprike vložene v kisu. So neverjetno hrustljave in odličnega okusa. Zdaj smo načeli zadnji kozarec .
Ena prvih letošnjih zaobljub je, pridelati več paprik in jih več tudi shraniti na ta način.
Bom pa vsekakor pripravo vzela bolj zares - pri tem poskusu paprike niso bile povsem sveže nabrane. Misli, da je minil kakšen dan predno sem se spravila na delo. pa tudi pazila bom, da bodo obrane na dan za plod/cvet. V knjigi je lepo napisano, da je, v izogib težavam, potrebno kisati le sveže obrano zelenjavo._________________naredimo svet lepši
Pridružujem se fermentacijski druščini. Spodbudil me je spomin na hrustljave koščke fermentirane zelenjave pri Sanjarki Ani pa Aladinova pripomba, da naj za začetek in za vajo začnem kar s kupljeno zelenjavo.
Sposodila sem si knjigo Fermentirajmo!, kupila cvetačo in korenje, dala v kozarec še česen in zalila s slanico, namestila nekakšen plastični distančnik in privila pokrovček. Na krožničku sem dala v omaro v kuhinji, kjer je okrog 22 stopinj. Dnevno pogledam, potlačim, polovim in odstranim drobce cvetače, ki splavajo na površino (v knjigi piše, da to rado plesni). Mehurčkov je kar precej.
Nestrpno čakam, da bom lahko poskusila.
Ob branju knjige sem pomislila na svoj česen, ki se počasi suši. Nekaj ga bom dala fermentirat v med. Je kdo že poskusil?
Brbr, bomo kaj poskusili tvoje papričice ali ste jih že vse pojedli, nam pa pustili radovednost?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sposodila sem si knjigo Fermentirajmo!, kupila cvetačo in korenje, dala v kozarec še česen in zalila s slanico, namestila nekakšen plastični distančnik in privila pokrovček. Na krožničku sem dala v omaro v kuhinji, kjer je okrog 22 stopinj. Dnevno pogledam, potlačim, polovim in odstranim drobce cvetače, ki splavajo na površino (v knjigi piše, da to rado plesni). Mehurčkov je kar precej.
Nestrpno čakam, da bom lahko poskusila.
Ob branju knjige sem pomislila na svoj česen, ki se počasi suši. Nekaj ga bom dala fermentirat v med. Je kdo že poskusil?
Brbr, bomo kaj poskusili tvoje papričice ali ste jih že vse pojedli, nam pa pustili radovednost?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Joj, joj, Lpmami, vse smo pojedli . So bile takooo dobre in takooo redke, da niso šle od hiše. Enkrat sem jih sicer mislila prinest na klepetalnico, a je bilo prijavljeni veliko govorcev in bi bilo papričic odločno premalo...
Letos gotovo vajo ponovim in to v večjem obsegu. V ta namen v moji rastlinski otroški sobi že raste četica mini papričic..._________________naredimo svet lepši
Letos gotovo vajo ponovim in to v večjem obsegu. V ta namen v moji rastlinski otroški sobi že raste četica mini papričic..._________________naredimo svet lepši
Če misliš plodove, izgledajo takole:
(slika je iz 2017)
Najdljše so pri meni merile ene 6/7cm. Višina rastlin je malo čez pol metra. No, mogoče bi pri komu, ki močno gnoji, zrastle dosti višje.
Sicer z njimi še nimam kaj dosti izkušenj. Letos bodo šele tretjič pri nas na vrtu. So mi pa zelo všeč, ker so ravno pravšnje za na sendvič in tudi zelo dobrega okusa._________________naredimo svet lepši
(slika je iz 2017)
Najdljše so pri meni merile ene 6/7cm. Višina rastlin je malo čez pol metra. No, mogoče bi pri komu, ki močno gnoji, zrastle dosti višje.
Sicer z njimi še nimam kaj dosti izkušenj. Letos bodo šele tretjič pri nas na vrtu. So mi pa zelo všeč, ker so ravno pravšnje za na sendvič in tudi zelo dobrega okusa._________________naredimo svet lepši