Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Danes sem v Studencu končno našel sadike OPALA, kupil tudi GRANNY SMITH. Tako sem povečal svojo zbirko na 13.(Jonatan,Zlatidelišes,Ideret,Topaz,Fuji,FujiFubrax,Sansa,Mantet,Antonovka,Dalinbel in "kotaček".
Zanima me kakšne so razlike med Fuji,Fuji kiko in ostalimi v tej družini?_________________lp
Davorin
Zanima me kakšne so razlike med Fuji,Fuji kiko in ostalimi v tej družini?_________________lp
Davorin
Pri meni je še pa Goldrush na drevesu, samo nekaj najlepših dozorelih sem pobral.
Kako pa se vam kaj letos skladiščijo jabolka? Pri meni kar precej gnije, na teden vržem kakšno vedro jabolk. Letos je bilo tak abnormalno glede dežja in bolezni, neverjetno veliko pegavosti, sajavosti,...
V tem poletju, kar smo imeli, da ni bilo 2-3 dni lepega vremena skupaj, večina oblačno in dež bi bilo nujno škropiti in opraviti letno rez, da prezračiš krošnje.
Kako pa se vam kaj letos skladiščijo jabolka? Pri meni kar precej gnije, na teden vržem kakšno vedro jabolk. Letos je bilo tak abnormalno glede dežja in bolezni, neverjetno veliko pegavosti, sajavosti,...
V tem poletju, kar smo imeli, da ni bilo 2-3 dni lepega vremena skupaj, večina oblačno in dež bi bilo nujno škropiti in opraviti letno rez, da prezračiš krošnje.
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
muha je napisal/a: |
Doma smo imeli jabolka, ki smo jih imenovali "hlebčarji" ali "ta sladka jabolka". Večji belo-rumeni sadeži bolj sploščene oblike, če imam prav v spominu. Sadeži so imeli rahlo nakazan "rob" od muhe do peclja. Največja posebnost je bila popolna odstonost kisline in precej suho meso. Za sproti niso bili kaj posebnega, je pa bila to idealna sorta za sušenje. Po par pesti smo jih dodajali v kompot iz suhih češp in ni bilo nobene potrebe po dadatnem sladkorju. Tudi za grizljanje so bili odlični. Pozna kdo? |
V obeh primerih gre za isto jabolko, ki ga imam tudi na svojem vrtu. Narečno poimenovanje je belaj, zato predlagam, da za naprej uporabljamo kar to ime. Najprej razjasnitev - belaji NISO beličniki, čeprav so si v nekaterih značilnostih podobni. Jablana je visoko, močno razvejano in precej bujno drevo. Rodnost je zmerna, vendar stalna, podobna kot pri grafenjštajncu. Jabolka dozorevajo konec avgusta in v prvi polovici septembra. Plodovi so srednje debeli do debeli, odvisno od vremenskih okoliščin in terena. Ko plod dozoreva, se barva jabolka spreminja od zelene, v svetlo zeleno, zrelo jabolko je belkasto do skoraj belo in pri prezrelih jabolkih svetlo rumeno do rumeno. Zrelo jabolko vsebuje veliko sladkorja in zelo malo kisline, ima pa zelo izrazit vonj po muškatnem vinu. Plodovi so zelo občutljivi na dotik in udarce; hitro začnejo gniti, zato tudi niso primerni za daljše skladiščenje. Koža zelo zrelega belaja se naguba. Meso je moknato. Belaji so primerni za sprotno porabo in predelavo v krhlje. Pri nas jih je bilo letos toliko, da smo prvič, odkar so na vrtu, stisnili iz njih jabolčni sok. Jablana je občutljiva na bolezni, predvsem škrlup; ima pa to lepo lastnost, da kljub svoji navidezni krhkosti uspeva tudi na zelo mrzlih legah.