Ime se je po mojem mnenju prenašalo iz roda v rod zelo dolgo časa; vsekakor ne gre za moderno pogruntavščino. Iz otroštva se spomnim, da smo bili zmedeni, ker nismo razlikovali med beličniki in belaji. Drevo je posadil moj ded ali pa še praded. Mesto cepljenja je kak meter visoko.
Na sliki beli zimski kalvil, še obložen z jabolki. Nekaj jih je menda še sedaj gor. Na drugi je belaj.
... V obeh primerih gre za isto jabolko, ki ga imam tudi na svojem vrtu. Narečno poimenovanje je belaj, zato predlagam, da za naprej uporabljamo kar to ime. ...
Za moj gornji primer se je kasneje izkazalo, da so verjetno gorenjske voščenke. So se kasneje lepo pordečili.
Kot vsi iz družine kalvil - recimo grafenštanjcu rečejo tudi rožnati kalvil - ima zelo zmerno, da ne rečem pičlo rodnost. Ne obrodi na vsaki veji, pa tudi na vsaki drugi ne, zato dvomim, da bo na cepljeni veji kmalu zraslo kakšno jabolko. Vrednost ima kot jabolko z dobro aromo in da ga je možno precej dolgo skladiščiti, kar je bilo včasih zelo pomembno. Oče trdi, da zelo pozno cvete, kar je prednost v krajih s pomladanskimi pozebami. Poskusila bom prilepiti še kakšno fotografijo.
Pri meni se je topaz ,katerega imamo največ precej zmehčal, zato sem 200 kg jabolk pretvoril v sok. Iz tega sem dobil 156 litrov soka.V takem stanju bo zdržal vsaj do nove sezone._________________lp Davorin
Ja, bo zanimivo opazovati obstojnost posameznih sort takole po letih. Pri meni so jablane sicer letos šele prvič rodile ( če odmislim lanskih 10 plodov ), tako da zaenkrat težko kaj primerjam in komentiram. Vem le, da so se tudi sorte, ki naj bi imele kar solidno obstojnost res neverjetno hitro zmehčale. Sem pa pobiral res pri polni zrelosti.
Plodovi z mladih jablan praviloma niso tako obstojni kot s tistih, ki so stare 5 ali več let.
Letos so pa nasploh jabolka manj obstojna. Problem je poleg deževnega vremena po moje predvsem v tem, da so bila tehnološko zrela in zato obrana v obdobju, ko je bilo še dokaj toplo in je ta toplota potem še kar trajala in trajala. Posledično so bile kleti predvsem v novejših hišah v času skladiščenja (in še nekaj časa potem) toplejše kot ponavadi, zato jabolka hitreje dozorevajo, gnijejo in so tudi manj sočna._________________lp