Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

češnca: tvoj opis se do potankosti ujema z jabolki, o katerih sem pisala. Hvala!

Kako ti je sploh uspelo odkriti to ime? Surprised
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

muha je napisal/a:

Kako ti je sploh uspelo odkriti to ime? Surprised

Ime se je po mojem mnenju prenašalo iz roda v rod zelo dolgo časa; vsekakor ne gre za moderno pogruntavščino. Iz otroštva se spomnim, da smo bili zmedeni, ker nismo razlikovali med beličniki in belaji. Drevo je posadil moj ded ali pa še praded. Mesto cepljenja je kak meter visoko.

Na sliki beli zimski kalvil, še obložen z jabolki. Nekaj jih je menda še sedaj gor. Na drugi je belaj. Razz

Klik
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

češnca je napisal/a:
... V obeh primerih gre za isto jabolko, ki ga imam tudi na svojem vrtu. Narečno poimenovanje je belaj, zato predlagam, da za naprej uporabljamo kar to ime. ...

Za moj gornji primer se je kasneje izkazalo, da so verjetno gorenjske voščenke. So se kasneje lepo pordečili.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

ko je ravno omenjen beli zimski kalvil. Kakšna so kaj jabolka? Imam cepljenega, samo še ni rodil. Nekoč naj bi bil zelo cenjen.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Kot vsi iz družine kalvil - recimo grafenštanjcu rečejo tudi rožnati kalvil - ima zelo zmerno, da ne rečem pičlo rodnost. Ne obrodi na vsaki veji, pa tudi na vsaki drugi ne, zato dvomim, da bo na cepljeni veji kmalu zraslo kakšno jabolko. Vrednost ima kot jabolko z dobro aromo in da ga je možno precej dolgo skladiščiti, kar je bilo včasih zelo pomembno. Oče trdi, da zelo pozno cvete, kar je prednost v krajih s pomladanskimi pozebami. Poskusila bom prilepiti še kakšno fotografijo.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi letos so moje jablane decembra še vedno precej olistane ... ?

Skladiščna obstojnost jabolk je pri meni letos ( bila ) zelo slaba. Menda nisem edini, da je tako leto ...
Bi lahko rekli tudi kaj na to temo ?
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

tudi meni pospešeno gnijejo... sicer voščenke, kar ni tako nenavadno
Davorin

Odgovor Napisal/-a Davorin »

Pri meni se je topaz ,katerega imamo največ precej zmehčal, zato sem 200 kg jabolk pretvoril v sok. Iz tega sem dobil 156 litrov soka.V takem stanju bo zdržal vsaj do nove sezone._________________lp
Davorin
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Davorin, dober sokovnik, oziroma preša !

Ja, bo zanimivo opazovati obstojnost posameznih sort takole po letih.
Pri meni so jablane sicer letos šele prvič rodile ( če odmislim lanskih 10 plodov ), tako da zaenkrat težko kaj primerjam in komentiram.
Vem le, da so se tudi sorte, ki naj bi imele kar solidno obstojnost res neverjetno hitro zmehčale. Sem pa pobiral res pri polni zrelosti.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Plodovi z mladih jablan praviloma niso tako obstojni kot s tistih, ki so stare 5 ali več let.

Letos so pa nasploh jabolka manj obstojna. Problem je poleg deževnega vremena po moje predvsem v tem, da so bila tehnološko zrela in zato obrana v obdobju, ko je bilo še dokaj toplo in je ta toplota potem še kar trajala in trajala. Posledično so bile kleti predvsem v novejših hišah v času skladiščenja (in še nekaj časa potem) toplejše kot ponavadi, zato jabolka hitreje dozorevajo, gnijejo in so tudi manj sočna._________________lp
Odgovori