Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2019
-
- Site Admin
Paradižnik 2019
(Prenos iz arhiva)
Komaj sem uredila in pospravila semena od letošnje sezone, bo treba kmalu planirati za naprej. Čeprav imam že toliko sort, da vsako leto le s težavo zmanjšam seznam za sezono, imam spet nekaj novih sort za naslednje leto:
42 days
Barry's Crazy Cherry
Bleeding Heart
Big White Pink Stripes
Dwarf Copperhead
Elser Farm's Brown Derby
Jolie Coeur (H24)
Pink Furry Boar
Red Ocean
Texas Star
Yamali Blue
Yellow Furry Boar
White Zebra
in gruzijskiNazadnje urejal/a Plamenka 09 Feb 2020 20:18; skupaj popravljeno 3 krat
42 days
Barry's Crazy Cherry
Bleeding Heart
Big White Pink Stripes
Dwarf Copperhead
Elser Farm's Brown Derby
Jolie Coeur (H24)
Pink Furry Boar
Red Ocean
Texas Star
Yamali Blue
Yellow Furry Boar
White Zebra
in gruzijskiNazadnje urejal/a Plamenka 09 Feb 2020 20:18; skupaj popravljeno 3 krat
-
- Kraj: Domžale
A se je vseeno laže odločiti za 10 sort, kot za 50. Pri 10 izbiraš, kaj boš imel, pri 50 pa, kaj boš izločil.
Prostorska omejitev in skoraj nujna obveznost strehe nad sadikami sta mi veliko pomagali, da sem sortiman zreducirala na okoli 10 sort. Nekaj debelih za solate, nekaj pelatov za vkuhavanje in nekaj češnjevcev za zobanje.
Pri meni bodo:
-Big Beef, ker je nižje rasti
-Polarbear, ker je debel in roden
-Goldfisch, ker je roden in bolje od drugih kljubuje napadom plesni
-Goldheart, ker je všečen in okusen
-Romeo, debel pelat
xy češnjevec od lani, ki je vztrajal in bil okusen dolgo v jesen, ko sem že vse drugo pobrala z vrta
Elba - zadnja šansa, gre v lonec. Na vrtu se mi ni dobro obnesla - slaba rast, slaba rodnost, počasno zorenje.
-Whippersnapper in Gold Nugget v koritih na okenskih policah, ker sta zgodnja in rodna pa še lep okenski okras.
+ še ena-dve novosti, moram pobrskati po mojih semenih.
Prostorska omejitev in skoraj nujna obveznost strehe nad sadikami sta mi veliko pomagali, da sem sortiman zreducirala na okoli 10 sort. Nekaj debelih za solate, nekaj pelatov za vkuhavanje in nekaj češnjevcev za zobanje.
Pri meni bodo:
-Big Beef, ker je nižje rasti
-Polarbear, ker je debel in roden
-Goldfisch, ker je roden in bolje od drugih kljubuje napadom plesni
-Goldheart, ker je všečen in okusen
-Romeo, debel pelat
xy češnjevec od lani, ki je vztrajal in bil okusen dolgo v jesen, ko sem že vse drugo pobrala z vrta
Elba - zadnja šansa, gre v lonec. Na vrtu se mi ni dobro obnesla - slaba rast, slaba rodnost, počasno zorenje.
-Whippersnapper in Gold Nugget v koritih na okenskih policah, ker sta zgodnja in rodna pa še lep okenski okras.
+ še ena-dve novosti, moram pobrskati po mojih semenih.
Doslej sem že samo češnjevcev imela vsaj 10 sort, ker se res težko odločim, katere naj črtam. A maksimalno 3 sorte bi popolnoma zadoščale za zobanje.
Od sort, ki sem jih že gojila, so moji favoriti, ki bodo sigurno za naslednjo sezono:
SGT Peppers
Teton de Venus
Chocolate Stripes
Black Sara
Black Iceberg
Brad's Atomic Grape
Gournsey Island Pink Blush
Cream Sausage
Sprite
Goldfisch
Pa najbrž še Crushed Heart, Blush, Earl's Faux, Dark Antho, Fuzzy Wuzzy, Giant tomato tree, Jersey Giant, Belle Coeur,...
Moj cilj skrčiti seznam na 50 do maksimalno 70 sort.
Od sort, ki sem jih že gojila, so moji favoriti, ki bodo sigurno za naslednjo sezono:
SGT Peppers
Teton de Venus
Chocolate Stripes
Black Sara
Black Iceberg
Brad's Atomic Grape
Gournsey Island Pink Blush
Cream Sausage
Sprite
Goldfisch
Pa najbrž še Crushed Heart, Blush, Earl's Faux, Dark Antho, Fuzzy Wuzzy, Giant tomato tree, Jersey Giant, Belle Coeur,...
Moj cilj skrčiti seznam na 50 do maksimalno 70 sort.
-
Vseeno malo še gledam po spletnih trgovinah, morda res naročim še kaj novega, nepoznanega ...
Trenutno mi je precej zanimiva sorta Oaxacan Jewel. Pozna kdo?
S Paradajzmanije sem prinesel semena: Malkhitowaja Shkatulka, Orange banana, Moskvich ter Feurwerk. Te bom zagotovo posejal.
Potem pa še tri češnjevce, najbrž iste kot lani: Black Cherry, Sungold in Datterino.
Pa še 2 sorti pelatov; zagotovo to izjemno rodno sorto Flaschentomaten, ki sem jo imel tudi že letos.
No, pa sem že pri 10. Po 2 sadiki vsakega, pa je 20 rastlin.
Potem pa še kak mini paradajzek za v lonce pred hišo. Pred kratkim sem kupil tole:
https://www.ebay.co.uk/itm/GARDEN-PEARL-Bushy-Tomato-80-seeds-1563/253218063530?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649 ( če kdo želi, lahko dobi nekaj semen )
.
Trenutno mi je precej zanimiva sorta Oaxacan Jewel. Pozna kdo?
S Paradajzmanije sem prinesel semena: Malkhitowaja Shkatulka, Orange banana, Moskvich ter Feurwerk. Te bom zagotovo posejal.
Potem pa še tri češnjevce, najbrž iste kot lani: Black Cherry, Sungold in Datterino.
Pa še 2 sorti pelatov; zagotovo to izjemno rodno sorto Flaschentomaten, ki sem jo imel tudi že letos.
No, pa sem že pri 10. Po 2 sadiki vsakega, pa je 20 rastlin.
Potem pa še kak mini paradajzek za v lonce pred hišo. Pred kratkim sem kupil tole:
https://www.ebay.co.uk/itm/GARDEN-PEARL-Bushy-Tomato-80-seeds-1563/253218063530?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649 ( če kdo želi, lahko dobi nekaj semen )
.
-