Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Salix triandra - mandljasta vrba

crtj-admin
Site Admin

Salix triandra - mandljasta vrba

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Posebna sorta vrbe mandljevca ki naj bi cvetela celo rastno obdobje in dala precej cvetnega prahu in nektarja za čebele Very Happy

Opomba (metuljc): slovensko ime je mandljasta vrba, raste po vsej Sloveniji, na obrežjih in prodiščih. Cveti od maja do junija. Vir: Mala flora Slovenije, 1984
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Knjiga Naše drevesne vrste (Kotar, Brus) navaja, da je pri njej naknadno poletno cvetenje reden pojav, vse do začetka julija, da bi cvetela celo rastno obdobje, pa ne. Sicer so to tanka, šibka drevesca, največkrat grmi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 06 Jan 2019 23:10; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

O, kam se je pa izgubil moj komentar? Sem napisala, da raste pri nas na obrežjih in prodiščih po vsej Sloveniji in cveti od maja do junija. nikakor pa ne verjamem, da bi cvetela celo rastno sezono.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
O, kam se je pa izgubil moj komentar? Sem napisala, da raste pri nas na obrežjih in prodiščih po vsej Sloveniji in cveti od maja do junija. nikakor pa ne verjamem, da bi cvetela celo rastno sezono.
Pod veliko sliko takoj spodaj, z rdečo, sicer ga tam tudi jaz ne bi opazila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
paprika

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Paprika: kjer opaziš na koncu linka .com vzemi podatke z malo rezerve Wink . Za prodajalce je vsaka rastlina čudežna.
paprika

naj bi sami vzgojili hibrid te vrbe malo čudno? Spodnja stran nateg?
https://www.wildbiene.com/standard/details.php?am=4&as=9&artnr=210
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri vrbah je po mojem vtisu kar težko zanesljivo reči, katera je katera, razen res najbolj zgodnje ive. Pri nas je čuda enih precej velikih (5m+) vrb, ki cvetijo od druge polovice marca pa vse v maj in niso niti ive niti beka / pantovec (z rumeno skorjo, za košare). Načeloma naj bi triandra rasla naravno tudi v Prekmurju, tako da lahko da je to to.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Crtj, v Sloveniji uspeva, v naravi, vsaj 23 vrst vrb. Če te zanima, katere so tiste pri vas, spomladi lahko določimo. (no, ne jaz, imam pa zadosti znancev, ki bi po nabranem materialu znali določiti). Le spomni me pravočasno.
Odgovori