Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika 2019
Lep pozdrav
Brbr, lepo prosim za nekaj semen teh rdečih zvončastih paprik. Pa tudi za rdeče in rumene mini te prosim.
Imam lastna neizolirana semena Alpina, Šorokšari in Sladki feferoni, če kdo potrebuje.
Imam pa tudi lastno - lansko - seme Ljubov dlan, neizolirano, če bi kdo hotel. Sem ravnokar končala prvo setev paprik v lončke in na okensko polico, sicer ni več po pravi uri, sem prepozno opazila, da je bil pravi čas le do 14h.
Lepo bodimo, Mil[/b]
Brbr, lepo prosim za nekaj semen teh rdečih zvončastih paprik. Pa tudi za rdeče in rumene mini te prosim.
Imam lastna neizolirana semena Alpina, Šorokšari in Sladki feferoni, če kdo potrebuje.
Imam pa tudi lastno - lansko - seme Ljubov dlan, neizolirano, če bi kdo hotel. Sem ravnokar končala prvo setev paprik v lončke in na okensko polico, sicer ni več po pravi uri, sem prepozno opazila, da je bil pravi čas le do 14h.
Lepo bodimo, Mil[/b]
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Brbr, dobiš. Ni problema. Lahko tudi kakšen semenček več.
Sem ravnokar preveril in jim imam spravljenih okoli 100.
Ta sorta mi res prirasla k srcu in bo verjetno še lep čas stalnica in tudi kot glavnina pridelka paprik.
Zdaj sem že dve leti naredil tako, da imam na eni strani vrta gredo ( 3,5 x 0,75 m ) s paprikami različnih sort,
na drugi stani vrta, kakšnih 15 metrov stran, pa posadim skupaj še 4 sadike Ljubov dlan. Od najlepših dveh plodov s teh 4 paprik potem odberem seme.
Saj ni ravno neka idealna izolacija, ampak po moje bolje kot nič.
Sem ravnokar preveril in jim imam spravljenih okoli 100.
Ta sorta mi res prirasla k srcu in bo verjetno še lep čas stalnica in tudi kot glavnina pridelka paprik.
Zdaj sem že dve leti naredil tako, da imam na eni strani vrta gredo ( 3,5 x 0,75 m ) s paprikami različnih sort,
na drugi stani vrta, kakšnih 15 metrov stran, pa posadim skupaj še 4 sadike Ljubov dlan. Od najlepših dveh plodov s teh 4 paprik potem odberem seme.
Saj ni ravno neka idealna izolacija, ampak po moje bolje kot nič.
Andrej Banko je napisal/a: |
Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja. Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen. |
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu.
goIdhorn je napisal/a: | ||
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu. |
Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB.
metuljc je napisal/a: | ||||
Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB. |
Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče".
V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna.
Bicikel je napisal/a: | ||||||
Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče". V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna. |
Krasno razloženo, Bicikel. Zdaj nama ostane le še, da se lotiva praktičnih poskuskov, da preveriva predvidevanja.