Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2019

Odgovori
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Lep pozdrav

Brbr, lepo prosim za nekaj semen teh rdečih zvončastih paprik. Pa tudi za rdeče in rumene mini te prosim.

Imam lastna neizolirana semena Alpina, Šorokšari in Sladki feferoni, če kdo potrebuje.

Imam pa tudi lastno - lansko - seme Ljubov dlan, neizolirano, če bi kdo hotel. Sem ravnokar končala prvo setev paprik v lončke in na okensko polico, sicer ni več po pravi uri, sem prepozno opazila, da je bil pravi čas le do 14h.

Lepo bodimo, Mil[/b]
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Brbr, dobiš. Ni problema. Lahko tudi kakšen semenček več. Wink
Sem ravnokar preveril in jim imam spravljenih okoli 100.

Ta sorta mi res prirasla k srcu in bo verjetno še lep čas stalnica in tudi kot glavnina pridelka paprik.
Zdaj sem že dve leti naredil tako, da imam na eni strani vrta gredo ( 3,5 x 0,75 m ) s paprikami različnih sort,
na drugi stani vrta, kakšnih 15 metrov stran, pa posadim skupaj še 4 sadike Ljubov dlan. Od najlepših dveh plodov s teh 4 paprik potem odberem seme.
Saj ni ravno neka idealna izolacija, ampak po moje bolje kot nič.
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Andrej Banko je napisal/a:
Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen.


Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

goIdhorn je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen.


Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu.


Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mil, dobiš na naslednjem srečanju.

AB,
v naprej hvala. Podobno kot ti, jaz ločujem paprike in čilije. Med gredo enih in druguh sta (po navadi) dve gredi paradižnikov. Zaenkrat se paprike niso nalezle ostrine čilijev._________________naredimo svet lepši
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

metuljc je napisal/a:
goIdhorn je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen.


Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu.


Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB.


Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče".

V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bicikel je napisal/a:
metuljc je napisal/a:
goIdhorn je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen.


Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu.


Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB.


Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče".

V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna.


Krasno razloženo, Bicikel. Zdaj nama ostane le še, da se lotiva praktičnih poskuskov, da preveriva predvidevanja. Embarassed
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bi se kar strinjala z vama. Se mi je namreč že zgodilo, ko sem sadila paprike skupaj s čiliji, da so bili že plodovi posajenih nepekočih paprik pekoči. V to, kaj je bilo v plodu pekoče, pa nisem bila pozorna. Najverjetneje res skrižana semena._________________naredimo svet lepši
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

metuljc je napisal/a:
če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo.


Kapsaicin nastaja le v plodu, v mesnatem delu zraven semen je koncentracija najvišja. V semenih ga ni, prisoten je le na površini.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Živi bili pa videli, v jeseni.
Odgovori