Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2019

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

8. februar je dan za list.
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Plamenka je napisal/a:
8. februar je dan za list.

Potem napačni nasvet.Ok._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Danes je "tisti" dan Very Happy

Lansko leto je bilo in ni bilo uspešno. "Je bilo" zaradi obilice močnih sadik, ki sem jih vzgojil in razdelil med kolege, ter obilice plodov, ki so jih te sadike spravile na svet.
"Ni bilo" pa zaradi tega, ker je bilo precej sadik "onečaščenih". Namreč, nikoli se nisem ukvarjal z izoliranjem cvetov, kar me je najbolj udarilo po glavi ravno v lanski sezoni. Sicer so vsi hvalili sadike, a sam pri sebi sem bil razočaran, ker sem vsem prodajal "meglo" (npr. Hab. chocolate ni bil, za kar se je izdajal itd).

Tako bom letos dal poudarek na to, da pri vsakem grmu izberem dva cvetova, ki jima bom posvetil več časa. Bomo videli, kaj bo (žal bo uspešnost tega procesa vidna šele drugo leto).

Ker že dolgovezim, sledi še moj seznam, "pol pa dost":

- Rocotto Giant
- Aji Mango
- Lemon Drop
- Bishop's Crown
- Jalapeno
- Bhut Jolokia
- Jamaican Hot Yellow
- Goliath (nek kvazi "kozji rog", ne vem več niti, kje sem ga dobil)
- Hab. Chocolate
- Hab. Red Caribbean
- Hab. Submarine
- Spaghetti
- Tangerine Dream
- in nazadnje še moj "omiljeni" Purple Prince

Pri tem sem pozabil poudariti, da sem večino semen pridobil na novo (~izolirana), svoje pa zavrgel._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Če bodo cvetovi, bo že prepozno... Sama največkrat izoliram kar celo rastlino, ko se pojavijo majhni plodovi, jih pa nekaj označim za seme. Nekaj mi jih je uspelo izolirati tudi s čajnimi vrečkami, pa nekaj z lepljenjem popkov. Ker so zadnje čase hitro visoke temperature, popki radi odpadajo in mi ne uspe izolirati vseh.
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Plamenka je napisal/a:
Če bodo cvetovi, bo že prepozno... Sama največkrat izoliram kar celo rastlino, ko se pojavijo majhni plodovi, jih pa nekaj označim za seme. Nekaj mi jih je uspelo izolirati tudi s čajnimi vrečkami, pa nekaj z lepljenjem popkov. Ker so zadnje čase hitro visoke temperature, popki radi odpadajo in mi ne uspe izolirati vseh.

Na posamezno sorto dam nekje po 6 čajnih vrečk. Ja se zgodi , da je tudi ta količina premajhna._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Plamenka je napisal/a:
... Sama največkrat izoliram kar celo rastlino, ...

Plamenka, kako jo izoliraš - umakneš rastlino na samo ? Ali bi bila dovolj uporaba kake koprene?
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kopreno uporabim.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se mi je zdelo. Hvala.
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Meni je od pretekle sezone ostalo še zelo veliko zmrznjenih čilijev. Drži informacija da so ravno tako uredu za kuhanje omak?

Koliko časa pa naj bi zdržali dobro posušeni čiliji v steklenem kozarcu v temnem prostoru?
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zelenc je napisal/a:
Meni je od pretekle sezone ostalo še zelo veliko zmrznjenih čilijev. Drži informacija da so ravno tako uredu za kuhanje omak?

Koliko časa pa naj bi zdržali dobro posušeni čiliji v steklenem kozarcu v temnem prostoru?

Normalno, da so zamrznjeni v redu za nadaljno uporabo kako pa misliš, da veliki proizvajalci delajo? Posušeni pa prav tako dolgo. Koliko? Hm kaj pa vem. Dolgo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori