Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
Kaj za en fižol pa je tale "črna želva"? Ga ne najdem niti na seznamu sort, niti na googlu . Ima tudi kakšno bolj "strokovno" ime? _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Kraj: Domžale
Ker je španskega rodu (bolje južnoameriškega rodu), je bolj pravilno "tortuga negra" pa še "frijol" poleg, da ti striček ne postreža z samimi želvami.
Ne morem verjeti, da na Gartlcu še nima svoje teme. Če ne kdo drug, jo odprem v bližnji prihodnosti jaz...
Zdaj grem pa pobirat dozorela visoke fižole. Res ni pravi čas, a, ker bom nekaj prihodnjih dni odsotna, se bojim, da bi zaradi prihajajočega dežja propadli..._________________naredimo svet lepši
Ne morem verjeti, da na Gartlcu še nima svoje teme. Če ne kdo drug, jo odprem v bližnji prihodnosti jaz...
Zdaj grem pa pobirat dozorela visoke fižole. Res ni pravi čas, a, ker bom nekaj prihodnjih dni odsotna, se bojim, da bi zaradi prihajajočega dežja propadli..._________________naredimo svet lepši
Hvala obema, zdaj ga pa najdem . Zanimiv je, z veseljem bom še kaj več prebrala, če odpreš temo, Brbr._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Saj je temo odprl AB, Črna želva....... popravite naslov, da s ga bo lažje našlo.
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4995.html
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4995.html
Tretjo rundo barjanca smo sadili zelo pozno, omara polna, zato je oszal na prekljah za zrne. Prvi so začeli plesneti, eni zaradi vlage že kalijo, vsaj malo suhih ni, no semintja jd kateri, ves moker od dežja, zato sem vse pobral in dal v sušilnico. http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=14&t=46546&start=45
Analiza sajenja fižola ob Tagetes minuta kot opori in kot obrambi pred škodljivci:
- tagetes minuta je potrebno predvzgojiti na toplem pa še potem ga fižol v rasti prehiti, če ga sadimo v začetku maja.
- tagetes minuta je potrebno temeljito obrezovati, drugače s senco vej preveč duši rast fižola
- tagetes minuta popije ogromno vode, za fižol je ne ostane dovolj.
- tagetes minuta fižola niti slučajno ne obvaruje pred fižolarjem. Ne v času rasti, ne med hrambo.
- na fižolu, ki se je ovijal ali rasel v bližini tagetes minuta uši ni bilo.
Prejšnja leta sem imela srečo in fižolarja ni bilo blizu. Lani je bila napadena vsaj 1/4 strokov Trionffo violetto. Sorta brbr. 22, posajena klasično ob preklah, jo je odnesla brez napada. Lahko, da je bilo lani vreme nasploh naklonjeno fižolarju in da mu gre Trionffo v. še posebej v slast.
- tagetes minuta je potrebno predvzgojiti na toplem pa še potem ga fižol v rasti prehiti, če ga sadimo v začetku maja.
- tagetes minuta je potrebno temeljito obrezovati, drugače s senco vej preveč duši rast fižola
- tagetes minuta popije ogromno vode, za fižol je ne ostane dovolj.
- tagetes minuta fižola niti slučajno ne obvaruje pred fižolarjem. Ne v času rasti, ne med hrambo.
- na fižolu, ki se je ovijal ali rasel v bližini tagetes minuta uši ni bilo.
Prejšnja leta sem imela srečo in fižolarja ni bilo blizu. Lani je bila napadena vsaj 1/4 strokov Trionffo violetto. Sorta brbr. 22, posajena klasično ob preklah, jo je odnesla brez napada. Lahko, da je bilo lani vreme nasploh naklonjeno fižolarju in da mu gre Trionffo v. še posebej v slast.
Jaz sem tagetes minuta sadika med vrste fižola. Rastel je počasi, tako pri meni sploh ne bi prišev v poštev kot oproa fižolu.
Glede fižolarja pa menim, da so nekatere sorte fižola zanj dosti bolj zanimive kot druge. Pri meni se fižolar pri določenih sortah (recimo brbr 20) razvije že, ko so stroki še na perklah (julija, avgusta). Zato moram temu fižolu, vestno sproti pobirati suhe stroke, jih takoj izluščiti in zrna zamrzniti. Ene sorte pa brez problema počakajo na zmrzovanje zrn v jeseni..._________________naredimo svet lepši
Glede fižolarja pa menim, da so nekatere sorte fižola zanj dosti bolj zanimive kot druge. Pri meni se fižolar pri določenih sortah (recimo brbr 20) razvije že, ko so stroki še na perklah (julija, avgusta). Zato moram temu fižolu, vestno sproti pobirati suhe stroke, jih takoj izluščiti in zrna zamrzniti. Ene sorte pa brez problema počakajo na zmrzovanje zrn v jeseni..._________________naredimo svet lepši
Nizki fižol, ki sem ga posadila pred prvomajskimii prazniki in zaščitila s kopreno, je slabo vzklil. Spet se tolčem po glavi, da sem ga namakala. V premrzli zemlji je namakanje smrt za semena. Vzklila ga je slaba tretjina, nekaj od tega so obgrizli polžki, ampak ta se bo po mojih izkušnjah še obrasel. Dosadila sem ga na novo, nenamočenega.
Preklarja kar še ne upam saditi, zato sem se po daljšem cincanju danes odločila, da ga posadim v lončke. Nič mi ne diši presajanje. Če ga predolgo pustim v lončku, se korenine zakvačkajo med seboj, če ga posadim zgodaj, se otrese preveč zemlje. Pa sem se spet lotila izdelave lončkov iz časopisnega papirja, tokrat večjo dimenzijo, tam blizu 6 - 7 dl. (šablone čuvam kot zlati zaklad )
Gajbic mi je zmanjkalo, priredila sem kartonsko škatlo:
Na dno plast perlita, da se bodo korenine iz lončka usmerile navzdol, namesto navzgor
Gotovo, čaka na semena.
Preklarja kar še ne upam saditi, zato sem se po daljšem cincanju danes odločila, da ga posadim v lončke. Nič mi ne diši presajanje. Če ga predolgo pustim v lončku, se korenine zakvačkajo med seboj, če ga posadim zgodaj, se otrese preveč zemlje. Pa sem se spet lotila izdelave lončkov iz časopisnega papirja, tokrat večjo dimenzijo, tam blizu 6 - 7 dl. (šablone čuvam kot zlati zaklad )
Gajbic mi je zmanjkalo, priredila sem kartonsko škatlo:
Na dno plast perlita, da se bodo korenine iz lončka usmerile navzdol, namesto navzgor
Gotovo, čaka na semena.