Ne samo to. Tudi .... da ne bo grozdje dobilo sončnih ožigov. Ravno včeraj sem gledala na TV, kako je ta pridnim Primorcem dodobra ožgalo, če sem si prav zapomnila, sorto refošk. Žalostno je bilo videti rjave cele grozde, kot bi zgnili. V zadružnih vinogradih, kjer so bili manj pridni, pa pravijo škode skoraj ni. Rekli so, da so na ožig bolj občutljive pozne sorte, ker so bile v času pripeke še v občutljivejši fazi rasti.
Ena mojih sosed je pred leti tudi pridno odstrigla na izabeli vse liste , ki so zastirali grozde. Jagode so postale trde in nikoli dozorele. Narava že ve, kaj dela.
Konec januarja sem porezal eno trto. Tri palčke sem dal v vodo. Koreninic še ni, so se pa začeli zbujati brsti. Naj pustim še v vodi ali naj potaknem v lončke ?
Nikoli jih nisem ukoreninjala v vodi, zato iz prakse ne vem. Mislim si pa, da so sedaj navajene na "infuzijo" in ne bi dobro prenesle, če bi jih preselil na "trdno hrano". Lahko pa poskusiš z eno palčko, boš imel primerjavo za naprej.
Trta se korenini pri 20°C; torej v vodi v temni posodi in mora uspeti._________________LP -------------------------------------------------- Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Tole je najbrž bukovo vprašanje, pa vseeno. Po vinogradih so trte v špalirjih prirezane tako, da nimajo vej za strehico - brajdo. Je to zaradi lažjega trganja ali izračunanega donosa ali so prav take sorte, da se jih ne bi dalo oblikovati v brajde?