Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sršen - Vespa crabro

irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Izvirnosti res ne manjka Laughing
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pred 40. leti so se mi naselili v golobnjak in naredili gnezdo po celem golobnjaku (50 X 30 X 30 cm). Zvečer sem vzel pips in celotno vsebino posprejal skozi izhod, nato pa izhod zamašil s krpo. Naslednji dan sem golobnjak lahko očistil, saj ni bilo več znakov življenja.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

No, saj naša Orhy je čisto dobronamerna ... Very Happy .

Lahko pa komentiram s pregovorom: lahko je s tujim k..... po koprivah Laughing .

težava z našimi sršeni je, da so si domek naredili daleč preblizu našim potem Rolling Eyes ; drugače bi jih celo pustil na miru. Sem omenil, po potki kjer so med drugim hibiskusi, imajo pristajalni koridor (odletnega imajo takoj zraven, levo, nad aronijami), v kakih desetih minutah pri hibiskusih imam možnost da vame trčijo eden do trije brenčači Cool .

Pa omejen sem pri sredstvih za eleminiranje; specialni sprej je strupen za vodno floro in favno, druga omejitev je kivi, katerega krošnja je takoj nad ptičnico Cool .

Drugače, po vsem kar sem prečital in videl v nekaj mesecih, so mi bolj "pri srcu" kot kakšne zoprne ose - če bi jih lahko prestavil na nevtralno, bolj oddaljeno mesto, bi jih celo pustil na miru Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes .

http://www.klubgaia.com/Vrtnarski-nasveti/Clanki/1069/Kako-se-resiti-os-in-srsenov

http://www.kmetija.si/Novica/srsen-prijazni-velikan

LP_________________mfranc
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

mfranc,
med nami in z nami živijo številne živalice, živali. Kače, ježi, krastače, takšni in drugačni insekti. Ne verjamem, da te ogrožajo...Nastavi jim "pijačo" in sadje, malo bolj previden bodi na obhodu, pa boste tudi v naprej živeli v simbiozi..
Saj smo vendar miroljubni in za soodvisno življenje.._________________Viktorh
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ja, ko jih pa zmotiš in te en (ali več) piči, pa zadeva ni več tako miroljubna.

P.s. Sem pred kratkim spal v sobi kjer je na vsake toliko priletel kakšen mimo (na srečo brez bližnjih srečanj), naseljeni pa so bili v vrhu strehe. Pospravili jih z nekim sprejem, ki je bil po mojem prebiranju precej strupen.
Nazadnje urejal/a TwityPity 15 Avg 2013 21:41; skupaj popravljeno 1 krat
viktorh

TwityPity je napisal/a:
Ja, ko jih pa "zmotiš" in te en (ali več) piči, pa zadeva ni več tako miroljubna.

..tudi kača je nevarna, pa medved, pa volk, pa jih ne pobijaš..._________________Viktorh
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, nekje so meje. Nad oknom v spalnici ne bi imel domovanja srešnov, viktor, kaj?
Ni ravno primerjati volkov, ki so silno previdne in plašne živali, kač, ki se tudi prej umaknejo kot napadejo (le, če se čutijo ogrožene). Kačo bi iz tvoje bližine, če bi šlo za modrasa ali gada, verjetno na nek način odstranil, kaj? Ker, da bi se sončila tam pod tvojim največjim paradižnikom, ne verjamem, da bi prenašal.
Sršeni so enoletne živali in tudi v tem je razlika.
Lani smo uničevali miši, ki so se preveč približale (oz. vstopale v naša bivališča), na vrtu preganjamoo bramorje, škropimo proti ušem,.....pa četudi z BIO sredstvi, ki zanje niso bio, torej po našem prepričanju nam neškodljiva (pa tudi to ni res).
Zase lahko rečem, da gnezda sršenov tik pred nosom, tako, kot ga ima mfranc, ne bi imela. Saj, če te piči le ensršen ali morda dva, ni hudega (če nisi alergičen, ampak, kako pa veš, če te še noben ni pilič?), če pa bi v trenutku, ko bi, recimo, nenamerno povzročil preplah v gnezdu, se vate usul roj sršenov, te pičilo, recimo, 30 njih, pa ne vem, kako bi jo odnesel.
Nekako po pam eti, bi rekla.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

jOJ, SRŠENI...Tudi pri moji hčeri v zgornji etaži točno nad spalničnim oknom so se zalezli pod streho in tam domujejo že nekaj let. Zadeva je brez gasilcev nepristopna, kolikor uspejo iz balkona posprejat, je mačji kašelj. Spodaj imajo teraso - vzhodna stran - jim je skoraj neuporabna, ko karkoli dajo na mizo, pride roj...Sedaj bodo dobili špenglarja, ki jim bo robove popravljal, pa bodo pred tem morali gnezdo uničiti, če ne , potem lahko špenglar ob napade pade tudi kakih 6 m v globino. Ja, pa spalnico omajo v večini kar roleto dol...Sicer pa je letos noro leto. Pod tisto taveliko rdečo divjo češnjo je tako rojenje, da dol padeš. Tam so vsaj 30 m od hiše in ker imajo dosti hrane, jih vsaj k hiši ni Wink_________________Živeti na podeželju je najlepše!
viktorh

Oh, kako enostavno bi bilo, če bi zvečer na vhod ptičnice prilepil selotejp.....v kleti, kotlarni imam vedno nastavljene pasti, zato so...toda...le koga to zanima...._________________Viktorh
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, po vseh teh nasvetih upam si našel pravega - ali pa si samo še bolj zmeden Wink .

Jaz pravim, da je treba v takem primeru ravnati po svojem občutku. Če te bližina sršenov ne moti, jih jasno ne boš šel uničevat samo zato, ker drugi jih. Če pa ob vsakem pogledu nanje doživiš šok in strah, jih je najbolje odstraniti pa čeprav vesoljno človeštvo temu nasprotuje.

Tudi pri nas domujejo nekje pod streho, skriti, da se jih ne vidi. Dokler jih je samo par se ne sekiram. Še manj se bom v bodoče, odkar sem na linku od mfranca prebrala, da niso tako zelo napadalni in strupeni. Ampak, če bi se jim tako kot mfranc morala dnevno izogibati, bi se jih definitivno znebila. Trenutek zamišljenosti, nepazljivosti pa si v r***.
Odgovori