Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sedum maximum in sorodne vrste - hermelika

crtj-admin
Site Admin

Sedum maximum in sorodne vrste - hermelika

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS
Spada v družino Crassulaceae - tolstičevke
Rastlina za skromna in odcedna tla, dobro prenaša občasno sušo.
Prija ji polno sonce
Višina od 15 do 30 cm
Razmnoževanje z delitvijo in potaknjenci

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije

Vidna razlika med okrasno (v šopu levo in desno) in zdravilno (razvejana rast v sredini)

Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:19; skupaj popravljeno 2 krat
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Če si kdo želi hermeliko (iz narave, zdravilno), je imam nekaj samoniklih. Se namreč zelo rada razseje. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Evo me! Very Happy Z veseljem vzamem kakšno.
stara postaja

Me veseli! Zaupaj mi naslov na zs.
Mimogrede, tvoj trnasti paradižnik pri meni lepo raste, čeprav je revež doživel mojo avanturo z vlakom Laughing ! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

stara postaja
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
je to ta hermelika, ki si mi jo dala na Kodeljevem?
stara postaja

Ja Orhy, kdaj pa spiš? Laughing
Da, to je takšna hermelika. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Stara postaja, a misliš, da je enaka moji na prvi sliki? Če ni, se priporočam ob priliki za en košček - dovolj je že en sam list s pripadajočim delom stebla.
stara postaja

Muha, mislim, da je enaka.
Je pa zelo različnega izgleda in velikosti glede na rastišče. Jaz sem jo našla na eni previsni skali nad cesto na Pohorju. Tam je bila plazeča! Doma je zrasla v postaven grm in postala skoraj nadležna. Vsepovsod jo že imam, celo na potkah v zeliščnem vrtu, pokritih s filcem in na debelo posutih s peskom, je našla svoje mesto pod soncem.
Kot vse zdravilne rastline: najbolj primerno je sončno mesto z revno zemljo.
Na dobri zenlji pa zraste kar visok (pol metra) grm.(seveda ni grm, bo metuljc dobila kurjo kožo!) Sicer pa je na razpolago celo leto, ker me vedno znova preseneti na vseh koncih! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pravzaprav je hermelika lahko grmasta, ja. Saj so grmi(čki) lahko tudi taki, kot, recimo, žajbelj, majaron,....in hermelika.
Ob priliki se priporočam za kakšno sadiko od tistih, ki ti povsod rastejo, stara postaja. Wink
Odgovori