Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Razdalja 1,2 - 1,3 m med grmi je ok. Problem sajenja preblizu ograje ni samo ta, da veje silijo k sosedu temveč tudi v tem, da imaš probleme z obiranjem in rezjo. Širina grma je odvisna od rezi, sorte in rodnosti. Pri meni so grmi široki od cca 100 - 120 cm, s tem da se kakšna starejša veja še dodatno povesi povesi pod kolićino plodov in s tem poveča širino. Jaz bi sadil borovnice 1,10 - 1,20m od ograje.
Če se poveča razdalja med grmi za cca 40 cm, se lahko sadi bližje - cca 70-80 cm od ograje soseda, ker se lahko pride do vej, ki so blizu ograje. Seveda pa bo zato manj grmičkov._________________lp
Če se poveča razdalja med grmi za cca 40 cm, se lahko sadi bližje - cca 70-80 cm od ograje soseda, ker se lahko pride do vej, ki so blizu ograje. Seveda pa bo zato manj grmičkov._________________lp
Jutri nameravam poškropiti z bakrom. Vse spodnje borovnice sem posadil novembra 2017. Pinkica je zrasla lani iz samo ene veje in jo verjetno ni potrebno obrezat? Patriot, Duke in Chandler sem postrigel samo nekaj drobnih vej pri tleh in nekaj suhih sem prikrajšal. Ekizabeto se še nisem dotaknil, ker pravite ,da se prve tri leta ne obrezuje dosti. Kaj pravite?
Pinkica
Patriot
Duke
Chendler
Elizabeta
_________________lp
Davorin
Pinkica
Patriot
Duke
Chendler
Elizabeta
_________________lp
Davorin
ck in ferdo 36, hvala za odgovore! Ker ne bi rada šla ravno 1,5 m od ograje, se mi je utrnila ideja o varianti parov 2 grmičkov na 1,2 m in potem 1,6 m do novega para, vse skupaj ca. 0,7 m od ograje. Predvidevam, da bi bili tako grmički približno normalno dostopni za obiranje in obrezovanje.
ferdo36, vsekakor se oglasim, vendar najverjetneje šele jeseni. Ne bi rada zdajle na vrat na nos silila s saditvijo, ker sem šele v fazi izdelave zasaditvenega načrta (ne samo borovnic) in do jeseni lahko ustrezno zemljino za borovnice v miru pripravimo...
ferdo36, vsekakor se oglasim, vendar najverjetneje šele jeseni. Ne bi rada zdajle na vrat na nos silila s saditvijo, ker sem šele v fazi izdelave zasaditvenega načrta (ne samo borovnic) in do jeseni lahko ustrezno zemljino za borovnice v miru pripravimo...
-
- Kraj: Domžale