Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2019
Predsezonski so in bodo v loncih. Ko bodo zreli paradižniki iz glavne sezone, bodo šli presezonski zaradi pomanjkanja prostora in ker jim bo v loncih tesno, na kompost. Tako bodo 4 sorte manj. Ostali paradižniki bodo v večjih, nekaj v manjših loncih, 10 kolov po dve sadiki na vrtu, okoli 82 v obeh rastlinjakih. Nekaj sort imam po eno sadiko, večinoma po dve, katero tudi po 3 sadike, glede tega se odločim tik pred sajenjem.
Za paradižnike gre seveda največ časa, vsak teden obtrgavanje, pobiranje plodov, kuhanje omak, se pravi vsak dan nekaj. Za naslednjo sezono izberem tiste, ki so mi bili doslej najbolj všeč, obudim nekaj starejših, letos so to Black Brandywine, Black Cherry, Gold Heart, Stick, Kozula 132in novosti s Paradajzmanije, menjav, spletnih trgovin, ki so mi zanimive ali pa jih je kdo priporočil.
Za paradižnike gre seveda največ časa, vsak teden obtrgavanje, pobiranje plodov, kuhanje omak, se pravi vsak dan nekaj. Za naslednjo sezono izberem tiste, ki so mi bili doslej najbolj všeč, obudim nekaj starejših, letos so to Black Brandywine, Black Cherry, Gold Heart, Stick, Kozula 132in novosti s Paradajzmanije, menjav, spletnih trgovin, ki so mi zanimive ali pa jih je kdo priporočil.
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Takole, zaključil sem s letošnjo setvijo paradižnikov, vsaj upam.
Petkova runda že gleda iz zemlje, danes pa sem posejal še drugo polovico.
Nekaj sort le po eno seme, večino pa po dve semeni.
- Black Cherry
- Black Iceberg
- Chocolate Stripes
- Datterino
- Feurwerk
- Flashentomaten
- Malakhitovaya Shkatulka
- Moskvich
- Oaxacan Jewel
- Orange Banana
- San Marzano
- Sungold
Ja, pa na februarsko srečanje mi je Plamenka prinesla eno malo sadiko Bloddy Buthcer-ja ( za "predsezonsko" vzgojo ).
Bila je res majčkena rastlina, pa tudi malo se mi je zdela utrujena od hladnega potovanja, ampak mi jo je uspelo kar hitro učvrstiti.
Danes sem ga spet presadil v malo večjo posodo. Zdaj, zdaj bo zacvetel ...
.
Petkova runda že gleda iz zemlje, danes pa sem posejal še drugo polovico.
Nekaj sort le po eno seme, večino pa po dve semeni.
- Black Cherry
- Black Iceberg
- Chocolate Stripes
- Datterino
- Feurwerk
- Flashentomaten
- Malakhitovaya Shkatulka
- Moskvich
- Oaxacan Jewel
- Orange Banana
- San Marzano
- Sungold
Ja, pa na februarsko srečanje mi je Plamenka prinesla eno malo sadiko Bloddy Buthcer-ja ( za "predsezonsko" vzgojo ).
Bila je res majčkena rastlina, pa tudi malo se mi je zdela utrujena od hladnega potovanja, ampak mi jo je uspelo kar hitro učvrstiti.
Danes sem ga spet presadil v malo večjo posodo. Zdaj, zdaj bo zacvetel ...
.
Lepo se je razvila tale sadika, AB. Letos vidim, kako pomembno je, da imajo rastlinice na začetku dovolj zemlje za razvoj. Ko sem svoje predsezonske pikirala, mi je bilo škoda zavreči viške, a sem jih pustila v malih lončkih, da so bili lahko vsi na polici, zato niso tako hitro rasli kot tisti, ki sem jih obdržala. Ne vem več, koliko časa so bili v manjših lončkih, a dolgo po moje ni bilo, ker smo imeli srečanja na dva tedna. No, kmalu bo tudi ta imel bunkice.
Tudi polovico svojih imam zdaj v manjših lončkih, pol pa v večjih, ne zaradi poskusa, ampak prostora, pa bom videla, če bo tudi zdaj kakšna razlika. Me pa ravno Bloody Butcher letos preseneča. Zacvetel je zelo hitro, tik za 42 days, a cvet dolgo ni hotel oveneti in odpasti in ima zdaj od vseh štirih sort najmanjšo bunkico.
Tudi polovico svojih imam zdaj v manjših lončkih, pol pa v večjih, ne zaradi poskusa, ampak prostora, pa bom videla, če bo tudi zdaj kakšna razlika. Me pa ravno Bloody Butcher letos preseneča. Zacvetel je zelo hitro, tik za 42 days, a cvet dolgo ni hotel oveneti in odpasti in ima zdaj od vseh štirih sort najmanjšo bunkico.