Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cercis siliquastrum - jadikovec, judeževec - nadaljevanje

doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Kar nekaj več kot deset let,bolj ugibam, mislim da petnajst. Lep je.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Baje so cvetovi, popki in tudi semena lepo užitni (PFAF daje oceno 4 od 5) https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Cercis+siliquastrum
Kresnica

Odgovor Napisal/-a Kresnica »

Objavim še opis našega jadikovca (Cercis canadensis 'Forest Pansy'):
Pri nas raste 4. leto. Raste kot manjše drevo, s krošnjo, ki se začne na približno 1,5m. Skupna višina približno 3m, širina 3m.
Preden smo jo kupili (Drevesnica Strgar), sem imela podatke, da raste več ali manj v obliki večjih grmov. Mi smo dobili idealno obliko drevesa. Ne pričakujem, da bo zrastel veliko višje.
Pišete, da dobro prenaša rez.. jaz ga zaenkrat nisem nič rezala in upam, da tako tudi ostane. Zaenkrat (4 zime, med njimi tudi precej abnormalnih situacij s poznimi pozebami, hitrimi ohladnitvami...) ni še noben del pozebel. Noge ima v zavetju, krošnja pa je kar malo na prepihu, nad živo mejo (previsokega) lovorikovca. Razen ob sajenju, ni bil gnojen, ima pa dobro, odcedno zemljo. Ima dopoldansko sonce, popoldne je v gosti senci ogromne lpe - kar se mi zdi, da to pozitivno vpliva na barvo njegovih listov; saj ga vročina konec julija kakšne dni kar "zdela".

Morda mi je malo žal, da krošnja v ozadju nima podlage; saj bi tako še bolj prišla do izraza cvetenje in listi.

Moje neizkušeno oko jadikovec večkrat na hitro zamenja za cercidofil (Cercidiphyllum japonicum) Embarassed

Še nekaj fotografij:

(konec avgusta, najvišje temnolistno drevo; zraven razrastli ruji, snežna kepa, dreni, rododendroni... za vse to ni več idealno rastišče, ker je lipa zadaj desno zares ogromna)

(v času cvetenja, 15. april)

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kresnica, lepo si ga opisala, hvala ti. Slike pa sploh kažejo, da je vse lepo popedenano palec gor .

Meni bi bila višina treh metrov zelo všeč, vendar se mi zdi, da bo končna kar malo višja; pravijo pa, da zelo počasi raste. Na spletu so podatki "prisrčno" različni, našel sem celo, da mu je višina 2 - 3 m. Živi bili pa videli, he, he.

Naš jadikovec ima rahlo "kriminalno" predzgodovino Wink . Pri prvem, splošnem ogledu drevnin, mi je vrtnarica rekla, da je to božje drevo. Doma mi je google pokazal ileks in pelin ...
Pri drugem obisku sem jo prosil, naj mi na listek napiše, kaj mi ponuja, in mi je napisala Cercis canadensis, Red Force. Zadevo sem vzel, in šele doma prečital listek; ko sem drevešček že posadil Embarassed . Dobil sem Cercis canadensis 'Forest Pansy'. Red force naj bi imel še bolj žive, vinsko rdeče liste, ampak kar je, je.

https://greenseasons.eu/wp-content/uploads/2018/06/cercis-canadensis-red-force-minrouge3.jpg_________________mfranc
Kresnica

Odgovor Napisal/-a Kresnica »

mfranc, zanimive barve je tale Red fox. Na vseh fotografijah, ki sem jih našla na spletu, izgleda kot da se listi poleti zvijajo na noter - morda posebnost le te sorte? Pri mojem se namreč to ne dogaja.

Osebno sta mi bolj všeč najina Forest pansyja Cool
mfranc

Very Happy_________________mfranc
mfranc

Ko bom bil velik, bom bil lep kot je od Kresnice Wink

Danes sem opazil lepe brste, morda so cvetni. Kresnica, kaj misliš?

Sprašujem zato, ker so me opozorili, da zacveti šele čez nekaj let .... Rolling Eyes

_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, bi rekel, da nekaj let že ima... Wink .
mfranc

Ja, sigurno. Dve, tri leta, morda štiri ... Rolling Eyes .

Je pa še vedno v otroških letih Wink . Deblo pri tleh je debelo 2 cm, pri prvih vejicah 1,2 cm, vejica z brsti pa je debela 3 mm. Ampak brsti se te dni vidno debelijo, tako da ni več dileme; letos bomo cveteli!
Če bo vse v redu._________________mfranc
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Kresnica je napisal/a:
Moje neizkušeno oko jadikovec večkrat na hitro zamenja za cercidofil (Cercidiphyllum japonicum) Embarassed

Pa ne samo tebe. Sigurno je cercidifil dobil ime ravno zaradi podobnosti z listi jadikovca: "Cercis" + "phyllum" = Cercidiphyllum (= list od Cercisa). Very Happy
Odgovori