Monilija na marelici - škropiva - mnenja

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Monilija na marelici - škropiva - mnenja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Uporabljate Prolectus ali kaj drugega proti sadni moniliji? pripravkov je kar nekaj._________________Lp, Živa
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jaz sem ravnokar našel Topsin. Res je več preparatov, in nimama izkušenj , kateri med njimi so najboljši. Topsin ima eno "težavo", v sezoni je z njim dovoljeno samo enkratno škropljenje._________________mfranc
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Jaz uporabljam SIGNUM._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Za vrtičkarje je OK Duaxo koncentrat. Ni škodljiv za ljudi.

http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/Dokumenti/Doc_1_DUAXO_KONCENTRAT.pdf

Topsina ne bi nikakor uporabljal:
R20: Zdravju škodljivo pri vdihavanju.; R22: Zdravju škodljivo pri zaužitju.; R43: Stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost.; R51/53: Strupeno za vodne organizme: lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje.; R68: Možna nevarnost trajnih okvar zdravja. Možna nevarnost trajnih okvar zdravja.; S13: Hraniti ločeno od hrane, pijače in krmil.; S2: Hraniti izven dosega otrok.; S36/37/39: Nositi primerno zaščitno obleko, zaščitne rokavice in zaščito za oči/obraz.; S46: Če pride do zaužitja, takoj poiskati zdravniško pomoč in pokazati embalažo ali etiketo.; S61: Ne izpuščati/odlagati v okolje. Upoštevati posebna navodila/varnostni list.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Vprašanje, koliko je difenokonazol (aktivna sestavina duaxo koncentrat) bolj "zdrav" od drugih FFS. Obstaja kup sredstev, ki imajo samo to sestavino v sicer višji koncentraciji in imajo tudi druge opozorilne znake.
Mene zanima, če z rednim škropljenjem proti moniliji ne glede na sredstvo, uspete obdržati drevesa. Ker meni je še vsako crknilo po nekaj letih. V primeru mokre pomladi sem včasih tudi škropil v cvet s predpisanimi sredstvi.
Letos bom poskusil sam cepiti. Doma smo imeli desetletja staro marelico, ki je rodila skoraj vsako leto, da je "pol vasi" skuhalo marmelado.
sreco

..Nazadnje urejal/a sreco 19 Mar 2019 17:35; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Sem si zastavil pravilo in se ga držim...
"Sredstva, za katere rabim koncentracijo, da preberem vsebino, so za našo domačo rabo preveč koncentrirana".
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

sreco je napisal/a:
Mutagen in alergen ni. Razlika je lahko za nekatere očitna, za nekatere je pa vse enako. Saj je tudi voda smrtna v prevelikih količinah Smile

Tudi DDT je bil nekaj časa povsem neoporečen. Glifosat enako in je s trga izrinil ostale herbicide z enakim učinkom, ki bi naj bili precej bolj strupeni.
Če kdo hoče zase in za okolje kaj dobrega in uporablja FFS, je daleč najbolj važno, da z aktivnimi substancami kolobari. Kot si napisal, še voda je v preveliki količini smrtna.
sreco

..Nazadnje urejal/a sreco 19 Mar 2019 17:35; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori