Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2019

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Novinka, glede na to, da je toliko rastlin, bi rekla, da je to iz glavice, ki je bila pozabljena leta 2016.

Eno leto sem pustila en tak šop (bilo je 8 rastlin) pri miru, ker me je zanimalo, kakšen bo rezultat.
Kot so se glavice v zemlji debelile, tako so se rastline med sabo odmikale - šop se je rahljal. Ko sem dozorlel česen pobrala, ni bilo bistvene razlike v velikosti med česnom, ki je rastel posamičmo in tem, ki je rastel v klupini.

Ker so tele rastline res nagnetene, je bilo pametno, da si jih razsadila. Tudi to sem že počela in česen je normalno obrodil. Saj si pri presajanju poskusila izkopati kar največ korenin, a ne?_________________naredimo svet lepši
brbr

Izgleda, da lansko leto ni bilo najbolj prijazno do česna. Veliko posajenega česna pri meni sploh ni vzklilo. Ko sem malo rakopavala zemljo, nisem odkrila nobenih sledov posajenih strokov. Predvidevam, da so zgnili. Se je pa to zgodilo na delu njive, kjer je zemlja (za moje pojme) boljša - brez kamnov. Tu je izpad skoraj polovičen. na "kamnitem" delu so takorekoč vsi zunaj.

Da bi nekdo pojedel stroke se mi ne zdi verjetno (vsaj ne vse), ker sem našla rove le tu in tam in ne povsod, kjer česen ni vzklil.

Enako se je zgodilo pri sosedu na njivi. Tudi njemu ni vzklilo veliko česna in samo 4 čebule od cele posajene vrečke...

Lani sem veliko malih semenskih česnov pustila v zemlji. Sem mislila, da jih bomo jedli spomladi kot mlado čebulo, a sem jih zdaj veliko presadila na prazna mesta... Mogoče kaj naredijo.

Tudi skladiščniki se letos slabše držijo kot pretekla leta. Precej strokov najdem strohnjenih, pa tudi zeleni vršički se pojavljajo tu in tam. Po navadi začne Anka pri meni po malem odganjati šele konec maja, začetek junija.

No, so pa rastlinice iz zarodnih čebulčkov zelo lepe in so brez težav prodrle skozi seneno dekico na plano...

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čudno, da bi zgnil, ker je bila zima, z zgodnjo pomladjo vred, skoraj brez padavin. Saj bi kaj namignila v smeri polžev , a bi jih tvoja porota takoj odrešila krivde Wink Laughing .

Pri meni je situacija z Anko naslednja:
- kar od velikih glav iz vrta ni propadlo v prvih dveh mesecih (nedozorele) je vse še čvrsto in ne prerašča. Imam jih v odprti kartonski škatli na neogrevanem suhem podstrešju
- glavice iz zarodnih čebulčkov sem shranila istotam, a v dodatni kartonski škatlici. Od teh jih je bilo kar nekaj na otip vlažnih, polovico sem jih danes zavrgla, nekaj od teh je preraščalo. Sodim, da jim je manjkalo zračenja. So pa bile te glavice vzgojene na drugem vrtu pod drugačnimi pogoji. Izgleda, da je veliko odvisno od pogojev shranjevanja - hladno, suho in prepišno.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Nevem zakaj meni letos tako rumeni česen.

Morda mu je bilo suho. Do nedavnega pri nas ni bilo dežja. Morda bi ga morala zalit, pa ga nisem.
Hvala in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Pepe je napisal/a:
Zastirka je gotovo pravi ukrep.
Kdor pričakuje težave s česnovo muho, sedaj priporočajo pokrivanje: http://www.kmetzav-mb.si/Cesnova_muha_1_2019.pdf.

Eno (butasto?) vprašanjce s tem v zvezi - citiram iz članka: "...naj bi bili posevki pokriti vsaj mesec dni."

Predvidevam, da v tem času izzveni obdobje odlaganja jajčec; torej lahko tam nekje po prvem maju česen že odkrijem?_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Cinija: enega previdno obkoplji in preglej liste čisto spodaj ob in v zemlji. Če so počeni, je bila na delu česnova muha.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Bom pogledala jutri. Naj pa povem, da sem imela do sedaj pokritega. Prav zaradi tega, ker sem videla, da rumeni, sem ga odkrila in dala ploščice.
Bom povedala kaj je, ko bom jutri spulila enega.

Hvala in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Cinija, takole moji česni izgledajo, ko jih poje podzemna zverinica. Skušaj enega izpulit - bo hitro jasno. Lahko je okužen tudi s sivo plesnijo, ki ravno tako ugonobi korenine. Tudi v tem primeru nad zemljo izgleda tako kot tvoji.
Za oboje pa se mi zdi malo prezgodaj._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Vmesno poročilo - poskus, ali nekatere zarodne čebulice česenčka prespijo celo sezono in vzklijejo šele naslednjo jesen.

muha je napisal/a:

Poskus se je pričel. 3 gredice sem zasejala z zarodnimi čebulčki.

- v prvo sem skrbno s kalčkom navzgor obrnjene posadila 80 najlepših čebulčkov.
- v drugi dve sem površno posejala 195 preostalih, od katerih je bilo kar nekaj zelo majhnih.

Spomladi bom na vseh gredicah preštela, koliko jih je vzklilo. Jeseni pa, koliko se jih bo še pojavilo. Tako bom lahko ugotovila, ali gre za pozabljenčke ali zakasnelčke. Morda ima kaj vpliva tudi to, ali ob sajenju vse postavimo pravilno "na noge"?

Vzklilo:

gredica 1 - 68 rastlin - posajeno 80 čebučkov (manjka jih 12)
gredica 2 - 66 rastlin -
gredica 3 - 85 rastlin - na gredicah 2 in 3 posejano skupno 195 čebulčkov (manjka jih 44)
Naslednje štetje bo ob puljenju.
Jeseni se bo že izkazalo, ali sem jaz pozabljiva pri puljenju, ali pa narava pri kalitvi. Wink Laughing "Pozabljenčki" tudi pri sorti Anka pririnejo na svetlo že jeseni.

Še v sliki:

Nazadnje urejal/a muha 20 Maj 2019 09:10; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Me pa res zanima, kdo je bolj pozabljiv: mi ali Narava. Zanimiv poskus, Muha._________________naredimo svet lepši
Odgovori