Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kavna usedlina
-
- Prispevkov: 928
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 928
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 158
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Parangalus je napisal/a: |
Na hitro in po domače povedano: fosfor - rastline v podzemnih delih shranjujejo energijo v obliki adenozintrifosfata ATP, kava ima precej dostopnega fosforja, zelo pozitivno vpliva na vse korenovke in gomoljnice. |
To nikakor ne drži, ATP se obnavlja ves čas, njegove zaloge so le nekaj sekundne. Rastlina skladišči energijo v vezeh kompleksnih molekul, kot so škrob, redko maščobe in beljakovine.
Jaz delam tako, kot piše v prvem delu - svež zoc v posodo z ostalimi odpadki (bokaši varianta) in potem po dveh tednih (pozimi zaradi temperatur pustim zoreti polno kanto cca 1 mesec) na kompost zunaj. Ti kompostni deževniki se nad mojim početjem ne pritožujejo _________________go with your instinct to live as you want
Se opravičujem, tole pa čisto spregledal
Najprej, kar se zoca tiče, gre not več ali manj "suha" snov (v smislu usedlina brez tekočine, a še vedno vlažna). Za kalifornijce bo pa kdo drug povedal, moje izkušnje so zgolj s temi "navadnimi" kompostnimi črvi (deževniki)._________________go with your instinct to live as you want
Najprej, kar se zoca tiče, gre not več ali manj "suha" snov (v smislu usedlina brez tekočine, a še vedno vlažna). Za kalifornijce bo pa kdo drug povedal, moje izkušnje so zgolj s temi "navadnimi" kompostnimi črvi (deževniki)._________________go with your instinct to live as you want
Kompostni črvi imajo kavno usedlino zelo radi, ker zrnca delujejo kot čistilo, ko potujejo skozi njihov prebavni trakt. Če ima tudi kofein kakšen učinek, ne vem.
Če ima kdo viške ali kakšen kafič v bližini, se kavne ostanke lahko uporabi na tri načine: na kompostnem kupu z listjem ali papirjem zelo dvignejo temperaturo, saj delujejo kot pospeševalec, lahko jih privoščite črvom za poslastico ali pa direktno posujete suho usedlino po gredi v tanki plasti.
Če ima kdo viške ali kakšen kafič v bližini, se kavne ostanke lahko uporabi na tri načine: na kompostnem kupu z listjem ali papirjem zelo dvignejo temperaturo, saj delujejo kot pospeševalec, lahko jih privoščite črvom za poslastico ali pa direktno posujete suho usedlino po gredi v tanki plasti.
Povsem praktič-no:
Če hočem dobiti (splakniti) kavno usedlino iz "piskra", moram dodati malo vode.
Tam potem ni "v glavnem suha snov".
Nekaj časa sem na balkonu precejal kavno usedlino. Dobil sem praktično suho kavno usedlino, ki se mi je zdela ok. za v vedro ali direktno za na gredo.
A vsake toliko časa se je vse skupaj polilo, ko je zapihal močan veter ali ko je bil dedek bolj neroden. Velika svinjarija na mojem in včasih celo spodnjem balkonu.
Od takrat zlivam zoc direktno v vedro, a se mi nekako zdi!! (vonj, izgled) da - po nekaj dneh - to ni tisto pravo za kalifornijce in kompostni kup.
Če hočem dobiti (splakniti) kavno usedlino iz "piskra", moram dodati malo vode.
Tam potem ni "v glavnem suha snov".
Nekaj časa sem na balkonu precejal kavno usedlino. Dobil sem praktično suho kavno usedlino, ki se mi je zdela ok. za v vedro ali direktno za na gredo.
A vsake toliko časa se je vse skupaj polilo, ko je zapihal močan veter ali ko je bil dedek bolj neroden. Velika svinjarija na mojem in včasih celo spodnjem balkonu.
Od takrat zlivam zoc direktno v vedro, a se mi nekako zdi!! (vonj, izgled) da - po nekaj dneh - to ni tisto pravo za kalifornijce in kompostni kup.