Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika - Capsicum annuum
Irena, OK.
Zastirka v mokrem in mrzlem maju in delu junija je povzročila, da je bila zemlja pacasta in nezračna, zato paprike niso rasttle, začele so gniti korenine, jih je kar nekaj propadlo, ostale so pa dolgo rabile, da so si vsaj za silo opomogle.
Tako kot pri paradižniku (ki mu vlaga na še ne zastrti zemlji ni škodila), je tudi sezona paprik letos pri meni 3 tedne kasnejša. Sicer je plodov kar dosti, le zorijo še ne tako hitro kot lani._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Zastirka v mokrem in mrzlem maju in delu junija je povzročila, da je bila zemlja pacasta in nezračna, zato paprike niso rasttle, začele so gniti korenine, jih je kar nekaj propadlo, ostale so pa dolgo rabile, da so si vsaj za silo opomogle.
Tako kot pri paradižniku (ki mu vlaga na še ne zastrti zemlji ni škodila), je tudi sezona paprik letos pri meni 3 tedne kasnejša. Sicer je plodov kar dosti, le zorijo še ne tako hitro kot lani._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Obiranje sledi kaj kmalu.
Ljubov dlan in zgolj ena rastlina je vzklila. Za pokušinjo in oceno. Prvi vtisi so: rastline so nekoliko nižje in širše rasti, zlasti razvejitev stranjskih poganjkov se odvija po nekoliko horizintalni liniji. Iz tega sledi, da naj bo sajenje v sklopu nasada z malce večjo razdaljo med rastlinami. Bolezni za enkrat ni opaziti pri nobeni sorti, zato o tem ne morem komentirati. Toleriranje temperaturnih ekstremov je v povprečju. V hladnih junijskih nočeh ni bilo opaziti odpadanja cvetja, med tem, ko sedaj pri avgustovski štiridesetici + pribitek ob dejstvu, da je nasad v rastlinjaku je bilo nekaj cvetov in malih plodičev tudi na tleh. Kaj čmo, tako je. Nastavljeni plodovi že v času rasti kažejo očitne znake XXL velikosti. V fazi dozorevanja je v primerjavi z drugimi sortami pogled kar senzacionalističen. Barvanje paprik v rdečo barvo bi ocenil kot razmeroma hitro (primerjava z kurdsko kapijo), barva pa je prava in všečna živo, živo rdeča, brez dolgega prehajanja iz zamolkle zelene barve.
Toliko do sedaj. Mesnatost, okus, vonj, lupina, semenje ... se nadejamo v prihajajočih dneh
Kurtovska kapija, v nasadu jih je 15. Rast je izrazito pokončna in ozka. Iz tega sledi, da je zelo primerna za intenzivno pridelavo v plantažnih nasadih. Veliko rastlin na manjšo površino brez neprijetnega prepletanja stranjskih poganjkov, verjetno pa je bil to tudi cilj pri žlahtnjenju. Sorta je po letošnjih izkušnjah malce bolj občutljiva na temperaturna nihanja in je v juniju, kakor tudi sedaj v avgustu kar razsipno odmetavala cvetje. Pogled na tla je bil na trenutke kar zaskrbljujoč, toda pridelka bo vseeno dovolj za lastno samooskrbo. Plodovi so lepo koničasti, gladke in nenagubane površine, srednje veliki. Bi rekel: "genav za v trgovine". Barvanje je za drobec dolgotrajnejše (primerjava z ljubov dlan), po prvih vtisih bo tudi lepo mesnata. Z zdravjem trenutno ni težav. Tudi sam se počutim zelo OK glede na dnevno močnejšo rdečino.
Poleg raste še sortni kvartet iz serije bells. Red, yellow, orange in mini chocolate (by Metuljc). O teh morda kaj več v naslednjih dneh.
Za razliko od lanske sezone letos zelo pičlo dognojujem z mineralnimi gnojili, pogosto pa zalivam z rastlinskimi prevrelkami. Sedaj v tem času prevladuje rmanova prevrelka. Na pogled bi ugotovil, da je bujnost rastlin v rasti in rodnosti malce skromnejša, a sem na ta račun za mišjo dlako bližje bio situaciji. Tudi to šteje, kaj ne?
Gosenice. Zoperstavljam se jim z cimetovim škropivom, a na žalost sem premalo dosleden. Zlasti na seriji bells so hitrejše od mene in je tako nekaj odpada tudi iz tega razloga. Je pa zanimivo, da je kurdska kapija skoraj nedotaknjena.
Toliko za sedaj, lp.Nazadnje urejal/a juglans 17 Avg 2013 23:14; skupaj popravljeno 1 krat
Ljubov dlan in zgolj ena rastlina je vzklila. Za pokušinjo in oceno. Prvi vtisi so: rastline so nekoliko nižje in širše rasti, zlasti razvejitev stranjskih poganjkov se odvija po nekoliko horizintalni liniji. Iz tega sledi, da naj bo sajenje v sklopu nasada z malce večjo razdaljo med rastlinami. Bolezni za enkrat ni opaziti pri nobeni sorti, zato o tem ne morem komentirati. Toleriranje temperaturnih ekstremov je v povprečju. V hladnih junijskih nočeh ni bilo opaziti odpadanja cvetja, med tem, ko sedaj pri avgustovski štiridesetici + pribitek ob dejstvu, da je nasad v rastlinjaku je bilo nekaj cvetov in malih plodičev tudi na tleh. Kaj čmo, tako je. Nastavljeni plodovi že v času rasti kažejo očitne znake XXL velikosti. V fazi dozorevanja je v primerjavi z drugimi sortami pogled kar senzacionalističen. Barvanje paprik v rdečo barvo bi ocenil kot razmeroma hitro (primerjava z kurdsko kapijo), barva pa je prava in všečna živo, živo rdeča, brez dolgega prehajanja iz zamolkle zelene barve.
Toliko do sedaj. Mesnatost, okus, vonj, lupina, semenje ... se nadejamo v prihajajočih dneh
Kurtovska kapija, v nasadu jih je 15. Rast je izrazito pokončna in ozka. Iz tega sledi, da je zelo primerna za intenzivno pridelavo v plantažnih nasadih. Veliko rastlin na manjšo površino brez neprijetnega prepletanja stranjskih poganjkov, verjetno pa je bil to tudi cilj pri žlahtnjenju. Sorta je po letošnjih izkušnjah malce bolj občutljiva na temperaturna nihanja in je v juniju, kakor tudi sedaj v avgustu kar razsipno odmetavala cvetje. Pogled na tla je bil na trenutke kar zaskrbljujoč, toda pridelka bo vseeno dovolj za lastno samooskrbo. Plodovi so lepo koničasti, gladke in nenagubane površine, srednje veliki. Bi rekel: "genav za v trgovine". Barvanje je za drobec dolgotrajnejše (primerjava z ljubov dlan), po prvih vtisih bo tudi lepo mesnata. Z zdravjem trenutno ni težav. Tudi sam se počutim zelo OK glede na dnevno močnejšo rdečino.
Poleg raste še sortni kvartet iz serije bells. Red, yellow, orange in mini chocolate (by Metuljc). O teh morda kaj več v naslednjih dneh.
Za razliko od lanske sezone letos zelo pičlo dognojujem z mineralnimi gnojili, pogosto pa zalivam z rastlinskimi prevrelkami. Sedaj v tem času prevladuje rmanova prevrelka. Na pogled bi ugotovil, da je bujnost rastlin v rasti in rodnosti malce skromnejša, a sem na ta račun za mišjo dlako bližje bio situaciji. Tudi to šteje, kaj ne?
Gosenice. Zoperstavljam se jim z cimetovim škropivom, a na žalost sem premalo dosleden. Zlasti na seriji bells so hitrejše od mene in je tako nekaj odpada tudi iz tega razloga. Je pa zanimivo, da je kurdska kapija skoraj nedotaknjena.
Toliko za sedaj, lp.Nazadnje urejal/a juglans 17 Avg 2013 23:14; skupaj popravljeno 1 krat
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Verjetno imam tudi jaz kurdsko kapijo, ki mi je bila podarjena kot "kurtovska" kapija. V vsem je podobna Juglansovi, le nič posebne mesnatosti ne kaže - prav nasprotno, meso ima hudo tanko :-( No, pa tudi rdeči ne, saj tistih par plodov raje pojem, ko so še zeleni, preden jih sonce ožge ali pa kaj stolče._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lpmami je napisal/a: |
Verjetno imam tudi jaz kurdsko kapijo, ki mi je bila podarjena kot "kurtovska" kapija. V vsem je podobna Juglansovi, le nič posebne mesnatosti ne kaže - prav nasprotno, meso ima hudo tanko :-( No, pa tudi rdeči ne, saj tistih par plodov raje pojem, ko so še zeleni, preden jih sonce ožge ali pa kaj stolče. |
Paprike na mesnatosti-teži pridobivajo ko so plodovi že končne velikosti in pričnejo zoreti, se barvati. Vsaj takšno je moje opažanje.
Seveda pa je ključen tudi vrtnarjev optimizem do plodov. Beri: daj ji čas.
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
juglans je napisal/a: |
Beri: daj ji čas. |
Khm, no zdaj, ko sem si piko odrla s prvimi tremi - od teh dve ožgani - in ko kaže, da ne bo več tako hude vročine, jih bom pa pustila, naj pokažejo svoje. A moram pustiti, da postanejo rdeče?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Citiram: |
A moram pustiti, da postanejo rdeče? |
Ammm, jaaa!
Se mi zdi tvoj paradajz na sliki tako seksi, naj si dajo duška še paprike.
Je pa resnica, da si na gorenjskem, da verjetno rastejo na prostem in, da se je avgust že prevesil v drugo polovico. Morda pa bo zaključek poletja lep in topel.
Za področja z krajšim vročim poletjem in sajenje na prostem so vsaj načeloma bolj primerne klasične rumene-bele babure.
A kaj, ko so rdeče tako hot hot.
lp.
juglans je napisal/a: | ||
Paprike na mesnatosti-teži pridobivajo ko so plodovi že končne velikosti in pričnejo zoreti, se barvati. Vsaj takšno je moje opažanje. Seveda pa je ključen tudi vrtnarjev optimizem do plodov. Beri: daj ji čas. |
Se strinjam posebej če iz zelene zori v rumeno ali oranžno kot naša
Big Mama prav te dni se je zečela zelo debeliti ,čakam še oranžno barvo:)