Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
PARADAJZMANIJA 2013
Bicikel, seveda ga bomo čuvali, da se ne bo 'razmesaril'. Kar naj ga prinese!
Bomo velikanom namenili posebno mesto, itak bo potem na vrsti tehtanje, lastniki velikanov pa naj se sami odločijo, če bodo pustili, da jih poskusimo ali ne.
Andreja, če misliš, da je tvoja Istra konkurenčna, gre lahko tudi med velikane
Takole, jaz šibam spat, jutri nas čaka veliko dela, da bo vse gladko steklo.
Ker je prijavljenih res veliko sort, imejte prosim potrpljenje, dokler s pomagači urejam mizo za razstavo. Se bom potrudila biti kar se da hitra
Lahko noč želim vsem, se vidimo jutriiii _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6ANazadnje urejal/a Ivčk 18 Avg 2013 12:34; skupaj popravljeno 1 krat
Bomo velikanom namenili posebno mesto, itak bo potem na vrsti tehtanje, lastniki velikanov pa naj se sami odločijo, če bodo pustili, da jih poskusimo ali ne.
Andreja, če misliš, da je tvoja Istra konkurenčna, gre lahko tudi med velikane
Takole, jaz šibam spat, jutri nas čaka veliko dela, da bo vse gladko steklo.
Ker je prijavljenih res veliko sort, imejte prosim potrpljenje, dokler s pomagači urejam mizo za razstavo. Se bom potrudila biti kar se da hitra
Lahko noč želim vsem, se vidimo jutriiii _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6ANazadnje urejal/a Ivčk 18 Avg 2013 12:34; skupaj popravljeno 1 krat
Spet je za nami en lep dogodek. Hvala organizatorkam za ves trud, pripravljeno je bilo popolno.
Različnih sort paradižnikov je bilo polno. Čeprav že nekaj let sledim različnim sortam, sem spet poskusila precej novih, za katere prej še nisem slišala. Letos so se za razliko od lani okusi razlikovali precej med seboj, vsaj jaz imam tak občutek.
Hvala vsem za družbo na Paradajzmaniji. Pa za dobrote na skupni mizi.
Metuljc, bi objavila recept za bazilikin pesto, ki si ga delila? Pa Martinka za bezgov liker in ostalo, kar si prinesla? Pa Slavc za odličen jogurt? Z mletimi jabolki je bil odličen. Pa še ostali - je bilo toliko, da se ne spomnim več, kako se imenujejo slaščice.
Pa še enkrat čestitke zmagovalcem (in tekmovalcem) za: najtežji paradižnik, najbolj nenavadne oblike in MarijiV, ki je prispevala največ različnih sort.
Zdajle z veseljem pregledujem, katere sorte sem vzela za seme. Koščke sem dala v ZIP vrečke. Zdaj sem jih stisnila, pretlačila in se bodo fermentirali kar v vrečki, namesto v kozarčkih.
Različnih sort paradižnikov je bilo polno. Čeprav že nekaj let sledim različnim sortam, sem spet poskusila precej novih, za katere prej še nisem slišala. Letos so se za razliko od lani okusi razlikovali precej med seboj, vsaj jaz imam tak občutek.
Hvala vsem za družbo na Paradajzmaniji. Pa za dobrote na skupni mizi.
Metuljc, bi objavila recept za bazilikin pesto, ki si ga delila? Pa Martinka za bezgov liker in ostalo, kar si prinesla? Pa Slavc za odličen jogurt? Z mletimi jabolki je bil odličen. Pa še ostali - je bilo toliko, da se ne spomnim več, kako se imenujejo slaščice.
Pa še enkrat čestitke zmagovalcem (in tekmovalcem) za: najtežji paradižnik, najbolj nenavadne oblike in MarijiV, ki je prispevala največ različnih sort.
Zdajle z veseljem pregledujem, katere sorte sem vzela za seme. Koščke sem dala v ZIP vrečke. Zdaj sem jih stisnila, pretlačila in se bodo fermentirali kar v vrečki, namesto v kozarčkih.
Že nazaaaj!!!
Bilo je fenomenalno, iskreno lahko rečem, da mi je bilo najbolje do zdaj!
Sproščena vesela atmosfera, prijetni ljudje, krasen klepet, polna miza domačih dobrot in prepolna razstavna miza, ki jo je krasilo kar 150 sort paradižnika!!!
Nekaj utrinkov na hitro...
Del razstave plodovk, vsi nenavadni paradižniki, pelati in orjaki na kupu:
Rekordno število sort = mega pisana razstavna miza:
Pukušina v polnem teku, paradižniki so bili letos resnično njaaami:
Zmagovalni orjak, Domač Dolenjski, s 1315g:
Naši zmagovalci od leve proti desni:
Borut 70 - Najbolj nenavaden plod
Marijav - Razstavljalec leta
Tinko - najtežji plod
HVALA VSEM IZ SRCA ZA TAKO LEP DAN!!!
SUPER STE!!!! _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Bilo je fenomenalno, iskreno lahko rečem, da mi je bilo najbolje do zdaj!
Sproščena vesela atmosfera, prijetni ljudje, krasen klepet, polna miza domačih dobrot in prepolna razstavna miza, ki jo je krasilo kar 150 sort paradižnika!!!
Nekaj utrinkov na hitro...
Del razstave plodovk, vsi nenavadni paradižniki, pelati in orjaki na kupu:
Rekordno število sort = mega pisana razstavna miza:
Pukušina v polnem teku, paradižniki so bili letos resnično njaaami:
Zmagovalni orjak, Domač Dolenjski, s 1315g:
Naši zmagovalci od leve proti desni:
Borut 70 - Najbolj nenavaden plod
Marijav - Razstavljalec leta
Tinko - najtežji plod
HVALA VSEM IZ SRCA ZA TAKO LEP DAN!!!
SUPER STE!!!! _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
zagotovo je bilo čudovito in mi je žal, da se nisem mogla pridružiti. tukaj, mislim, da nekje okrog Umaga je bila podobna paradajzfešta pred enim mesecem. ko so hoteli razglasiti zmagovalca največjega paradižnika je bil -korpus delikti- ukraden, tako da je drugi po teži dobil prvo nagrado. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Evo, sva že doma polna lepih vtisov. Hvala vsem za prekrasno druženje, Ivčk in Erienne za organizacijo, Jolandi za odstopljen prekrasen ambient za naše srečanje in seveda vsem forumašem, ki ste zaslužni tudi za mojo diplomo . Semena za moje sorte ste v celoti prispevali forumaši: Ivčk, Mfranc, Polarbear, Originalnilist, Dašabina, Bicikel, Tinko, Demetra, Darso (tvoj Gold heart po mojem okusu vsekakor zmaga!) in še vsaj 10 drugih, naj oprostijo če ne morem našteti vseh imen.
Upam, da tako druženje ponovimo še v jesenskem roku._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Upam, da tako druženje ponovimo še v jesenskem roku._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odlično srečanje, uspela organizacija, zadovoljni udeleženci srečanja. Lepo je srečati stare prijatelje, nove obraze, sklepati nova znanstva. Oba z ženo se iskreno zahvaljujeva vsem za organizacijo, prijetno družbo in za vsa tista drobna darilca, ki sva jih prejela od udeležencev.
Nabavila sva nekaj novih semen, nisva preveč pretiravala.
Upam, da se bo še bolj prebudil tekmovalni duh udeležencev in bo Domač Dolenjski bolj zastopan.
Še enkrat hvala.
Nabavila sva nekaj novih semen, nisva preveč pretiravala.
Upam, da se bo še bolj prebudil tekmovalni duh udeležencev in bo Domač Dolenjski bolj zastopan.
Še enkrat hvala.
Vidim, da je ivčk objavila fotke prej, preden smo ene (z enim mladcem) zapustile Novo mesto. Smo si imele toliko povedati ob kavi..............mislim, da smo tudi eno (šene)forumašico zastrupile (hvala, Bicikel, da si jo pripeljal s seboj) z druženjem.
Podpišem vse zgoraj napisano, izjemno prijetno, tudi meni še dosti bolj kot lani.
Hvala vsem za darilca, druženje, vse klepete, nastavljene hrbte za pisanje imen sort, bogato obloženo mizo, ono z dobrotami in ono s sortami paradižnikov. Hvala organizatorkam za vzorno izpeljano organizacijo kompletnega dogodka, le kdor je kdaj sam kaj takega ali podobnega organiziral, ve, koliko dela je v ozadju, ki se ga na srečanju sploh ne opazi (ker vse teče kot najbolj namazano kolesje).
Plamenka, bom na hitro napisala tu, potem pa še objavim "recept": na 3/4 (prej je skoraj škoda, naj se čmrlji in čebele pasejo), odcvetela socvetja bazilik (meni najboljši, tudi v tem shranku sta obe, sorti Magic White in Magic Blue) posmukam, dam v kozarec, zalijem z oljivnim oljem (sploh ni nujno neke visoke kvalitete, ker okus bazilik povsem prevlada), premešam, da odstranim zračne mehurčke, kozarečk zaprem. Čez kak dan preverim, če je olja dovolj, segati mora vsaj pol cm nad baziliko. Posujem s soljo in kozarček zaprem. Hranim kjerkoli, na hladnem ali, če je prostor, običajno ga ni, v hladilniku. Preverjeno ostane vsaj eno leto. Danes je večina dobila lansko zalogo, z malo dodanega svežega olja, nekateri pa s svežo baziliko, zalito z oljem, ker mi je lanske zmanjkalo za 7 kozarčkov.
To je vsa umetnost.
Enako konec sezone shranim kratka, še ne razcvetena socvetja bazilik, ki jih potrgam, ko vidim, da se posamezni vršički že povešajo in bi čez kak dan ali dva mraz bazilike uničil.
Ti dve sorti imata posebej lepo aromo in poprast okus, ne tvorita pa semen. Načeloma se ju da prezimiti in spomladi narediti potaknjence, a meni obiučajno uši prekrižajo načrte. Tako spomladi na Flori v Celju kupim po eno sadiko, pustim, da malo zrasteta, porežem vršičke, jih potaknem, skoraj 100% se jih prime.
Pomembno je, da, ko bazilika cveti, sproti režemo socvetja, ki so že vsaj do polovice odcvetela, ker s tem spodbujamo razvoj novih stranskih poganjkov, ki spet zacvetijo. To je pri teh dveh sorath sploh izrazito. Najbolje ju je gojiti v ta namen v loncu, ker nsita umazani od prsti po kakem dežju, kot se to zgodi v vrtu. Na koncu sezone sadike doseže tako velikost, da grma ne morem objeti.
Pravzaprav bi si zaslužili prestavitev v Gartlcu, se bom potrudila, da jo naredim.
Bo pa shranek tudi z ostalimi bazilikami OK, ampak vsaka sorta da drugačen okus.
Podpišem vse zgoraj napisano, izjemno prijetno, tudi meni še dosti bolj kot lani.
Hvala vsem za darilca, druženje, vse klepete, nastavljene hrbte za pisanje imen sort, bogato obloženo mizo, ono z dobrotami in ono s sortami paradižnikov. Hvala organizatorkam za vzorno izpeljano organizacijo kompletnega dogodka, le kdor je kdaj sam kaj takega ali podobnega organiziral, ve, koliko dela je v ozadju, ki se ga na srečanju sploh ne opazi (ker vse teče kot najbolj namazano kolesje).
Plamenka, bom na hitro napisala tu, potem pa še objavim "recept": na 3/4 (prej je skoraj škoda, naj se čmrlji in čebele pasejo), odcvetela socvetja bazilik (meni najboljši, tudi v tem shranku sta obe, sorti Magic White in Magic Blue) posmukam, dam v kozarec, zalijem z oljivnim oljem (sploh ni nujno neke visoke kvalitete, ker okus bazilik povsem prevlada), premešam, da odstranim zračne mehurčke, kozarečk zaprem. Čez kak dan preverim, če je olja dovolj, segati mora vsaj pol cm nad baziliko. Posujem s soljo in kozarček zaprem. Hranim kjerkoli, na hladnem ali, če je prostor, običajno ga ni, v hladilniku. Preverjeno ostane vsaj eno leto. Danes je večina dobila lansko zalogo, z malo dodanega svežega olja, nekateri pa s svežo baziliko, zalito z oljem, ker mi je lanske zmanjkalo za 7 kozarčkov.
To je vsa umetnost.
Enako konec sezone shranim kratka, še ne razcvetena socvetja bazilik, ki jih potrgam, ko vidim, da se posamezni vršički že povešajo in bi čez kak dan ali dva mraz bazilike uničil.
Ti dve sorti imata posebej lepo aromo in poprast okus, ne tvorita pa semen. Načeloma se ju da prezimiti in spomladi narediti potaknjence, a meni obiučajno uši prekrižajo načrte. Tako spomladi na Flori v Celju kupim po eno sadiko, pustim, da malo zrasteta, porežem vršičke, jih potaknem, skoraj 100% se jih prime.
Pomembno je, da, ko bazilika cveti, sproti režemo socvetja, ki so že vsaj do polovice odcvetela, ker s tem spodbujamo razvoj novih stranskih poganjkov, ki spet zacvetijo. To je pri teh dveh sorath sploh izrazito. Najbolje ju je gojiti v ta namen v loncu, ker nsita umazani od prsti po kakem dežju, kot se to zgodi v vrtu. Na koncu sezone sadike doseže tako velikost, da grma ne morem objeti.
Pravzaprav bi si zaslužili prestavitev v Gartlcu, se bom potrudila, da jo naredim.
Bo pa shranek tudi z ostalimi bazilikami OK, ampak vsaka sorta da drugačen okus.
Upam, da ste vsi srečno doma. Lepo je bilo. Vse napisano drži.
Hči Manca sporoča, da so ocvirkovi kruhki super, sin Andraž hvali čokoladno sivkine mafine. Meni ste naredili krasen dan, pokušino paradižnika sem si popestrila pa z ajvarjem od brbr. Že drugi odličen ajvar v enem tednu, prav res! Prosim za Rp. Lahko noč ,sanjajte lepe vrtove.
Hči Manca sporoča, da so ocvirkovi kruhki super, sin Andraž hvali čokoladno sivkine mafine. Meni ste naredili krasen dan, pokušino paradižnika sem si popestrila pa z ajvarjem od brbr. Že drugi odličen ajvar v enem tednu, prav res! Prosim za Rp. Lahko noč ,sanjajte lepe vrtove.