Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos se ne grem loterije s češpljevo grizlico. Lani nisem zatiral je bila izguba enormna.
Plodiči z ličinkami so popadali po tleh in verjetno se je tega vraga zaredilo v zemlji še več, sploh glede na ne preveč ostro zimo.
Slivi pri meni počasi zaključujeta s cvetenjem. Jutri ali pojutrišnjem bo treba ukrepat !
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kako boš ukrepal?
Andrej Banko

Insekticid. Mospilan 20 SG. Žal bolj ekološkega načina (še) nisem odkril. Morda za eno leto malo prekinem razvojni krog.
Sem govoril tudi s svetovano službo, en zelo prijazen gospod mi je razložil vse in še več. Sredstvo naj ne bi bilo nevarno za čebele.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tudi moj bo uporabil to, jutri.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Jaz sem letos z navedenim sredstvom že škropil Čačansko rano in oringlo. ostale tri slive in zelena renkloda (dve veji cepljeni na Weingenhimski) še cvetijo.

Škropilo naj bi se ko odcveti cca 3/4 cvetov._________________lp
Andrej Banko

Brez tega je (očitno) kar kriza. Si lansko leto tudi ?
Ali dobro deluje ?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Andrej Banko je napisal/a:
Brez tega je (očitno) kar kriza. Si lansko leto tudi ?
Ali dobro deluje ?

Zadnjih 10 let škropim v svojem sadovnjaku, potem ko sem imel enkrat močan napad ob daljšem slabem vremenu in posledično daljšem cvetenju.

Lani sem zgodnjo čačansko zamudil in je ostalo samo nekaj plodov, ostale sorte so bile OK. Poizkusil sem namreč, če pridem skozi s škropljenjem vseh sliv naenkrat, pa očitno ni bilo OK, zato bo letos spet po starem - v dveh rundah. prva je bila v ponedeljek (malček prepozno - zaradi dežja), druga bo predvidoma konec tega tedna.

Prej (cca 30let nazaj) sem že škropil pri tastu in sicer oringlo ker je imel vedno močan napad grizlice. Do tam, do koder je prišlo škropivo (- cca 3,5m visoko) je bilo polno, ostalo (še 3m), pa praktično nič, samo na kakih 5 let kaj, s tem da je vedno močno cvetelo.

Bolj ogrožene so sorte, ki prej cvetijo in imajo zelo bel cvet. Domača češplja ima bolj zleno bel cvet ter cveti malo kasneje in je zato manj napadena. Vsaj pri meni v Šmarci.

Poleg škropljenja pomaga tudi nastavljanje belih plošč z nanešenim lepilom. Obesiti jih je treba že nekaj dni pred cvetenjem. Mnogo osic grizlice se prilepi na njih, s tem se napad zmanjša._________________lp
Andrej Banko

Super. Zelo koristne informacije ! palec gor

Res zelo zoprna reč tale grizlica ...
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Potreboval bi en nasvet, in sicer glede velikosti loncev, v katere nameravam presaditi par lepih poganjkov, ki odganjajo iz korenin (znana "nadloga" pri slivah).

Torej v lonce bi dal par poganjkov in če se bodo prijeli, jih bom z veseljem dal naprej potencialnim interesentom, da jih jeseni presadijo na stalno mesto. Sedaj pa me zanima, koliko litrski lonci bi bili primerni za ustrezen razvoj poganjkov. Povprečno so veliki kakih 50 cm, ki jih pa nameravam nekoliko skrajšati._________________go with your instinct to live as you want
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Žlehtnoba,
velikost lonca naj bo ustrezna velikosti korenin.
Oziroma povedano drugače, lonec naj bo nekoliko širši
in globlji od sedanjih dimenzij korenin.
Če korenine niso prebujne, bi moral zadostovati lonec
premera 25cm, globina pa tudi nekaj podobnega.
Odgovori