Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ko sem posip še kupovala, je vlažnost zelo variirala. Sama ga dodobra osušim. Tudi grudice zmanem, da je čim bolj sipek._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Mislim - pa naj me kdo popravi, če se motim - da bo naslednjo soboto prvo "okno" za izdelavo posipa (polna luna v petek, cvet pa v soboto). Gremo "kuhat" Cool_________________go with your instinct to live as you want
Fedex
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Kaj pa suh bokashi v primerjavi z vlažnim? Res drži, da bi naj bil vlažen bolj učinkovit? Kako so mikroorganizmi zadovoljni v posipu, kjer ni vlage? Ali samo "spijo" in čakaj na vlago?
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Fedex je napisal/a:
Kaj pa suh bokashi v primerjavi z vlažnim? Res drži, da bi naj bil vlažen bolj učinkovit? Kako so mikroorganizmi zadovoljni v posipu, kjer ni vlage? Ali samo "spijo" in čakaj na vlago?


Ja, seveda "spijo", so v anabiozi. Ko jih navlažijo, pa hitro oživijo in postanejo aktivni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim.
Fedex
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Fedex »

muha je napisal/a:
Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim.


Hvala, me veseli, daje tako, saj sam delam s suhim in mislim, da lepo deluje. Sprašujem zato, ker se je nekdo pohvalil, da dela samo z mokrim, češ da je suša smrt za mikroorganizme.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Fedex je napisal/a:
muha je napisal/a:
Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim.


Hvala, me veseli, daje tako, saj sam delam s suhim in mislim, da lepo deluje. Sprašujem zato, ker se je nekdo pohvalil, da dela samo z mokrim, češ da je suša smrt za mikroorganizme.

Pač kaže pomankljivo znanje o mikroorganizmih. Embarassed
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uff, Fedex, tule še en "zdaj-že-ne-več-tako-zelen" uporabnik domačega posipa. Marsikaj sem prebral, malce eksperimentiral in po dobrem letu lahko strnem svoje izkušnje v naslednjih nekaj alinej:

- presušen posip v zaprtem, temnem in hladnem okolju (beri: neprodušno zaprt hobok, npr. jupol kanta ima tak tesno prilegajoč se pokrov) se super dobro skladišči;

- mikroorganizmi v suhem posipu "počivajo"; ko sem imel še komercialno varianto, ki jo dobiš v rahlo vlažnem stanju, se mi je poleti (~ugodna temperatura!) v tisti vrečki tvorila bela plast --> bela plesen, ki je nakazovala, da MO v ugodnih pogojih (vlaga, temp.) ne spijo, ampak so v nenehnem gibanju;

- kuhinjski odpadki (razni olupki, kavna usedlina ipd.) imajo dovolj naravne vlage, da spodbodejo mikroorganizme v suhem posipu k delovanju;

- sveže napravljen posip jaz posušim na črni pvc foliji direktno na soncu (čez noč ga pospravim v hobok, zjutraj ponovim vajo);

- po cca drugem dnevu sušenja ga z rokavicami zmeljem med prsti; tako se izognem posipu v grudastem stanju (moj prvi je bil tak);

- trkam ob les, ampak tako se mi še nista pokvarila ne skladiščen posip ne vsebina organko kante._________________go with your instinct to live as you want
Fedex
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Saj tudi meni je uspel prvi posip pred leti super, sem ga uporabljal dve leti. Lanskega pa očitno nisem dobro posušil in se je začela tvoriti neka plesen, ne le po površini, temveč po celem volumnu. Ampak ga vseeno uporabljam, vmes sem ga še sušil, ampak bom videl, morda bom letos naredil novega.
Tretnutno nimam hoboka tesno zaprtega ampak je pokrov samo položen in pustil sem malo špranje, da te plesen ne napreduje preveč. Tako da nisem čist siguren, kako funkcionalen je ta posip. Zdi se mi, da še vedno deluje na kuhinjskih odpadkih, drugje ga tako ne uporabljam.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Fedex: posip je treba res temeljito posušiti. Ko že misliš, da je suh, ga sušiš še kak dan. Na soncu, kot piše Žlehtnoba, ali vsaj na prepihu. Če ga hraniš na suhem in zračnem, ga ni potrebno dajati v tesno zaprt hobuk, tudi papirna vreča, tista od otrobov, je čisto v redu. Drugače je, če ga imaš nekje v kleti, kjer je nevarnost nabiranja kondenza. Sama ga hranim na prepišnem podstrešju v embalaži, ki mi ravno pride pod roko (plastične posode, PE vrečke). Trenutna zaloga je v 15 litrski kanti za smeti, ki ne služi več svojemu namenu.

Sveže narejen pa, če je iz originalnih EM organizmov in res dobro natlačen, brez škode prenese večkratno odpiranje. V kuhinji ga imam v posodi, ki se niti približno ne zapre tesno, pa mi več kot pol leta zdrži brez plesni. Bolj občutljiv je "domači", se pravi tisti, za katerega mikroorganizme naberemo v okolici. Izgleda, da je notri tudi kar nekaj "nedresiranih", ki so radi bolj svojeglavi. Wink
Odgovori