Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Neznana rastlina

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Aha, mogoče pa ni Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kavkaška spominčica je, vsaj po fotografijah sodeč, bolj robustne pokončne rasti, spomladanska torilnica pa bolj nežne nizke blazinaste.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, in kavkaško skozi "nadgrajujejo", recimo s srebrnimi, velikimi listi, ki so glavni okrasni del rastline._________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Je kar spomladanska torilnica (Omphalodes verna), ja. Mačje učke, smo ji rekli pri nas doma vedno. Je pa relativno bližnja sorodnica spominčice, obe sodita v družino srhkolistnic (Borabinaceae).
Pa, ko smo že pri žlahti, tudi boreč, boraga (Boraga officinalis) sodi v isto družino.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala vsem za odgovore. No, jaz, nevednica, sem pa morala na rastlinoljubski izlet v Anglijo, da sem spoznala in se zaljubila v tole rastlinico. Roko na srce ljubi sta mi tudi njeni žlahtnici (spominčica in boreč). Obe rasteta tu in tam po našem vrtu._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Prispevke DavidaJ o nakupu zemlje z dresnikom sem oddelila semle.

Tema se mi je zdela preveč pomembna, da bi se počasi skrila med neznanimi rastlinami.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Že pred dnevi mi je pozornost vzbudila naslednja:

V bližini je cvetlična greda s stalnim nasadom velikih marjet (pač, večje od tistih travniških marjetic), tole je pa?

Mi je zanimiva zaradi bogatega cveta. Ne vem, kako botaniki to imenujejo/-te, ampak takole - če imajo navadne marjete enoredne cvetne liste, jih ima zgornji primerek vsaj tri, štiri._________________go with your instinct to live as you want
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Žlehtnoba, jaz bi ji rekla vrstnata ivanjščica. Takim, polnjenim cvetovom rečemo, da so vrstnati. Zdaj, če sem natančna, pri ivanjščici gre za socvetje, beli, zunanji, so jezičasti cvetovi, rumeni, notranji pa cevasti. Tale, tvoja, ima torej pomnožene jezičaste cvetove, ki so običajno sterilni.
Podobno so šipki z enojnimi cvetovi, vrtnice pa so, večinoma, vrstnatih cvetov. Tu pa res gre za pomnoženo število venčnih listov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Joj, kako je lepa! Močno spominja na cvet planike.

Takoj sem šla na Google pregledat slike pod LEUCANTHEMUM . Najde se vsesorte, a tako lepe nobene. Skrbno jo čuvaj!
Nazadnje urejal/a muha 08 Jun 2019 20:41; skupaj popravljeno 1 krat
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hvala za vsa pojasnila!

Zdaj tudi sam malo brskam in vidim malo morje teh marjet. Ja, tudi mene je najprej asociirala na planiko._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori