Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Nakup zemlje z dresnikom
-
- Site Admin
Nakup zemlje z dresnikom
(Prenos iz arhiva)
Uredil sem vrt za hišo. Za po vrhu sem kupil sejano zemljo. Včeraj sem malo gledal po vrtu in zagledam na tleh tole!!!
PO moje je dresnik. Lepo sem tipa vprašal, če slučajno nima dresnika v zemlji in je zatrdil da ne!
Ali je ta rastlina slučajno lahko kaj drugega, kot japonski dresnik
Če je, ne vem kaj naj naredim. Sem čisto razpi...den Nasul sem 400m2 10cm na debelo te fine zemljice.
Odgovor moje prijateljice, ki je profi botanik in se ukvarja precej z invazivkami:
Ja, sigurno je dresnik. Čimprej in čimbolj sistematično je treba vse rastline odstraniti. Odda jih lahko v poseben zabojnik na Snagi (Barje ali Povšetova).
Če ti je za oddajo predaleč, potem jih lahko skuriš ali utopiš 8čimdlje v sodu z vodo, recimo. Izsuševanje zdaj skoraj ni mogoče, ker je preveč dežja in bodo oživeli. Vsekakor pa NUJNO pojdi tja in jim povej svoje.
(sem imela prav, ampak, ker je vseeno bila senca dvoma, saj pri mladih rastlinah včasih listi zavajajo, sem raje preverila).
Ja, sigurno je dresnik. Čimprej in čimbolj sistematično je treba vse rastline odstraniti. Odda jih lahko v poseben zabojnik na Snagi (Barje ali Povšetova).
Če ti je za oddajo predaleč, potem jih lahko skuriš ali utopiš 8čimdlje v sodu z vodo, recimo. Izsuševanje zdaj skoraj ni mogoče, ker je preveč dežja in bodo oživeli. Vsekakor pa NUJNO pojdi tja in jim povej svoje.
(sem imela prav, ampak, ker je vseeno bila senca dvoma, saj pri mladih rastlinah včasih listi zavajajo, sem raje preverila).
DavidJ je napisal/a: |
Za uničenje izkopanih rastlin ni problem. Jih zakurim v peči. Problem je ker nikoli ne moreš izkopati cele korenine. PO moje je herbicid edina rešitev! |
Upam, da se ti mali nasekljani koščki obnašajo kot slak. Ta spomladi tudi vzklije iz vsakega nasekljanega koščka korenine, a če takega pridno puliš, ga dobiš ven kompletno s koščkom začetne koreninice. Recimo, da je enako pri dresniku in boš s sprotnim puljenjem (grudo privzdigni z lopatko, da se kaj ne odtrga), takoj po vzniku odstranil vse. Bi rekla, da v tem kratkem času še ni segel kaj dosti v globino.
Še nekaj: pojdi z dokazom v kompostarno, jih opozori in zahtevaj povračilo stroškov. Nadomestna zemlja v takem primeru ne pride v poštev, se ne moreš zanesti, da bo kaj boljša. Je pa tip registriran za kompostarno in gradbeno mehanizacijo - najslabša možna kombinacija. Buhvekaj privleče od buhvekod. Smiselno bi ga bilo morda celo prijaviti inšpekciji - samo ne vem kateri?