Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2019
-
- Kraj: Domžale
Moji so od 20.-22. marca v rastlinjaku. Tudi čez noč. Enostavno se mi jih ni dalo nositi ven in not v hišo. 20. sem jih začela pikirati in potem so ostali kar tam. Zaenkrat so v redu, lepo rastejo, so krepki, ampak nizki. Opazna je razlika v zemlji, zmanjkalo mi je namreč Klassmana, zato sta dva pladnja dobila Asef za pikiranje. Se pozna.
Copatka, jaz jih vedno nekajkrat pognojim z Asef gnojilom za paradižnik.
Copatka, jaz jih vedno nekajkrat pognojim z Asef gnojilom za paradižnik.
Nanook, moji so še v jogurtovih lončkih in že zdaj ful visoki . Danes jih bom zalila z algami, ko bo konec mraza in bodo lahko malo več zunaj, jih bom pa presadila v večje lončke in pognojila ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Gnojenje sadik v lončkih je odvisno od substrata.
Če sta do Neuhaus N8 in Klassmann Potgrond (ter podobne kvalitete), imata že v sebi gnojila za začetno rast in ni treba dognojevati, dokler korenine ne prerastejo prostora v lončku. Takrat je pa itak bolje presaditi v večji lonec, kot gnojiti v malem.
Je treba pogledati, kaj piše na vreči s substratom. Substrati za sejanje, so pa ponavadi brez gnojila, zato je tudi treba presaditi še čisto majčkene rastlinice, ker se sicer rast kar ustavi.
Če sta do Neuhaus N8 in Klassmann Potgrond (ter podobne kvalitete), imata že v sebi gnojila za začetno rast in ni treba dognojevati, dokler korenine ne prerastejo prostora v lončku. Takrat je pa itak bolje presaditi v večji lonec, kot gnojiti v malem.
Je treba pogledati, kaj piše na vreči s substratom. Substrati za sejanje, so pa ponavadi brez gnojila, zato je tudi treba presaditi še čisto majčkene rastlinice, ker se sicer rast kar ustavi.
Andrej Banko je napisal/a: |
Imam kar solidne sadike tudi letos. Zdaj so bile nekaj dni tudi čez noč zunaj. Danes jih bo pa očitno spet treba skriti noter do torka. Kot tudi večino ostalega. |
A že danes? Za jutrišnjo noč arso napoveduje 0 stopinj. Danes naj bi bilo 8 stopinj. A je kakšna druga napoved hujša?
Ne vem, kam bom dala vse gajbice in lonce. Gajbic je bilo, preden sem jih preselila v rastlinjak, 14, zdaj jih je 19, ker večje sadike rabijo več prostora. Pa potem še lonci od predsezonskih, pa rože imam tudi že zunaj...
copatka je napisal/a: |
Nanook, moji so še v jogurtovih lončkih in že zdaj ful visoki . Danes jih bom zalila z algami, ko bo konec mraza in bodo lahko malo več zunaj, jih bom pa presadila v večje lončke in pognojila . |
Uff, moji so v pladnjih 8x6. Zemlje imajo komaj za pljunek, pa bodo morali kar lepo počakati. Sicer bi bili v lončkih res zdaj višji kot tile, ampak jih že nekaj let sadim tudi v pladnje, ker je enostavno lažje in manj zamudno, pa tudi manj prostora zavzame vse skupaj.
Plamenka, 0 °C je napoved šele za ponedeljek. A ponavadi jo potem še popravijo.
Tudi, če bi padla na ničlo, je v rastlinjaku zemlja dovolj ogreta, da jih bom jaz samo pokrila z dvojnim slojem koprene. Edinole paprike in morda še jajčevce bom nesla na toplo.
In pa nekaj je zelo važno: pustite rastline nezalite, ko se pričakuje mraz. . Strokovna literatura (za trajnice sicer) pravi in moje izkušnje pritrjujejo, da rastline v suhi zemlji/substratu dosti bolje prenesejo mraz. Velja tudi za paradižnike v lončkih. Ob zadnji ohladitvi so bili že vsi zunaj pod tunelom. Edinole par dobro zalitih sadik je za dober teden zastalo v rasti. Ostalim ni bilo nič.
Tudi, če bi padla na ničlo, je v rastlinjaku zemlja dovolj ogreta, da jih bom jaz samo pokrila z dvojnim slojem koprene. Edinole paprike in morda še jajčevce bom nesla na toplo.
In pa nekaj je zelo važno: pustite rastline nezalite, ko se pričakuje mraz. . Strokovna literatura (za trajnice sicer) pravi in moje izkušnje pritrjujejo, da rastline v suhi zemlji/substratu dosti bolje prenesejo mraz. Velja tudi za paradižnike v lončkih. Ob zadnji ohladitvi so bili že vsi zunaj pod tunelom. Edinole par dobro zalitih sadik je za dober teden zastalo v rasti. Ostalim ni bilo nič.
Plamenka, najhladneje naj bi bilo v ponedeljek zjutraj, ne prej (če se seveda vremenarji ne bodo premislili ).
http://vreme.arso.gov.si/napoved/Ljubljana/graf/0_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
http://vreme.arso.gov.si/napoved/Ljubljana/graf/0_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
Ziher je ziher !
Jaz imam samo dobri 2 gajbici paradižnikov ( 7 gajbic vseh sadik skupaj ).
Zvečer bom pospravil nekam noter.
Za jutri in pojutrišnjem obetajo deževena in relativno hladna dneva. Saj bi najbrž tudi zunaj pod streho preživeli, pa bom pač raje kar notri pustil.
Na suhih 20 stopinj C. Ne bo škodilo. Svetlobe bo notri pa približno en toliko kot zunaj ...
Jaz imam samo dobri 2 gajbici paradižnikov ( 7 gajbic vseh sadik skupaj ).
Zvečer bom pospravil nekam noter.
Za jutri in pojutrišnjem obetajo deževena in relativno hladna dneva. Saj bi najbrž tudi zunaj pod streho preživeli, pa bom pač raje kar notri pustil.
Na suhih 20 stopinj C. Ne bo škodilo. Svetlobe bo notri pa približno en toliko kot zunaj ...
-
Copatka, tale "modra" Arso-va stran je precej neusklajena s tole, kjer za noben dan ni tako ekstremnih napovedi:
http://www.arso.gov.si
No, če greš pa tukaj v modelsko napoved gledat, je pa spet drugače ...
http://meteo.arso.gov.si
http://www.arso.gov.si
No, če greš pa tukaj v modelsko napoved gledat, je pa spet drugače ...
http://meteo.arso.gov.si