Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cosmos - kozmeja

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Iz ene rastline

To so tako nežne rožice, da imam občutek, ko jo pogledam, da se bo usula. Enkrat sem jih dala v vazo in so skoraj en teden držale. Nisem mogla verjet, pa tako krhke kot so, vsaj na pogled.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Res je cinija. Porežeš jih lahko tudi s popki in se v vazi odprejo. Pri meni v tistih, ki zrastejo višje, posedajo ptiči v prijetni senčki.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Pozna morda kdo bolj domače, narečno ime za kozmeje? Skušam sodelavkam razložiti za katero rožico gre, pa me sprašujejo za domače ime. Hvala!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ne rečem, da poznam, sem pa malo raziskovala.
Botanični vrt v Ljubljani navaja imeni pernatolistna kozmeja za Cosmos bipinnatus in rumena kozmeja za Cosmos sulphureus.
Wikipedia pravi, da se Cosmos bipinnatus imenuje tudi "garden cosmos" vrtna kozmeja ali "Mexican aster" mehiška astra. Mogoče se je kje prijelo to ime?
Verjetno je težava v tem, da te rože skoraj nihče ne goji več in se je tako tudi ime pozabilo, po načeli "Use or lose it" - "Rabi (uporabljaj) ali izgubi"._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ivčk

Vsa tuja imena so mi znana. Iščem staro kmečko ime za to lepotico. Morda se bo kdo spomnil. Hvala!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Metuljčki?_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi jaz sem to ime zasledila, a le na eni spletni stgrani. Pogosto rečejo ljudje kar kozmos, po latinskem imenu.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Če poguglaš metuljčki kozmeje, dobiš kar nekaj zadetkov, poznajo jo tudi čebelarji._________________mfranc
Ivčk

Sem povedala še to ime. Še vedno nobeni ni znano. Bom povprašala še starejše sosede, ko jih srečam. Če kaj zvem, sporočim še tukaj.

So se mi pa od lani tako lepo zasejale, da jih imam polno. Komaj čakam na cvetenje!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Oooo, jih obožujem. Meni se ne zasejejo.
Odgovori