Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Priprava semen

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Irenca, s paradižnikom se meni letos dogaja isto in imam iste dileme. Če bi imela skupaj posajenih po več sadik na sorto me sploh ne bi skrbelo, vzela bi od najlepšega ploda. Ker pa imam večinoma le po eno, sem bolj pazljiva. A le zato, da bom lahko naprej dajala semena res čiste sorte. Krivim pa najbolj neprijazno vreme tisti čas, ko so cvetele etaže, ki sem jih zaščitila. Prejšnja leta so bili plodovi v zaščitenih vrečkah normalni.

Za setev doma, je vseeno, ali je skrižan ali ni. Tudi deliš lahko naprej, samo ne pod imenom sorte. Najmanj, kar je treba, da napišeš zraven imena naj bo prejemnik pazljiv, ker je morda skrižan.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kopiram še semle:

Ivčk je napisal/a:

Z vilico boste paradižnike poskušali, z žličko pa si boste najlažje nabrali nekaj soka in gela s semeni za shranjevanje, zato ne pozabite tudi Zip vrečkic, da boste dali notri semenski gel. Ta semenski gel potem lahko fermentirate kar v vrečkicah!
Meni se je lani lepo obneslo..
.

Ivčk, a vrečke potem neprodušno zapreš, ali pustiš odprte?
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Vsekakor zaprem, ker se s tem rešim tudi smradu. Pustim eno mini luknjico ob strani za uhajanje plinov. Tukaj pač ne čakaš plesni na vrhu, opazujš dogajanje v vrečki, kjer se kmalu pojavijo mehurčki kot pri gazirani pijači. Takrat veš, da je zavrelo in pustiš še en dan.

Vse skupaj traja kake tri dni, potem pa vse splahnem v eno posodico, natočim vode, sperem še notranjost vrečke, da dobim ven vsa semena in vrečke zavržem. semena padejo na dno posodice, odlijem tekočino z umazanijo, dolijem vode in ponavljam postopek dokler nimam čiste vode. Nato v sito na odcejanje in na krožnik na sušenje..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Za sušenje semen sta zelo uporabna materiala les ali opeka-oba sta porozna in lepo popivnata odvečno mokroto... Jaz oprana semena na tenko razmažem na leseno deščico ali črepinjo lončenega cvetličnega lonca in pustim na soncu/zraku, da se posušijo._________________naredimo svet lepši
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Ah, zdaj me pa skrbi! Sad
Sem brala članek Semenitev rastlin: odberimo najlepše v Delo in dom.
Tam pri paradižniku piše, da je treba za seme odtrgati popolnoma zrel plod in ga potem še dva do tri tedne pustiti zoreti, da potemni, potem pa ga fermentirati tri do štiri dni.

No, jaz sem moje dala fermentirat takoj, ko sem jih prinesla z njive, pač normalno zrele. A to pomeni, da je zdaj moje seme zanič Question

Pa še link do članka, če koga zanima - je zanimiv:

http://www.deloindom.si/sajenje-sejanje/semenitev-vrtnin-odberimo-najlepse
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irenca, verjemi tistim, ki so že tretje leto zapored na paradajmaniji veselo pobirali semena iz paradižnikov, ki so morda še isto jutro, skoraj gotovo pa prejšnji dan rastli na vrtovih, v loncih, na balkonih. Množica paradižćnikov na letošnjem srečanju zanesljivo izvira iz semen, dobljenih na lanskem srečanju.
Kaj več ti bodo povedali pa poznavalci, tole je mnenje amaterke in opazovalke. vrti oči
Irenca

metuljc je napisal/a:
Kaj več ti bodo povedali pa poznavalci, tole je mnenje amaterke in opazovalke. vrti oči

A to z amaterko in opazovalko si mislila sebe, ali gospo Perdihovo? Embarassed

Drugače pa hvala, si me pomirila Very Happy
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Zanimiv članek, tudi jaz paradižnikov nič ne puščam na pultu. Takoj iztisnem v lonček, po kakšnem tednu pa sperem. Le papriko če še ni čisto zrela, pustim na pultu. Drugo je pa s kumarami ter jajčevci.

In spet smo pri teh etažah:
Citiram:
Lahko bi rekli, da ima seme spomin, pravi Fanči Perdih, zato mora iti rastlina skozi vse faze z lastnostmi, ki bi jih radi ohranili pri semenu. Ta zakonitost je tudi razlog, da semenimo le rastline radiča, zelja ali endivije z lepimi glavami ali da pri paradižniku za seme namenimo plodove, zrasle med tretjo in peto etažo, ki dozorijo takrat, ko rastlina že dosega končno višino. Če bi semenili paradižnik, ki je zrasel med prvimi na prvi etaži, ko rastlina še ni dosegla polne višine, bi po sogovorničinih besedah v prihodnjih letih tudi potomci naredili le eno ali dve etaži.

Jaz iz enega domačega paradižnika že vsaj 4 leta pobiram seme iz prve etaže, pa je trenutno krepko čez 170. Gledam pa seveda na to, da je rastlina zdrava in lep plod - izoliram pa nič več (lansko leto sem nekaj poskušal, pa sem naredil več škode kot koristi)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irenca je napisal/a:
metuljc je napisal/a:

A to z amaterko in opazovalko si mislila sebe, ali gospo Perdihovo? Embarassed

Drugače pa hvala, si me pomirila Very Happy

Sebe, seveda. Wink Članka nisem niti odprla, ker vem, da so paradižnikova semena kaliva že kmalu potem, ko se plod začne barvati.
Irenca

TwityPity, tudi meni je tale izoplacija (letos prvič) šla slabo od rok. Za to se imam baje zahvaliti vremenu. Tako da sortno čistih semen ne bom imela od vseh sort, ki mi rastejo. Morda polovico. Bom pa vseeno shranila tudi ostale sorte, pač iz lepega ploda Wink

Sem pa prišla na idejo, da če paradižnike posadim sem in tja po celem vrtu, oddaljene vsaj en meter eden od drugega, verjetno ni potrebe po izolaciji za sortno čisto seme - ali pač?
Odgovori