Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2019

Odgovori
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Paradižnike bom imel v velikih loncih-koritih.

Ali naj v zemljo dodam perlit, ali ne? Kaj pa kremenčev pesek?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Perlit, peska nikar. Po mojih izkušnjah pesek še bolj zabetonira vse skupaj. Perlit pa lepo rahlja in zadržuje vlago. Tudi na dno ga natresem za dober centimeter ali dva, odvisno, koliko ga imam pri roki.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A obstaja perlit le v eni ali več granulacijah? Da ne izpadem nevedna, ko ga bom kupovala. Embarassed
Pravzaprav sprašujem katero granulacijo uporabljaš, muha.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tudi jaz malo googlam tale perlit. Ampak najdem samo veliiika pakiranja - 100 ali 150 litrov. A manjša pakiranja ne obstajajo? Tole imam jaz za svoja korita za češnjevčke najbrž do konca življenja Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

muha je napisal/a:
Perlit, peska nikar.

Če te prav razumem, perlit JA, pesek NE?
Koliko perlita pa se zameša, če gledam v %? Npr. 5 lopat zemlje in 1 lopato perlita?

@metuljc: jaz sem lani kupil 100L perlita v Bauhausu za tistih 12eur in danes mi bo prav prišlo, verjetno tudi naslednje leto. Manjša pakiranja se ne izplačajo, se pa jih da dobiti, npr. Gašperlin v Mostah mislim da ga ima.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ikar, prav razumeš, perlit JA.

Jaz ga vmešam v substrat na uč 1:10, morda 1:5, enostavno vržem noter, kot se mi zdi. Na videz se kar porazgubi a substrat je dovolj zračen. Če ga je preveč, si mislim, da bi imele rastline premalo hrane, perlit je pač le mašilo za rahljanje.

Granulacija: iz izkušenj ne vem, iz debat tule na forumu sem pa posnela, da je gradbeni perlit bolj droban od agroperlita. Pogovarjali smo se tudi o primernosti gradbenega perlita za uporabo v vrtnarske namene. Mnenja in nasveti prodajalcev so se razlikovala. Gradbeni naj bi imel neke dodatke, omenjana je bila nekakšna smola, morda res, kdo bi vedel? Da se bolj sprijema pri mešanju in manj frči naokoli ??

Ena vreča 100 litrov izgleda res veliko, a se jo da hitro porabiti,vsaj tisti, ki imate ilovnato zemljo. Kar ne gre v lonce, gre na vrt. Jaz jo kupim na 3 leta, v tem času jo porabim. V vse lonce in vsa korita, za zelenjavo in za rože, dam na dno plast perlita namesto kake druge drenaže. Ravno tako pri pikiranju sadik plodovk. In dostikrat v pladnje-podstavke, na katerih imam lončke s pikiranci. Korenine pikirancev se v tem primeru prerinejo skozi luknjice v perlit namesto, da bi se stiskale v lončkih.

Za letos je malo pozno, naslednje leto se lahko zmenimo, da nekdo kupi celo vrečo in jo razdeli za tiste, ki rabite le par litrčkov. Je pa meni ta vreča od sile všeč. Izpadeš kot Martin Krpan ko v eni sami roki neseš ogromno vrečo. Wink Laughing
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In, kje kupiš to vrečo, muha?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V Črni vasi, ko grem po substrat. To mi je najbolj priročno.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ravno navadil sem se, da je Agroperlit z debelejšimi granulami in bolj enakomerne velikosti. Letos sem v Črni vasi, Cvetlice Dornig, dobil Agroperlit, na uč čisto enak gradbenemu perlitu. Recimo iz Bauhasa. Drobnejša zrna, in veliko drobirja.

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes_________________mfranc
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Zgleda, da imajo tukaj različne granulacije in pakiranja Smile :
https://www.vetisa.si/perlit_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori