Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Juniperus communis - navadni brin

crtj-admin
Site Admin

Juniperus communis - navadni brin

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Brin
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Zadnjič sem na Vrtlarici gledala, da so brinove jagode najboljše sredstvo za prečiščevalne kure - čistijo jetra ...
Za mesečno terapijo se požveči in poje prvi dan eno zrelo modro jagodo, drugi dan 2, tretji dan tri jagode ..., tako stopnjujemo do petnajstega dne, potem pa vsak dan pojemo eno jagodo manj, dokler spet ne pridemo do ene jagode na dan. Za očiščevalno kuro za enega človeka tako rabimo 225 jagod.
Je to že kdo preizkusil? Je primerno tudi za otroke?
Kje se brinje da prosto nabirati? Ga bo imel morda kdo viška?
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Kdo mi lahko svetuje, kje bi lahko dobila sveže brinje? Pridemo nabrat, no saj se ga samo strese na mrežo ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

MARTINKA je napisal/a:
Zadnjič sem na Vrtlarici gledala, da so brinove jagode najboljše sredstvo za prečiščevalne kure - čistijo jetra ...

Velja paziti, ker ob pretiravanju trpijo ledvice, ima pač brin veliko eteričnih olj, ki delujejo dražeče.

Brinja je zadosti na Krasu, je še ravno čas za nabiranje, ki pa je naporen in pikajoč postopek. Wink
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Imam eno dilemo. Nasadila sem juniperus communis hybernica oz. irski brin. So mi rekli da ima sadeže in da je zdravilen. Google pa ima na to temo več odgovorov.
Ali kdo ve kaj več o tem?
Hvala,
Irena

Ps: navadnega brina ne dobiš nikjer. Samo v Avstriji imajo enega s plodovi (Wagner).
metuljc

Brin nima plodov, ima le omesenele storže in seveda, le ženske rastline, večina vrst brinov je namreč dvodomnih.
Irena

Metuljc, če te prav razumem, če bo imel brinove jagode, so zdravilni,
če ne, pa so moški.
Irena

Evo, imajo jih pri Štivanu. Tako da bom kupila tri.
Irena
metuljc

Irena je napisal/a:
Metuljc, če te prav razumem, če bo imel brinove jagode, so zdravilni, če ne, pa so moški.

To je tvoja interpretacija, ne moja. Laughing
Vsekakor pa lahko (zdravilne ali ne, če imaš težavw z ledvicami, prej ne kot ja, recimo) omesenele storžke pričakuješ le na ženskih rastlinah.
Odgovori