Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Juniperus communis - navadni brin

Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Ma ja, tako je to. Itak si ga bom od Štivana priskrbela, da bom imela pravega. Sicer pa, zdaj bojo kmalu počitnice in te vabim na ogled, kavico, kakšno sladkarijo...Smile .
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Veš, malo je ime faleno. Če bi bilo ime Brinjevka (bi takoj vedeli), brin, pa dvodomno, pa moški,....pa človek pol kar po eni logiki sklepa... Twisted Evil Twisted Evil
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irena je napisal/a:
Veš, malo je ime faleno. Če bi bilo ime Brinjevka (bi takoj vedeli), brin, pa dvodomno, pa moški,....pa človek pol kar po eni logiki sklepa... Twisted Evil Twisted Evil

Ja, ja, saj brinjevka obstaja, to je ptič, pa tako samici kot samcu rečemo brinjevka (kot taščica, sonica, breguljka, priba, čaplja,....). Samec bi lahko bil brinjevec, ali kako?

Tako je to, narava je pač pestra, človeško poimenovanje pa včasih tudi. Wink

(se oproščam, tole je pa že malo smetenja, ampak, dan je siv in mrzel in prija malo nagajivosti, kajne?)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zdaj pa jaz ne razumem (pri nas je vreme tudi čudno : ) - ima brin jagode ali ne?

https://www.slovenskenovice.si/images/slike/2016/10/10/o_brin_1024.jpg

Omeseneli storžki ?
metuljc

Si pa navedel hudo, hudo relevanten vir, Shocked . Ja, brinove jagode so botanično omeseneli storži. Brin je golosemenka, ki nima pestiča (s plodnico), torej ne more imeti ploda. Saj nam ne škodi, če "vzamemo" kaj malček bolj strokovnega, skratka, da govorimo, kot je prav.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Seveda je prav, da pišemo in govorimo kot je prav. In da se širi znanje, je tudi prav. Vir pa... - fotografija je prava, kajne?

Omeseneli storži torej - zanimivo.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Danes sem mislila iti nabirati brin, a čist vsepovsod je takšen brin. Sad A je to zaradi suše?

Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc

To ni navadni brin, ampak, najverjetneje rdečeplodni brin, Juniperus oxycedrus.
Kje je tole nabrano, v Istri,?
Uporabniški avatar
Seasmoon

Ja, primorska. Takih storžev še nikoli nisem videla na brinu. Vsako leto, ko storži zorijo, vidim, da postajajo vedno bolj modri. Zdaj prvič vidim take bolj rjavkaste. Jaz sem mislila, da je to zaradi suše. Kakšna je pa razlika med navadnim brinom, rdečeplodnim brinom in smrdljivim brinom?

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Sem najdla navadni brin v naravi, a strašno vlada rdečeplodni brin. Seveda pri brinu je treba biti previden z uporabo. Imam namen narediti brinovo žganje. Metuljc, hvala pri identifikaciji brinovih storžev. Še dobro, da sem vprašala. Ja, storži so že modri in malce vlečejo na čudovite srebrne odtenke. Bo treba iti jih nabrati.

Slika
Odgovori