Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Recepti za dobrote iz Paradajzmanije 2013
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Recepti za dobrote iz Paradajzmanije 2013
(Prenos iz arhiva)
BAZILIKINI CVETOVI V OLJU
Posmukani cvetovi bazilike (tudi odcveteli)
Mleta sol (uporabljam sol iz Piranskih solin)
Oljivno olje (ni nujno vrhunske kvalitete)
Na 3/4 odcvetela socvetja bazilik (meni najboljši, tudi v tem shranku, ki sem ga delila na Paradajzmaniji) sta obe, sorti Magic White in Magic Blue) posmukam, dam v kozarec, zalijem z olivnim oljem (sploh ni nujno neke visoke kvalitete, ker okus bazilik povsem prevlada), premešam, da odstranim zračne mehurčke, kozarček zaprem.
Čez kak dan preverim, če je olja dovolj, segati mora vsaj pol cm nad baziliko. Posujem s soljo in kozarček zaprem. Hranim kjerkoli, na hladnem ali, če je prostor, običajno ga ni, v hladilniku. Preverjeno ostane vsaj eno leto.
Tisti, ki imate radi bolj slano, lahko malo soli ododate v kozared skupaj z poljem in dobro premešate.Sol se zelo slabo topi v olju, zato ostanejo kristali, sploh, če so veliki, neraztopljeni kar dolgo časa.
To je vsa umetnost.
Posmukani cvetovi bazilike (tudi odcveteli)
Mleta sol (uporabljam sol iz Piranskih solin)
Oljivno olje (ni nujno vrhunske kvalitete)
Na 3/4 odcvetela socvetja bazilik (meni najboljši, tudi v tem shranku, ki sem ga delila na Paradajzmaniji) sta obe, sorti Magic White in Magic Blue) posmukam, dam v kozarec, zalijem z olivnim oljem (sploh ni nujno neke visoke kvalitete, ker okus bazilik povsem prevlada), premešam, da odstranim zračne mehurčke, kozarček zaprem.
Čez kak dan preverim, če je olja dovolj, segati mora vsaj pol cm nad baziliko. Posujem s soljo in kozarček zaprem. Hranim kjerkoli, na hladnem ali, če je prostor, običajno ga ni, v hladilniku. Preverjeno ostane vsaj eno leto.
Tisti, ki imate radi bolj slano, lahko malo soli ododate v kozared skupaj z poljem in dobro premešate.Sol se zelo slabo topi v olju, zato ostanejo kristali, sploh, če so veliki, neraztopljeni kar dolgo časa.
To je vsa umetnost.
Lani sem dobila en kozarček v dar, je bil odličen, hvala, metuljc, letos pa delam sama, ampak se mi zdi, da kar premalo cvetijo
Cvetove dam v olje za ta 'namaz', ki ga potem uporabljam res za vse, za v svežo solato, omake, juhe, pico ...
Liste dajem pa posebej v olje, ker so preveč sluzasti in iz njih naredim potem pesto, ko malo spustijo okus v olje, olje pa precejeno uporabljam naprej za kar koli.
Cvetove dam v olje za ta 'namaz', ki ga potem uporabljam res za vse, za v svežo solato, omake, juhe, pico ...
Liste dajem pa posebej v olje, ker so preveč sluzasti in iz njih naredim potem pesto, ko malo spustijo okus v olje, olje pa precejeno uporabljam naprej za kar koli.
BAZILČKI (objavljeno na željo Andreje)
Potrebujemo:
bazilikine cvetove v olju (glej gornji recept)
testo za kruh
Zamesimo testo za kruh iz krušne moke (Tip 850). Vzhajano testo razvaljamo na tanko, tanjše kot za potico, namažemo z bazilikinimi cvetovi v olju, če so neslani, lahko malo posolimo. Na trdo zvijemo. Ne zvijam s prtom, ampak z rokami od ene strani do druge zvijam kačico testa in vmes testo malo zategujem - upam, da je jasno napisano -, dokler ni kačica debela kot ročaj grablej, recimo (če smo že v Gartlcu). Odrežem kačico in ostalo testo zvijem na enak način v novo kačico. S topim nožem (sploh, če delam na prtu, da ga ne razrežem) narežem štrukeljčke in jih polagam bodisi na peki papir, bodisi na pomokan pekač. Če nočem, da se razvijejo, mora biti rob štrukeljčka spodaj.
Pustim v topli pečici, da precej vzhajajo (resnici na ljubo so bili ti na srečanju premalo vzhajani).
Spečemo, ker vsak(a) pozna svojo pečico, je najbolje, da rečem, do primerne obarvanosti.
Dosti enostavneje je narediti kot napisati postopek, verjemite.
Enako dobro se obnese z drobnjakom, peteršiljem, rožmarinom, koprom,....le količine zelišča so odvisne od njegove aromatičnosti. Seveda so vsa zelišča v olju, je bolje, kot, da so sveža, posuta na testpo, pomazano z oljem. K bazilčkom bi se lepo podal sušen paradižnik, narezan na drobne koščke, recimo.
Dober tek!
Potrebujemo:
bazilikine cvetove v olju (glej gornji recept)
testo za kruh
Zamesimo testo za kruh iz krušne moke (Tip 850). Vzhajano testo razvaljamo na tanko, tanjše kot za potico, namažemo z bazilikinimi cvetovi v olju, če so neslani, lahko malo posolimo. Na trdo zvijemo. Ne zvijam s prtom, ampak z rokami od ene strani do druge zvijam kačico testa in vmes testo malo zategujem - upam, da je jasno napisano -, dokler ni kačica debela kot ročaj grablej, recimo (če smo že v Gartlcu). Odrežem kačico in ostalo testo zvijem na enak način v novo kačico. S topim nožem (sploh, če delam na prtu, da ga ne razrežem) narežem štrukeljčke in jih polagam bodisi na peki papir, bodisi na pomokan pekač. Če nočem, da se razvijejo, mora biti rob štrukeljčka spodaj.
Pustim v topli pečici, da precej vzhajajo (resnici na ljubo so bili ti na srečanju premalo vzhajani).
Spečemo, ker vsak(a) pozna svojo pečico, je najbolje, da rečem, do primerne obarvanosti.
Dosti enostavneje je narediti kot napisati postopek, verjemite.
Enako dobro se obnese z drobnjakom, peteršiljem, rožmarinom, koprom,....le količine zelišča so odvisne od njegove aromatičnosti. Seveda so vsa zelišča v olju, je bolje, kot, da so sveža, posuta na testpo, pomazano z oljem. K bazilčkom bi se lepo podal sušen paradižnik, narezan na drobne koščke, recimo.
Dober tek!
AJVAR
7kg rdeče paprike, 3kg jajčevcev, 1l olivnega olja, 1l alkoholnega kisa (9,10%) za vlaganje, 1l vode za blanširanje, 2glavi česna (ali več -odvisno od okusa), 4 žlice sladkorja, 6 žlic soli.
Papriko opereš , razpoloviš, očistiš in blanširaš 2-3min. jajčevce narežeš na večje koščke, kuhaš 5-6min. Oboje še nekaj ur pustiš v posodi, da se počasi hladijo (še dodatno zmehčajo).
Potem zelenjavo puvežeš v culice (plenice), obesiš in pustiš čez noč, da se dobro odcedijo.
Drugi dan vse na drobno zmelješ (jaz uporabljam multipraktik). V lonec daš 8dcl olja, zelenjavo, strt česen, kis, sladkor, sol. Med rednim mešanjem kuhaš 1-2uri. Ko je zmes kuhana, je gladka. Proti koncu kuhanja preveriš okus in po potrebi še dodaš sladkor ali sol.
Kuhano zmes natočiš v kozarce (cca 11 x 7.5dcl) in pri tem paziš, da v kozarcu ni mehurčkov zraka.. Odprte kozarce pustiš dokler se ajvar malo ne ohladi-na vrhu nastane tanka kožica. Nato na vrh naliješ olje, kozarce zapreš in hraniš na hladnem, temnem prostoru.
Če imate radi pekoče, lahko na začetku kuhanja dodate čilije, feferone,... Mi nekaj kozarcem pri polenju dodamo malo doma narejene čilijeve paste.
Letos imam namen paprike popeč na žaru namesto blanširat. Obetam si še boljši rezultat._________________naredimo svet lepši
7kg rdeče paprike, 3kg jajčevcev, 1l olivnega olja, 1l alkoholnega kisa (9,10%) za vlaganje, 1l vode za blanširanje, 2glavi česna (ali več -odvisno od okusa), 4 žlice sladkorja, 6 žlic soli.
Papriko opereš , razpoloviš, očistiš in blanširaš 2-3min. jajčevce narežeš na večje koščke, kuhaš 5-6min. Oboje še nekaj ur pustiš v posodi, da se počasi hladijo (še dodatno zmehčajo).
Potem zelenjavo puvežeš v culice (plenice), obesiš in pustiš čez noč, da se dobro odcedijo.
Drugi dan vse na drobno zmelješ (jaz uporabljam multipraktik). V lonec daš 8dcl olja, zelenjavo, strt česen, kis, sladkor, sol. Med rednim mešanjem kuhaš 1-2uri. Ko je zmes kuhana, je gladka. Proti koncu kuhanja preveriš okus in po potrebi še dodaš sladkor ali sol.
Kuhano zmes natočiš v kozarce (cca 11 x 7.5dcl) in pri tem paziš, da v kozarcu ni mehurčkov zraka.. Odprte kozarce pustiš dokler se ajvar malo ne ohladi-na vrhu nastane tanka kožica. Nato na vrh naliješ olje, kozarce zapreš in hraniš na hladnem, temnem prostoru.
Če imate radi pekoče, lahko na začetku kuhanja dodate čilije, feferone,... Mi nekaj kozarcem pri polenju dodamo malo doma narejene čilijeve paste.
Letos imam namen paprike popeč na žaru namesto blanširat. Obetam si še boljši rezultat._________________naredimo svet lepši
MARIJAV je napisal/a: |
Jaz pa prosim za recept tistega namaza z gorčico in (zmleto papriko???), pol kozarčka sem odšlepala domov, zdaj ga pa delim z zelo malimi žličkami v pokušino. Super je in mojstrico ali mojstra ( ) prosim za recept. Pa še malo o domačem jogurtu bi prosila za informacije. Je pripravljen iz svežega domačega mleka in kako? |
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
jolanda je napisal/a: |
Meni ste naredili krasen dan, pokušino paradižnika sem si popestrila pa z ajvarjem od brbr. Že drugi odličen ajvar v enem tednu, prav res! Prosim za recept. |
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Irena je napisal/a: |
Tudi jaz prosim za recept ajvarja in Jerco prosim, da napiše, kako delo skuto in sir. |
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Andreja je napisal/a: |
Meni so se pa zelo dopadli bazilčki od Metuljc. Bi prosila za recept:) |
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A