Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Andrej, jaz še čakam, imam slabe izkušnje iz prejšnjih let. Fižol, s katerim sem čakala na dovolj toplote, je takoj prehitel prezgodaj sejanega.
Poguglaj "temperatura tal in kaljenje nekaterih rastlin", je zanimivo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Poguglaj "temperatura tal in kaljenje nekaterih rastlin", je zanimivo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr je napisal/a: |
Aja, nekaj me zanima: tole so samo rorčki, nimajo dna, a ne? |
Imajo dno, toliko, da vsaj na začetku zadrži substrat. Spodaj je papir zapognjen navznoter, s šablono pogladim robove, da obdrži obliko. Do takrat, ko bo goden za presajanje, bo dno že razpadlo. Tisti del, ki je obdan z zemljo, ne zdrži dolgo. Kar ostaja na suhem, pa lahko tudi pol leta.
AB: če imaš lahko zemljo na dobro osončeni legi, lahko poskusiš. Moja je težka, ilovnata in kot kaže zgodnje sajenje nizkega fižola ni bila dovolj ogreta. Od takrat ni bilo pogojev, da bi se kaj dosti dodatno ogrela.
namočen visok fižol je šel v zemljo 5.5., 12.5. še ni bil zunaj.
nizki fižol, sajen vsaj kakšen teden prej, je prejšnji vikend pokukal ven, je pod kopreno. 12.5. sem sadila še nizki fižol za zrnje. marca sajen v rastlinjak, ima dva lepa lista in nastavlja nove. Vedno posadim par zrn za stročje v rastlinjak.
Naj bi se končno otoplilo.
Bom videla, kako bo delal. Verjetno bom škropila ta vikend s Protifertom._________________Lp, Živa
nizki fižol, sajen vsaj kakšen teden prej, je prejšnji vikend pokukal ven, je pod kopreno. 12.5. sem sadila še nizki fižol za zrnje. marca sajen v rastlinjak, ima dva lepa lista in nastavlja nove. Vedno posadim par zrn za stročje v rastlinjak.
Naj bi se končno otoplilo.
Bom videla, kako bo delal. Verjetno bom škropila ta vikend s Protifertom._________________Lp, Živa
13. maja sejani v lončke, danes so šli v zemljo. Spodaj in ob strani so se koreninice za slab centimeter že prerinile iz lončkov, listni del pa še ni pošteno razvit.
Tokrat sem izjemoma dala k vsaki prekli le dva lončka, v katerih naj bi bilo, če se bodo vsi razvili, po 6 sadik. Ponavadi sem jih sejela 3x 6, a je velikokrat potem zeleni del, zlasti pri maslencih, sam sebi ustvaril preveč sence in zavrl tvorbo strokov bliže prekli. Trionffo violetto tozadevno ni toliko občutljiv, saj ima opazno manj listja.
Posadila sem še eno gredico Berggolda, da bodo, upam vsaj, zoreli z zamikom glede na prvo setev.
Tokrat sem izjemoma dala k vsaki prekli le dva lončka, v katerih naj bi bilo, če se bodo vsi razvili, po 6 sadik. Ponavadi sem jih sejela 3x 6, a je velikokrat potem zeleni del, zlasti pri maslencih, sam sebi ustvaril preveč sence in zavrl tvorbo strokov bliže prekli. Trionffo violetto tozadevno ni toliko občutljiv, saj ima opazno manj listja.
Posadila sem še eno gredico Berggolda, da bodo, upam vsaj, zoreli z zamikom glede na prvo setev.
Včeraj na praznovanju rojstnega dne našega Gartlca smo se na našem koncu mize (copatka,cinija1, muha, bodika, tajana) pogovarjale o "fržolci" oz "fižolici", kakor so že krajevno poimenovali droban nizek bel fižol, stara rodna in skromna sorta. Kasneje sem ob brskanju po internetu naletela tudi na zapis o njem:
Najmanjša sorta belega fižola – fižolica se v Franciji uporablja za pripravo svetovno znane jedi cassoulet, v Združenih državah Amerike pa za pripravo znanega ‘bostonsko pečenega fižola’. Majhna zrna med kuhanjem obdržijo svojo obliko, zato ga veliko uporabljamo za pripravo različnih solat in v kombinaciji s testeninami.
Vir
Pa še en zapis iz drugega vira:
.... Že prej smo omenili fižol, ki je na Loškem fšk, fržolica (z naglasom na zadnjem zlogu) pa je izraz za vrsto drobnega fižola....
Najmanjša sorta belega fižola – fižolica se v Franciji uporablja za pripravo svetovno znane jedi cassoulet, v Združenih državah Amerike pa za pripravo znanega ‘bostonsko pečenega fižola’. Majhna zrna med kuhanjem obdržijo svojo obliko, zato ga veliko uporabljamo za pripravo različnih solat in v kombinaciji s testeninami.
Vir
Pa še en zapis iz drugega vira:
.... Že prej smo omenili fižol, ki je na Loškem fšk, fržolica (z naglasom na zadnjem zlogu) pa je izraz za vrsto drobnega fižola....