Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica

Odgovori
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

pep je napisal/a:
Danes sem nabral z dveh grmov približno en liter jagod, še dvakrat toliko še bo, so pa debele, ker sem grme zelo obrezal.

No to je po mojjih izkušnjah zelo lep pridelek. Da pa bi dobil 5kg z enega grma, bi pa le-ta moral biti res velik._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Najbrž jim ustrezajo letošnje "sibirske" razmere ... Rolling Eyes

Tudi moja dva grma sta solidno polna, plodovi se mi prav tako zdijo debelejši kot lani in predlani, sploh pri enem grmu, za katerega menim, da je sorta Nimfa.
Druga je Morena. Moram se malo poglobiti, da razvozlam, katera je katera ...

Morda bo tale stran kaj v pomoč: http://www.lovehoneyberry.com/russian-register/
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Tudi pogled na mojo kolekcijo je letos kar prijeten.
Polovica jih je že v fazi zorenja, druge so še popolnoma zelene.
Prve zrele jagode so se pojavile že pred 10. majem in sicer na sorti
(domnevno) Balalajka. Potem ji po vrsti sledijo Amphora, Docz velikana,
Leningradski velikan, Vostorg, Borealis, Duet.
Torej med poznejše sorte pa lahko štejem Atut, Pruhoniška letna, Blue velvet in še eno neznanega imena, ki so še vse zelene.
Počitek brez plodov pa si je privoščila Krupnoplodnaja.
Andrej Banko

Torej, ali zna kdo določiti, kateri plodovi so od sorte Morena in kateri od Nimfe ?

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Jaz bi rekla,da je desna Morena,saj so zanjo talu 'usta' na dnu ploda kar značilna. Imela sem grm, ki je kasneje propadel. Po slikah na internetu sodeč ima Nimfa večkrat na dnu zožanje in je plod bolj 'bananaste' oblike_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Andrej Banko

OK, hvala. Bom te z "usti" potem vodil v evidenci kot Morena.
Ja, imaš prav, nainternetnih fotografijah je ta sorte so večinoma take oblike, čeprav slikovnemu gradivu trgovcev ne zaupam 100%.

So pa letos res lepo debeli sadeži. Se nabere ...

.
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

Glede na to, da sem letos prvič pokusil sibirke sem kar zadovoljen z okusom. Ena sorta za katero ne vem imena in mi je letos prvič obrodila in sicer okoli 30 dag, ima okus kot ribez, samo z bolj sladkim priokusom. Vsaj na to me spominja njen okus, na ribez, samo bolj sladko. Plodovi te izgledajo kot ti levi na sliki, ki jo je prilepil Andrej Banko. Torej brez 'ust'. Spet neka druga sorta, ki je dala še malo manj borovnic, je v primerjavi s prejšnjo še bolj sladka, zelo dobrega okusa. Plodovi te pa izgledajo kot ti desni na sliki, torej z 'usti'. Na drugih, Docz Velikana, Leningradski velikan, itd. pa sem letos dobil po nekaj borovnic na vsaki za pokušino in se ne spomnim, da bi bile kakšne bistvene razlike. Tista zgoraj omenjena, ki pa je od teh, ki sem jih do sedaj pokusil najslajša, pa ne vem imena sorte.

Katera sorte so vam najslajše oz. najbolj dobrega okusa?
elstar

V letošnjih razmerah me je prevzela sorta Leningradski velikan, tako po okusu/sladkosti, kot po velikosti. Sledi ji Docz velikana. Ostale sorte so kisle in so si med sabo zelo podobne.
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

Ja, bo nekako tako. Na tej strani piše, da so najbolj sladke leningrajski velikan, vostog, dotz velikan indigo yum in deloma bakčarski velikan.

3 od teh 5 sem kupil letos. So triletne. Verjetno sem malo prezgodaj potrgal nekaj malega plodov na dotz velikanu in na lenigrajcu in mi zato nista delovali tako sladki. So pa šele triletne sadike. Pred nekje 5 leti pa sem kupil dve sorti v zadrugi, takrat moje prve sibirke, in je ena res prijetno sladka v primerjavi z ostalimi kislimi, pa ne vem imena sorte. To me matra. Vem pa, da ni nič od zgoraj naštetega. Vsaj nimam v spominu nobenega od teh imen, ko sem takrat kupoval. Bom moral iti v zadrugo vprašat, katere sorte so prodajali takrat, če imajo v evidenci, da bom poizkusil ugotoviti katero sorto točno imam.

Spomladi sem jo tudi prvič temeljito obrezal, ko še nisem vedel kakšnega okusa so njeni plodovi, ker je letos prvič obrodila in to kar obilno, odrezane veje pa sem bedak vrgel stran razen ene, ki sem jo iz firbca zapičil v zemljo in se je primila. Če bi vedel kako sladka je ta sorta bi vse odrezane veje zapičil v zemljo, da bi imel še več novih sadik, tako pa imam zaenkrat samo eno novo sadikco te presenetljivo sladke sorte.
elstar

Tale z ugotavljanjem sort za par let nazaj bo težka.
Takrat, ko sem jaz prvič kupil sadiko, morda dve, so bile deklarirane
zgolj pod "Sibirska borovnica - Lonicera kamtschatica".
O kakšnih sortah takrat še nihče ni govoril. To je bilo deset let nazaj.
Odgovori