Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum

Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

AB, zakaj pa gre josta ven?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Nekako ni zadovoljila pričakovanj. Kot mulc se spomnim, da sem jo večkrat kje malo narabutal in so mi plodovi ostali v spominu kot zelo okusni.
Potem je kar nekaj let nisem jedel. Zdaj mi pa plodovi s te moje zdajšnje sadike nekako lani niso šli posebej v slast.
Res pa je, da je lani prvič rodila ...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pusti jo še kakšno leto. Poleg dobrega okusa in vsestranske uporabnosti v kulinariki ima še to prednost, da jagode niso tako drobne kot pri ribezu. Pa nič občutljiva, na nobeno stvar (no, razen na škorce Wink )._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj to mi je bilo tudi čudno, da so dejansko vsi trije črni ribezi imeli debelejše plodovo kot josta !?
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Josta je bolj za marmelado kot za jest.

Kar se tiče starosti rdečega ribeza, 10 let ni nič posebnega in lahko traja še leta.

Se pa rdeči ribez zelo enostavno razmnožije. Zgodaj spomladi odrežemo 20 cm dolg enoletni poganjek, oslepimo vse brste razen zgornjih dveh ter posadimo tako, da zgornja dva gledata ven. Pridmo zalivamo.
Za vsak slučaj jih posadimo več._________________lp
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Danes prva zrela ena sama bunkica črnega ribeza Smile

Po moje se ji je malo zamešal urnik zaradi kreativnega vremena...
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz še nisem ugledal nobene črne bunkice. Samo uši. In mravlje ! Evil or Very Mad
Sem spet porabil kar nekaj časa, da sem to golazen spral z vseh poganjkov.
Pa čez nekaj dni bo spet treba ponoviti ...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

ck je napisal/a:
Josta je bolj za marmelado kot za jest.
Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okus rdeči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 26 Maj 2019 15:34; skupaj popravljeno 1 krat
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

lpmami je napisal/a:
ck je napisal/a:
Josta je bolj za marmelado kot za jest.
Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okjus rdeči.


Res je. Okusi so različni.
Jaz rdečega praktično ne jem, črnega nekaj, kosmulje pa malo več. Je pa res, da imam istočano na razpolago ameriške borovnice (imam 11 grmičkov - 5 sort, ki jih jemo 5-6 tednov), tako da je izbira jasna. Very Happy_________________lp
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, zdaj se pa tudi pri meni začenjajo barvati prve bunkice črnih ribezov.
Za lansko leto imam zapisano, da je bil prvi zrel črni ribez 7. junija.
Očitno bo tudi letos podobno. Kot kaže torej ribeza ta zadnja ledena doba pretirano ni zmotila.
Odgovori