Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Saj tudi meni je uspel prvi posip pred leti super, sem ga uporabljal dve leti. Lanskega pa očitno nisem dobro posušil in se je začela tvoriti neka plesen, ne le po površini, temveč po celem volumnu. Ampak ga vseeno uporabljam, vmes sem ga še sušil, ampak bom videl, morda bom letos naredil novega. Tretnutno nimam hoboka tesno zaprtega ampak je pokrov samo položen in pustil sem malo špranje, da te plesen ne napreduje preveč. Tako da nisem čist siguren, kako funkcionalen je ta posip. Zdi se mi, da še vedno deluje na kuhinjskih odpadkih, drugje ga tako ne uporabljam.
Če se ti kuhinjski odpadki še niso "ogabno zasmradili", potem veš, da je tvoj domači posip korektno funkcionalen in deluje V nasprotnem primeru bi stvar začela gniti in najbrž veš, da ga čez nadvse "omamen" vonj gnile zelenjave ni, h
Sicer imam tudi sam še posip od lanskega leta. Vonj in izgled le-tega sta taka, kot sta bila lani ob skladiščenju sveže narejenega suhega posipa (res nisem šparal s sušenjem, poletna vročina ti gre na roko, če se le izogneš ploham in nevihtam).
Posipa tudi jaz drugje nisem uporabljal kot pri fermentiranju kuhinjskih odpadkov. Eni ga uporabljajo tudi na domačem kompostu, mani ga je za to po pravici povedano škoda, ker ga ni ravno v izobilju - na kompostu raje uporabljam organko tekočino, posip pa izdatno uporabljam v organko kanti, da ne tvegam kake prevlade "gnilega življa" nad koristnimi mikroorganizmi. Izdelave posipa se lotim dvakrat letno, pa še to v pozno spomladanskem / poletnem obdobju (močni sončni žarki, ugodne razmere za sušenje zunaj), organko tekočine imam pa praktično vse leto precej na voljo._________________go with your instinct to live as you want
Danes sem dal na sušenje letošnjo prvo šaržo bokaši posipa. Izgled in vonj kot mora biti, . Malce mi jo je sicer zagodlo vreme, ampak nič ne de. Se bo stvar že še dodobra posušila.
Bi pa na tem mestu dodal še eno opazko: namreč, za samozadostnost s posipom je po mojih izkušnjah (lani začel z domačo pripravo) potrebno dvakrat v sezoni "skuhati" domač posip (govora je o 10 litrski kanti). Je pa res, da s tem posipom nisem prav posebej varčen. Morda komu drugemu znese z manj količine. Kakorkoli že, jaz prisegam na dvakratno kuho v sezoni, pa čeprav mi je od lanskoletne druge kante ostala še polovica posipa _________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba, enako, ker ga uporabljam tudi za kompost in spomladi pred rahljanjem zemlje še na vrtu. Za sam organko bi ena posoda zadostovovala za več let. Delam iz 8 kg otrobov, kar je ravno prav za eno močno natlačeno organko posodo, kjer ga zorim.
Ravno včeraj sem praznila organko posodo z zrelo fermentiranimi kuhinjskimi odpadki. Ves čas sem posipala samo z doma pripravljenim posipom od enkrat lani. Ker je dobro posušen, je popolnoma nespremenjen. Deluje odlično, saj je imela vsebina posode tipičen kiselkast vonj, za moj nos sicer premočen, da bi bil prijeten, na vrhu pa gosto belo plesen._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aha, no pri meni razen posameznih gobic ni bilo drugega (plesni npr.). Menda se od srede naprej obetajo boljši časi za sušenje na prostem
Se pardoniram; prej v naglici prehitro bral in pisal - moj del se navezuje na kanto s sveže pripravljenim posipom. V organko kanto s fermentiranimi odpadki se mi pa zaenkrat plesen (še) ni naselila, skratka posip deluje. _________________go with your instinct to live as you want
Pozdravljeni Ker mi bo zmanjkalo Bokašija,bom naredila novega . Tokrat bi namesto listavke uporabila tisto goščo, ki mi je ostala pri precejanju BIM. Gošči (iz 2-h virov) sem dodala nekaj vode in žličko melase in stoji tako že skoraj cel teden in še vednio vre. Vsega skupaj je približno pol plastenke od zelja . kdaj in koliko tega lahko uporabim namesto BIM.
V naprej hvala za odgovor_________________vaja dela mojstra
Naredila domač bokasi posip po vaših navodilih. Jupol kanto sem odprla po 25. dneh. Sestava je enaka, ima pa zelo močen vonj kot silaža za živali. Upam, da je to v redu. kako ga sedaj shranit.???? Ali ga mogoče lahko mešam tudi sredi zime med kokošji gnoj?
Po mojem vedenju drobnoživke (mikroorganizmi) ob temperaturah, nižjih od 8 °C, spijo zimsko spanje. Potresaš jih lahko, z delovanjem bodo pa počakali, da se otopli. Da to drži, vsako leto sproti ugotavljam spomladi na domačem kompostnem kupu, kjer čez zimo zakopani fermentirani ostanki iz Organka ostajajo v enakem stanju, kot ob zakopavanju.
Vonj, ki ga opisuješ, je ravno pravi. Če si naredila več posipa, kot ga lahko na hitro porabiš, ga posuši, sicer ti ga bo pričela napadati plesen. Posušen ohrani lastnosti vsaj 2 leti.
Zgolj opomnik za vse pridelovalce domačega bokašija: letošnje okno se odpira v četrtek, 7. 5. (polna luna/cvet). _________________go with your instinct to live as you want
Nova kanta je že na enomesečnem zorenju, moram pa povedat, da mi je od lanske ostala še kaka četrtina. Včasih sem bil potraten s posipom (uporabljam ga zgolj za organko), da sem moral dvakrat v letu napravit maso (1,5kg listavke/3kg otrobov za eno kanto; ena ni bila dovolj za celoletno uporabo), zdaj pa sem toliko zreduciral porabo, da pridem z eno šaržo skozi celo leto.
So pa tele moje 10l kantice precej švoh (pri tlačenju sem že dve zdemoliral, brdavs jaz ), tako da bom tudi to optimiral in vzel dve jupol kanti, ki sta sicer nekoliko večji (15l), obenem pa tudi trpežnejši. S tem bom lahko tudi malce povečal količine in tako mogoče uporabljal posip tudi pri samem kompostu, tako kot nekateri to že počnete._________________go with your instinct to live as you want
Danes je šel prvič na sušenje. se je pa zgoraj naredila plast (podobno kot npr. smetana na kuhanem+ohlajenem mleku), seveda polna fungusov. To sem kar postrgal in zavrgel, spodaj pa klasična masa s klasičnim vonjem
Bo pa naslednje dni kar tema, kar se sušenja tiče. No, danes se je masa toliko osušila, da sem jo lahko v rokavicah zdrobil med prsti. Je pa še daleč od popolnoma suhe snovi._________________go with your instinct to live as you want