Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Sem šel tudi sam v E. Leclerc in se ustavil pri eksotični zelenjavi. Njihove rumene čajote so leto res velike. Nisem si uspel pomagati in sem kupil 2.. od tega ima vsaka po 800g!!!

https://i.imgur.com/tTJBDsA.jpg

Iz 15 let gojenja čajot: bele gladke so najbolj zgodnje, vendar vsaj pri meni ne trajajo zelo dolgo (bolj poletne), zelene gladke so srednje pozne, delajo pa do zrmzali, temno zelene gladke so izredno pozne (začnejo tudi oktobra). Bele bodičaste in temno zelene bodičaste so podobno kot enake gladke. Navadne zelene bodičaste so najbolj ziher in odlično rodijo celotno sezono. Bistvenih razlik v okusu ni.

Kraj je Koper, kjer je jesen dolga in suša poleti pogosta. Sadim jih vedno aprila direktno v zemljo, včasih mi tudi prezimijo. Lani sem jih sadil tudi na novi lokaciji na Dolenjskem in so odlično uspele - sem jih sadil direktno v zemljo konec maja.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

jan24 je napisal/a:
S

Iz 15 let gojenja čajot: bele gladke so najbolj zgodnje, vendar vsaj pri meni ne trajajo zelo dolgo (bolj poletne), zelene gladke so srednje pozne, delajo pa do zrmzali, temno zelene gladke so izredno pozne (začnejo tudi oktobra). Bele bodičaste in temno zelene bodičaste so podobno kot enake gladke. Navadne zelene bodičaste so najbolj ziher in odlično rodijo celotno sezono. Bistvenih razlik v okusu ni.

Kraj je Koper, kjer je jesen dolga in suša poleti pogosta. Sadim jih vedno aprila direktno v zemljo, včasih mi tudi prezimijo. Lani sem jih sadil tudi na novi lokaciji na Dolenjskem in so odlično uspele - sem jih sadil direktno v zemljo konec maja.

To nekako potrjuje moje opažanje o zgodnjosti svelorumenih. Ta "poletnost" je pri meni malo zamaknjena v jesen in ravno prav, da je kaj pridelka. Pobrane konec oktobra tudi lepo zdržijo čez zimo. Jan, hvala za tole poročilo.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Te bele oz. svetlorumene bi mogoče tudi jaz uspela pridelati na drugi lokaciji, odvisno, kako topla bo jesen. Mogoče bom poskusila.
jan24

Letos so čajote iz sadik kanček bolj boge, je pa 6 čajot od lani odgnalo. Ena je že dosegla 3m višine Smile
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Moje so še v loncih in mini velikosti. Sploh še nisem prišel do tega, da bi jih vsadil. No, sej tudi vremena skorajda še ni bilo. Polži in srne pa tudi že čakajo. Confused
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tisti dve, ki sem ju sadila februarja (absolutno prezgodaj za naše klimatske pogoje) sem že 2x prikrajšala, oni drugi, sajeni marca, pa enkrat. Ne upam si jih še posaditi na prosto, ko so vsake štirinajst dni napovedane nove ohladitve. Confused Enkrat bo treba tvegati.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Čajote nisem nič prikrajšala, razen enkrat, ko sem ji ponesreči pretrgala en poganjek. A ni tako, da krajšanja ne mara preveč? Se mi zdi, da ta poganjek ne raste več, na koncu je rumen. Ostala dva sta krajša, dolga do enega metra. V soboto jo nameravam posaditi ven, pa lubenice, melone in buče tudi. Upam, da potem ne bo več ohladitev.
jan24

Sam sem jih posadil ven na dolenjskem konec aprila, pa jih je pozeba pridno krajšala! Sem pa glavni del pokril z loncem za rože in kar naprej vztraja in odganja!

muha je napisal/a:
Tisti dve, ki sem ju sadila februarja (absolutno prezgodaj za naše klimatske pogoje) sem že 2x prikrajšala, oni drugi, sajeni marca, pa enkrat. Ne upam si jih še posaditi na prosto, ko so vsake štirinajst dni napovedane nove ohladitve. Confused Enkrat bo treba tvegati.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka je napisal/a:
A ni tako, da krajšanja ne mara preveč? Se mi zdi, da ta poganjek ne raste več, na koncu je rumen. .

Nimam zelo veliko izkušenj s čajotami. A čisto pri vseh, kar sem jih dosedaj posadila (kakih 8 komadov) je ob sajenju na prosto tisto, kar je zraslo prej, porumenelo, pognali so novi poganjki iz korenin. Zato jo sedaj brezskrbno krajšam že pred sajenjem. Prikrajšani poganjek res ne dela dalje, naredi pa zato krepke stranske.

jan24:
si me opogumil, jih bom kar posadila , zmrzali pa menda ja ne bo več. Za več toplote bodo dobile odejo iz koprene.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Jaz sem mojo čajoto posadil ven pred slabim tednom._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Odgovori