Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Nanook je napisal/a:
Moj se ukvarja s stenicami in pravi, da je bolj verjetno zelena smrdljivka. Rjava marmorirana smrdljivka je zaenkrat prisotna samo v Vipavski dolini. Bi bilo pa fino, da se jo (smrdljivko) poslika z zgornje in spodnje strani in objavi, da preveri, če bi slučajno res bila marmorirana.

Na, pa jo imamo..., kaže, da tudi ostali Crying or Very sad > https://siol.net/dom/vrt-in-okolica/v-sloveniji-nova-tujerodna-smrdljivka-povzroci-lahko-veliko-skode-480183
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Napovedana visoka (relativno) temperatura, močan dež in močan veter bo skoraj sigurna smrt za paradižnike._________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:
Napovedana visoka (relativno) temperatura, močan dež in močan veter bo skoraj sigurna smrt za paradižnike.

No, nekako je že čas, a ne? Sicer ne bo draži razmišljati o novi letini, kaj, kdaj, koliko posejati semen................... Wink
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eeeh, kaj čmo, takle mamo Cool

Ampak, ampak, temperature pa so še vedno "skoraj prijazne" .... Rolling Eyes_________________mfranc
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Letos bodo izgleda bitke z nadlogami, v rastlinjaku sem jih že treniral z Cuprablau, ker so se pojavili prvi zametki plesni. Gnilo vreme je poskrbelo, da so se na srečo samo na enem pojavile tudi uši, prav tako sem opazil na enem listu drobno pajcevino. Ker šele cvetita bom verjetno posegel po biokilu. Če prav vem ne gre za sistemik ampak le za kontaktno zadevo, ki pa preverjeno deluje, zaradi silne vlage si ne upam uporabiti mešanice čilija in tobaka, ter jih še dodatno močiti, neem tonika pa nimam, pa še neprijeten vonj ima. No v postev pride še cimetov ekstrakt ampak je spet voda zraven.Nazadnje urejal/a platar 28 Maj 2019 18:27; skupaj popravljeno 1 krat
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zanima me kaj mislite kaj naj bi bilo z sadikami zunaj rastlinjaka? Niti toliko ne neha, da bi jih lahko pošprical in malo zasčitil._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Do četrtka počakat in potem poškropit z enim od resnih fungicidov.
Najbolje takega s kombinacijo dotikalne in sistemične učinkovine.
Letos je res ekstremno neugodno in dvomim, da bodo paradižniki brez zaščite uspeli narediti.

Jaz sem pri svojih njivskih naredil improvizirano streho šotorske oblike,
ki pa jo bom kasneje, ko zrastejo, umaknil.
Upam, da se kmalu vsaj približno stabilizira, morda že v sredo zvečer dež pretežno poneha.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Jaz mislim enako. Pred sajenjem sem jih že pošpricala in še enkrat jih bom po sajenju. So pa od sobote zunaj. Bomo videli kaj bo. Me je kar malo strah.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hočem verjeti ali vsaj upati, da se jih bolezen še ne bo lotila, saj niti cvetijo ne.
Ponavadi trmasto čakam na doma pridelane paradižnike in jih ne kupujem. Letos sem pa kar abonirana pri Hoferjevih češnjevcih, je premalo obetov, da jih bom kmalu dobila z lastnega vrta - ali okenske police.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Jaz sem jih posadil v nedeljo. Komaj sem ujel obdobja, ko ni deževalo. Prej kljub kakšnim vremenskim prebliskom ni bilo časa. Sedaj jih seveda konktretno pere. Mladi paradižniki (seveda doma vzgojeni) so kar trpežni in računam, da jim ne bo hudega. Za kakšne plesni pa je tudi še prezgodaj, se mi zdi.

No, ena pozitivna: ob sajenju jih nisem rabil zalivati. Rolling Eyes Confused
Odgovori