Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Jaz pa že tretjo sezono sadim borovnice v lonce, ki jih dodatno navrtam in jih dvignem na štafle, da voda ja odteka... Kljub temu je zadnja tretjina substrata vedno mokra.
Letos jih bom sadil v sadilne vreče (50L) v šoto pomešano z zemljo (smrekov gozd) iz gozda.
Tako sem se odločil predvsem zaradi tega, saj so vreče veliko bolj zračne kot lonci, pa tudi premikam jih lahko po mili volji.
Glede na to, da imam cca 35 sadik, mi to ne predstavlja nekega problema!
Letos jih bom sadil v sadilne vreče (50L) v šoto pomešano z zemljo (smrekov gozd) iz gozda.
Tako sem se odločil predvsem zaradi tega, saj so vreče veliko bolj zračne kot lonci, pa tudi premikam jih lahko po mili volji.
Glede na to, da imam cca 35 sadik, mi to ne predstavlja nekega problema!
Pismo, sem se matral z zastirko kakšna dva tedna nazaj, da sem nabral iglice in zemljo okoli smrek, pokril s tem in žagovino, sedaj bom pa verjetno spet vse odgrnil, na samokolnico naložil in nazaj v žakle za nekaj časa, da sonce posuši zgornjo plast šote. Ker je spodaj pod zastirko še vedno vse mokro zaradi preobilnega dežja. Opažam namreč, da je to konstantno močenje prejšnji teden škodilo Berkeleyu in ima na nekaterih koncih vejic rjave konce zaradi moče. Spartanu zraven in ostalim pa zaenkrat to močenje ni naredilo škode. Zdaj ne sme biti dežja vsaj kak teden.
Pozdravljeni,
gledam svoje 4 leta posajene am. borovnice (npr. Patriot, Bluecrop) in ugotavljam, da imajo letos na nekaterih vejah ogromno plodov, manjših, pa skoraj nič listov. Ali je smiselno, da sedaj kaj naredim ali je že prepozno za letos?
Najprej sem bil vesel obilnega cvetenja, ampak šele sedaj sem opazil, da je premalo listov. Sicer jih imam v večinoma šoti, s folijo ločene od okolice, gnojil sem pozimi z NPK, spomladi pa z amonsulfatom, ampak zelo skromno v primerjavi z navodili tukaj. Lani so se mi zdele običajne glede pridelka in olistanosti. Obrezoval jih še nisem, čeprav je res, da nimajo prav dosti poganjkov iz tal.
Prilagam še eno sliko, če se bo kaj videlo.
Prosim za kakšen nasvet.
gledam svoje 4 leta posajene am. borovnice (npr. Patriot, Bluecrop) in ugotavljam, da imajo letos na nekaterih vejah ogromno plodov, manjših, pa skoraj nič listov. Ali je smiselno, da sedaj kaj naredim ali je že prepozno za letos?
Najprej sem bil vesel obilnega cvetenja, ampak šele sedaj sem opazil, da je premalo listov. Sicer jih imam v večinoma šoti, s folijo ločene od okolice, gnojil sem pozimi z NPK, spomladi pa z amonsulfatom, ampak zelo skromno v primerjavi z navodili tukaj. Lani so se mi zdele običajne glede pridelka in olistanosti. Obrezoval jih še nisem, čeprav je res, da nimajo prav dosti poganjkov iz tal.
Prilagam še eno sliko, če se bo kaj videlo.
Prosim za kakšen nasvet.