Jaz sem včeraj nabral z 8 grmov 2 kg pridelka. Grmički so stari od 2 do 4 leta. Je pa tako, da bom z vseh do konca še težko dobil 0,5 kg. Okus pa od malo bolj kislih do sladkih.
Pri meni ni tako bogat pridelek, kot pri ostalih. Iz treh grmov je 790g.
A ker jih je lani dozorelo le par komadov, toliko, da smo jih probali, sem več kot zadovoljna. Sem pa prri obiranju opazila, da so nove vejice polne uši.
Kolikor vem imamo točno to vrsto tudi pri nas v naravi (Lonicera caerulea)
Goji se samo različek, varieteta kamtschatica. Je pa to ista vrsta, kot naše modro kosteničevje.
Tako naj bi bilo . Nisem pa prepričan, da imam prav!
Prav v tistem hrvaškem prispevku od Črta, pravi gojiteljica da gaji i sibirsku borovnicu i haskap.
Zato sem vprašal ;)
Zanimivo je da so moje "sibirke" zelo različne. One, ki sem jih naročil s Poljske (rebeka in ruben) imajo kosmate bolj okrogle liste. Od Zmaja kanadske (blizzard , beast) pa gladke daljše in nežnejše). Kot da gre za drugo kosteničevje ;)
Mogoče smo že z naslovom "Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica" malo favorizirali eno "botanično varianto" Modrega kosteničevja, to je Lonicera caerulea var. kamtschatica ?
Bi ga dopolnili, ali pa ga pustimo, saj vemo, da se pogovarjamo o različnih zvrsteh Lonicere caerulea.
Se strinjam s Francem, on bi bil v različnih državah Frenk Ferenc Franjo in še kaj, paje še vedno isti človek, tako je s temi sibirkami, vsaj moje mišljenje je tako. Sem se jih letos parkrat najedel ne oziraje se na sorto, saj po ukusu ne vidim razlike.