Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

Odgovori
Davorin

Odgovor Napisal/-a Davorin »

Danes mi je začel cveteti kivi, ali ima kdo viška kako vejo z moškimi cvetovi._________________lp
Davorin
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Z veseljem bi ti pomagal, a so že odcveteli.
tinko

Ta teden sem cepil kivi. Predvsem Soreli na Tomuri. Ker mi je veter zlomil eno vejo, sem vcepil Soreli tudi na moški kivi arguta. Mogoče pa so toliko v sorodu, da se bodo cepiči prijeli.

Idealni način cepljenja (samo prikaz)

Prikaz cepljenja na razkol

Lanski cepič

Soreli je letos bogato rodil že med cvetenjem.
Nazadnje urejal/a tinko 25 Jul 2019 21:20; skupaj popravljeno 5 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dobro izgleda.

Si delal po kakšni "luni"? Do kdaj bo še čas s cepljenjem kivija?
tinko

Nič po luni. Ko me prime. Z letošnjimi odganjki lahko cepiš še vsaj en mesec. Lani sem cepil proti koncu junija, letos v začetku. Nekaj časa potrebuje rana, da se zaceli. Po mojem mišljenju je dovolj polovico avgusta in cel september.
Če ima tomuri dovolj izrastkov, samo eksperimentiraj in ti bo uspelo.
mravlja

Imam (še vedno) eno Jenny - po cvetovih bolj "Johann" Very Happy.

Namreč, že par let jo opazujem, pa ima še vedno le moške cvetove. Ker je (naj bi bila) samooplodna, režem in čakam, da požene vejo samih ženskih cvetov - brezvezno početje. Poganjkov ima dovolj, jaz pa nje počasi tudi. A cveti tako milo, in tako obilo, da se za sekiro (še) nisem odločil. Lahko jo poizkusim precepiti, za opraševanje bi bilo dobro poskrbljeno.
tinko

Poizkusi. Matično rastlino imaš, večina poganjkov ne potrebuješ, uporabi jih za cepljenje. Podlago pusti malo daljšo (npr. 50 cm). Če se v prvo ne prime, odrežeš pod cepljenim mestom in ponoviš vajo. Upam pa, da ti bo uspelo v prvo. Lani sem ponovil cepljenje le pri enem od petih.
Če peclji na cepiču odpadejo in se cep ne posuši, očesa odženejo. Do jeseni zraste do 1,5 m dolga rozga. Ker jih nisem nič prikrajšal, mi je en cepič letos že zacvetel z dvema cvetovoma. Eden je oprašen, drugi je odpadel. Krajšal bom šele sredi poletja.
Toliko za spodbudo.
mravlja

Mogoče pa res... Še cepe "poiščem"... Wink.

Sem na tretji fotografiji opazil eno zanimivost (no, mogoče tudi ne... ) in bi te rad vprašal - ali si rez osnove, predno si napravil razkol, zamazal s pasto? Se mi zdi izredno dobra rešitev, sploh za ta letni čas.
tinko

Meglena fotografija daje videz kambi paste. Dejansko pa je to zelena sluzasta sredica. Veja še ni olesenela in ni votla. Če ne boš zarezal v obliki črke V in cepil le v razkol, ti bo cepič kar drsel iz zareze. Ga boš moral potiskati z eno roko v zarezo, z drugo pa povijati, da ti ne zdrsne iz zareze.
S pasto pa ne mažem, ker se pod folijo ne strdi. Bolje je, če je rana čista, se hitreje preraste. Nekaj cepičev sem rahlo povil skoraj do vrha tako, da peclji niso bili pod folijo. Sicer pa cepiče rosim nekajkrat na dan, ko so v senci in sonce ne sije direktno na njih.
Cepiče pa na vrhu zamažem s pasto, da ne pride do izhlapevanja in izsuševanja.
mravlja

Tinko, hvala za pogovor.

Danes sem šel do moje Jenny. Čebel na njej polno, a tudi takole razgrizenih listov. Na njej jih še nisem videl. Kaj bi to lahko bilo?

Odgovori