Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jagodnjak - Fragaria

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takole, danes 2 kilci, potem je pa posod zmanjkalo ...
Kljub temu, da so že tretje leto na isti površini, vsako leto bolje rodijo.
Res pa, da je gredica zdaj pretežno zapolnjena z sorto Praline. Te so iz 6 sadik brutalno razrasle.
Ostalih ( nekih mesečnih neznane sorte ), ki sem jih kupil pri Mercatorju in v Živexu, je pa po moje zdaj manj kot na začetku.

.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kje si jih kupil, Praline?
Andrej Banko

Vrtko v Šiški. Ni mi žal tistih 2,5 EUR za sadiko.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hvala. Ko bo čas, preverim.

ps:
V bistvu jih imajo tudi zdaj - sem videl tvojo povezavo.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Andrej, lepe, debele jagode.

Čudovito! se vidi, da čaraš z vsem, kar ti raste. Very Happy_________________Lp, Živa
Andrej Banko

Debele ravno niso, ker ta sorta ( Praline ) ne naredi debelih plodov.
One druge, ki jih je malo, so debelejše.
So pa vse lepe, zdrave in okusne.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Lansko leto sem kupila 7 sadik enkrat rodnih jagod sorte Maxima jih nasadila kar med vrtnice. Prvo leto - t.j. lani - niso rodile, so pa med vrtnicami naredile pravo goščavo novih sadik. V jeseni sem nekaj sadik presadila na ozko dolgo gredo, letos pa so naredile grme, da me je skoraj kap. Rodijo nenormalno ogromno, jih že 2 tedna vsak dan pobiram in so res kar lepo debele. Kakor izgleda, bodo delale še vsaj 2 tedna. Sedaj pa imam problem: ali na tej ozki gredi porežem vitice z novimi nastavki in s tem ojačam grmičke? Zasadila bom jeseni še eno gredico, imam pa sadilnega materiala med vrtnicami več kot dovolj, če jeseni koga zamikajo sadike, si jih tudi lahko pride nakopat.

Slika lansko jesen:

Posnetek danes zjutraj pred obiranjem:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Andrej Banko

Mene bi zanimale kakšne bolj debele.
Koliko tehtajo sadeži ?
Marija, imaš kakšno fotografijo plodov ?
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ko jih poberem, bom poslikala. So pa res debele približno tako, kot tiste, ki jih kupimo v polkilogramskih pakungah v Lidlu. Seveda se vmes najdejo tudi nekoliko drobnejše, posebno zdaj, ko je njihova sezona že v drugi polovici, še vedno pa so debelejše od mesečnih. Meni so super._________________Živeti na podeželju je najlepše!
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

V betonskem koritu za rože imam že nekaj let posajene rdeče mesečne jagode. Pod kopritom v pesku se vsako leto iz semen zaseje nekaj novih jagod, pa tudi v sosednjih lončkih za rože se najde kakšna.

Letos pa sem opazil, da mi rasteta dva grmička jagod z belimi plodovi. Plodovi zorijo sočasno z mesečnimi jagodami (letos zorijo prvič). Velikost in okus je zelo podoben gozdnim jagodam (podobno kot mesečne jagode), oblika plodu je malce bolj okrogla, so pa bolj sladke in še bolj aromatične kot mesečne jagode.

Te jagode so očitno nastale iz semen mesečnih jagod. Kdo je bil ata žal ne vem, saj sosedje nimajo nobenih jagod z belimi plodovi.

Ali ima kdo izkušnje s takimi jagodami, predvsem z razmnoževanjem, ker so odlične._________________lp
Odgovori