Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Duke imamo že plodove prave velikosti in barve. Kak dan še počakam. Nabavil pa sem eno sadiko goldtraube lani. Brezveze, ogromno ribeza gor pa nič listja. Jeseni zamenjam vse novosti za preizkušene sorte.
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

ck je napisal/a:
Ampak problem je v tem, da je občutek, kdaj je substrat presuh ali premoker lahko zelo varljiv.

Res je ravno včeraj sem videl iz prvih izkušenj z zastirko. Berkeley je imel rahlo nagrbančene plodove, znak sušenja. Malo predolgo sem čakal z zalivanjem, ker sem mislil, da še ni potrebno. Sem dal prst noter in je pod zastirko debelo slabih 10 cm še vse bilo vlažno. No potem sem močno zalil, kakšni dve do tri 10 literski kangli vode po celem grabnu (Berkeley si ga deli še s Spartanom) glede na to, da je žagovina (mešana z iglicami in vejicami smrek) na vrhu suha kot poper, da voda sploh priteče skozi zastirko do šote. Danes so plodovi spet lepo gladki. Torej kljub temu, da je spodaj pod zastirko bila občutna vlaga, so se plodovi na Berkeleyu sušili. Spartan v istem grabnu pa recimo ni imel problemov in plodovi niso kazali nobenega znaka sušenja. Berkeley je bil bolj žejen. Bi moral iti na drevesnico Kren spet brati karatkteristike posameznih sort, ker imajo zapisano katera sorta bolje prenaša vročino in katera manj. Berkeley očitno slabše prenaša vročino in ga je potrebno pogosteje zalivati.

Matejos s katerih koncev si pa ti, da že imaš zrele? Pri meni je še tudi vse zeleno, od Duka do Bluete in vse ostalo. Praviš, da Goldtraube sorta ni v redu? Jaz sem pa bral nekje, da je dobra in priljubljena sorta. Si mogoče premalo redčil plodove, itd.?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Prve Early blue borovnice so dobile malo barve in pridobile na debelosti, tako da bodo v roku 3 dni za probat. Takole gre to pri borovnicah. Včeraj še nič, danes napredek. Glede na to, da se debeli tudi Duke in prvi plodovi spreminjajo barvo iz zelene v malo bolj svetlo, bo šlo hitro naprej, če bo toplo in bom pridno zalival._________________lp
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kdor išče, ta najde !

Prve Duke pri meni dobivajo barvo.
Ja, tudi jaz sem moral danes malo zaliti.

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas smo prešli v tisto ne-več-zeleno barvo, kot kadar paradajzki belijo, preden gredo potem v rdečo. Je pa precej škode naredil srnjak pomladi. Naslednjo zimo bo bolj solidna ograja.
Boštjan

Andrej Banko je napisal/a:
Prve Duke pri meni dobivajo barvo.

A to so se naši Dukeci zmenli al kaj? Jaz sem tudi danes opazil eno takole na pol modrikasto borovnico v Dukcu. Poćasi se bo začelo.
EP

Odgovor Napisal/-a EP »

Borovnice imam sajene v šoto. Zaradi obilne letine in vremena - veter se mi je nekaj grmov polelglo. Kaj mi je storiti? Jih zakolicim in privezem z zivo. Je kaksna druga resitev?
Boštjan

Meni jih je tudi veter premetaval nekaj tednov nazaj, pa sem jih privezal kot sem videl tule v prispevku mfranca, sedaj ni problemov:
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-105948.html#105948
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Vroče vreme jemlje svoj davek... Herbert je šel rakom žvižgat! :(
Ampak nič hudega, ogromno je kandidatov, ki bi zasedli njegovo mesto...
Boštjan

RIP Herbert Smile Po Duke se je začela barvati še Blueta. Prvič podrobno spremljam letos katere sorte mi najprej zorijo, tako da je kar zanimivo. Sem kot otrok v trgovini s čokolado. Konstantno se sprehajam po vrtu gor in dol.
Odgovori