Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zimsko sejanje - Winter sowing
brbr je napisal/a: |
... Žlehtnoba, če ne bo drugega, bomo pa mi (ti, Novinka in jaz) letos pozorno spremljali naše Eskime in potegnili začasne rezultate. Gptovo je bila letošnja zima/zgodnja pomlad bolj neobičajna kot ne in se bojim, da drugačne zime ne prinesejo tajega uspeha. |
Dobra ideja!
Mogoče že prva opazka, ki jo bodo potrdili ali pa ovrgli morebitni zimski sejalci iz preteklih sezon na podlagi njihovih izkušenj. Poleg svojih zimčkov imam nekaj klasično vzgojenih sadik. Zimski sejanci so polni cvetov, klasiki so pa še nekam sramežljivi... Če uporabim tvojo terminologijo, bi na podlagi trenutnih rezultatov lahko sklenil takole: zimčki so rasli v "surovih" razmerah, ki v drugi obliki nastopajo tudi sedaj (~vročina, da ni za žvet). Očitno jih to ne moti, saj gre za utrjene sadike. No, upam, da vama zimčki tudi delajo veselje _________________go with your instinct to live as you want
Zanimive ugotovitve. Spremljaj prosim še naprej in nas obveščaj.
Še nekaj mimogrede, v zvezi z zimskim sejanjem in paradižniki:
V Hoferju prodajajo dokaj okusne datljeve paradižničke, 500 g, poreklo Madžarska zaenkrat, v priročnih litrskih plastičnih lončkih s pokrovčkom. Lončki imajo spodaj nekaj malih luknjic, ravno tako na pokrovu, vestno jih spravljam, ker so to idealne posodice za zimsko sejanje, uporabne takoj, ne da bi jih bilo treba še luknjati. In dovolj velike, da vanje kasneje lahko presadimo tudi posamične sadike plodovk, če še ne morejo na prosto.
Še nekaj mimogrede, v zvezi z zimskim sejanjem in paradižniki:
V Hoferju prodajajo dokaj okusne datljeve paradižničke, 500 g, poreklo Madžarska zaenkrat, v priročnih litrskih plastičnih lončkih s pokrovčkom. Lončki imajo spodaj nekaj malih luknjic, ravno tako na pokrovu, vestno jih spravljam, ker so to idealne posodice za zimsko sejanje, uporabne takoj, ne da bi jih bilo treba še luknjati. In dovolj velike, da vanje kasneje lahko presadimo tudi posamične sadike plodovk, če še ne morejo na prosto.
Vem, poznam. Kolikor so tisti "dateljčki" dobri, pa se lončki ne izkažejo najbolje. Oziroma bom drugače napisal - v primerjavi s "klasično" preluknjanimi se precej drugače obnašajo.
Upam, da mi zuf ne bo zameril, ker bom v nadaljevanju uporabil njegove ugotovitve in izkušnje (po eni strani ga precej bolje poznate od mene, po drugi pa sem mu zaradi vse sorte nasvetov hvaležen bolj kot vsi ostali skupaj, ). Zakaj gre? Če pobrskaš po tej temi, je nekje zapisal, da bodi pri luknjanju precej špartanska ---> delaj male luknjice. Sam sem to izkusil v praksi - če so se tisti litrski lončki od skute ipd. izkazali za terno (luknje s 6mm svedrom), pa so Hoferjevi lončki malce pomanjkljivi zaradi "razpotegnjenih" lukenj na pokrovčku in na dnu samega lončka. Namreč razmočen substrat se precej hitreje izsuši v primerjavi s klasično pripravljenim lončkom.
Ko je govora o nabiranju kapljic na pokrovu (=kondenz, pokazatelj dobre, vlažne klime), so tisti hoferjevi lončki ravno zaradi velikih lukenj glede tega hendikepirani (substrat se občutno hitreje suši). Če si disciplinirana (~vsakodnevno spremljenje substrata in morebitno pršenje ter vlaženje substrata), potem ti pa bodo tudi hoferjevi lončki več kot uspešno opravili svoje delo _________________go with your instinct to live as you want
Upam, da mi zuf ne bo zameril, ker bom v nadaljevanju uporabil njegove ugotovitve in izkušnje (po eni strani ga precej bolje poznate od mene, po drugi pa sem mu zaradi vse sorte nasvetov hvaležen bolj kot vsi ostali skupaj, ). Zakaj gre? Če pobrskaš po tej temi, je nekje zapisal, da bodi pri luknjanju precej špartanska ---> delaj male luknjice. Sam sem to izkusil v praksi - če so se tisti litrski lončki od skute ipd. izkazali za terno (luknje s 6mm svedrom), pa so Hoferjevi lončki malce pomanjkljivi zaradi "razpotegnjenih" lukenj na pokrovčku in na dnu samega lončka. Namreč razmočen substrat se precej hitreje izsuši v primerjavi s klasično pripravljenim lončkom.
Ko je govora o nabiranju kapljic na pokrovu (=kondenz, pokazatelj dobre, vlažne klime), so tisti hoferjevi lončki ravno zaradi velikih lukenj glede tega hendikepirani (substrat se občutno hitreje suši). Če si disciplinirana (~vsakodnevno spremljenje substrata in morebitno pršenje ter vlaženje substrata), potem ti pa bodo tudi hoferjevi lončki več kot uspešno opravili svoje delo _________________go with your instinct to live as you want
A veš, da sem v to smer imela pomisleke tudi sama, a sem jih hote zavrgla. . Vseeno poskusim naslednje leto z nekaj dodatnih posegov: zamašila bom nekaj luknjic, pa bom videla. Zelo zoprno mi je namreč delati luknje v čvrste lončke.
Če ne za zimsko, jih bom pa uporabila za navadno sejanje, kjer bolj skrbno bdim nad vlažnostjo.
Če ne za zimsko, jih bom pa uporabila za navadno sejanje, kjer bolj skrbno bdim nad vlažnostjo.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Hehe, jaz sem od nekod privlekel eno staro šilo in tistega segreval
Pri tej stvari kombiniram - recimo za jogurtove lončke uporabim šilo (se mi zdijo bolj krhki in bi pri vrtanju pomoje počili), za te velike lonce pa najprej en mini sveder, da je luknjica, ki jo potem poširim s 5-6mm svedrom; nekako v prakso mi je prišlo, da 5 lukenj v pokrov (od cd tortic) in 5 lukenj na dnu lončkov popolnoma zadostuje._________________go with your instinct to live as you want
Pri tej stvari kombiniram - recimo za jogurtove lončke uporabim šilo (se mi zdijo bolj krhki in bi pri vrtanju pomoje počili), za te velike lonce pa najprej en mini sveder, da je luknjica, ki jo potem poširim s 5-6mm svedrom; nekako v prakso mi je prišlo, da 5 lukenj v pokrov (od cd tortic) in 5 lukenj na dnu lončkov popolnoma zadostuje._________________go with your instinct to live as you want