Česen 2019

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole lupljenje izgleda super.

Ima pa Muha prav: zadnjič sem na enem pikniku po dolgem času lupila en drug česen in ne Anke. In sem spmnila, zakaj je, med drugim, Anka osvojila moje srce - ker imajo stroki trdo lupino in se z lahkoto lupijo_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi pri spomladi sajenem Gardosu so že prvi pski. Torej dobra dve tedna kasneje kot tistem, ki sem ga sadil jeseni.
Kraški rdeči ter Gardacho pa počasi že začenjata rumeneti; kakšen list je tudi že nekoliko suh. Kmalu bo treba pobrati.
Naj bo le naslednji teden brez padavin !
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej Banko je napisal/a:

Kraški rdeči ter Gardacho pa počasi že začenjata rumeneti; kakšen list je tudi že nekoliko suh. Kmalu bo treba pobrati.

Jaz letos ne bom nič hitela s pobiranjem, da se ne ponovi lanski problem, ko je bilo kar nekaj glavic še v fazi "čebula", listi pa suhi. Raje bom preverjala, kako je s steblom. Pri zrelih glavicah se je počasi sušilo tudi steblo, pri "čebulastih" je bila spodnja polovica še čisto zeleno-sočna.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pske sem pobrala, pustila sem jih le na treh česnih.
Letos so pske naredili tudi vsi mali česni iz zarodnih bunkic. Ne spomnim se, da bi bilo prejšnja leta tako._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem pobral Gardacho in Kraškega. Vsakega sem imel po 30 sadik.

Danes sem izruval tudi eno sadiko jesenskega česna Garcua. Tega imam letos prvič, testno 16 sadik. Hvala Bicikel !
Glavica je bila enormne velikosti ...

.

Imam še okoli 90 sadik Gardosa v zemlji. Žal se ga, zaenkrat počasi, loteva rja. Tudi na Kraškem rdečem je bilo včeraj ob izkopu kar nekaj rje.
Gardacho je imel le nekaj posameznih pikic. Zanimivo, Garcua je pa zdrava 100%.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

O fajn, tale je res debeluh. No, letos se s česnom nismo uspeli primerno ukvarjat. Enostavno ni zneslo. Malo zaradi vremena, malo zaradi človeških spremenljivk.

V glavnem včeraj zvečer (ma bi bilo skoraj že jutri) sem pod lučjo pobral še ves česen sorte Garcua, dva dni prej pa Gardacho. Oba sta bila že v zdihljajih glede zelenja in je bil poseg nujen, saj so pri nekaterih že razpadale ovojnice na vratu. Nisem prav zadovoljen z lepoto tega česna. Stroki v glavici so precej razmetani. Je pa sorta nekoliko zgodnejša kar pripomore k postopnemu pobiranju.

Ostala sta še Gardos in Kraški rdeči, ki sta bila sajena nekoliko pozno. Žal nista bila deležna niti okopavanja in pletja zato ne pričakujem kaj dosti. Tudi pski so borni. Morda še preseneti po kakšnem dežju. Zemlja je v globino komaj še kaj vlažna. No bomo videli.....

Za naprej pa količine zmanjšam na družinsko porabo. Confused
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Če bo kdo imel za prodati 1 kg česna lahko različne sorte ... rabim jeseni za v zemljo. Na zs. Hvala._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Jaz bom jesenskega pomoje pobral čez kak teden, dva - so se tudi stebla že pričela sušiti._________________go with your instinct to live as you want
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Ali je s temle česnom kaj narobe?
Podobno se je začel debeliti tudi tik nad zemljo, poči steblo in se pokažejo stroki (?)

Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nekaj podobnega ima tudi hčerka - počeno steblo, precej nizko in nekaj ven rine. Kaj bo to?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 05 Jul 2019 21:58; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori